Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Katastrof-City skulle inte ha sparkat Mark Hughes

Christensons blogg

I lördags sparkade Manchester Citys ägare tränaren Mark Hughes med motiveringen att två vinster på 11 matcher “inte är tillräckligt bra för de mål vi har satt”. Och kortsiktigt kan man förstå deras resonemang – men inte långsiktigt.

Framför allt eftersom spelarna stöttade Hughes och några av dem till och med bönade Citys ledning att behålla honom. Och som jag ser det är spelarnas respekt något av det viktigaste en Manchester City-tränare kan ha just nu. Med alla rika divor som klubbens pengar lockar till sig är det inte lätt att skapa en bra lagsammanhållning. Men Hughes hade lyckats med det.

**********

På ett sätt spelar det egentligen ingen roll vilken topptränare som tar över City. Alla kandidater som shejk Mansour tittar på kommer att vara bra tränare och de kommer att få mycket pengar att handla för. Något som dock inte är garanterat är personkemin med spelarna – samt erfarenhet av Premier League.

Annons

Mark Hughes fick högt betyg på båda egenskaperna – medan Citys nye tränare Roberto Mancini inte har någon som helst erfarenhet av Premier League som tränare (han spelade fem matcher för Leicester som spelare) och kanske, kanske inte klarar av att vinna spelarnas respekt.

**********

Att City slog Sunderland med 4-3, ligger sexa i tabellen, bara har förlorat två ligamatcher hela säsongen och har kvalificerat sig för Ligacupens semi-final spelade tydligen ingen roll. Citys ledning träffade Mancini förra måndagen och vissa spelare visste tydligen om beslutet att sparka Hughes före han själv visste det.

Jag tycker det är en ganska sorglig saga. Citys ägare kunde ha tagit en titt på grannarna United och sett vad lite stabilitet leder till.

**********

I lördags ledde dock Manchester Uniteds stabilitet inte till mycket mer än en 3-0 förlust på Craven Cottage mot Fulham. Och jag har väl sällan sett United spela så dåligt. En katastrof från början till slut. Förra säsongen, när man förlorade på Craven Cottage, fick man i varje fall två spelare utvisade. No excuses this time.

Annons

Fulham run riot against tame United, var rubriken i Sunday Times.

Och “tamt United” är verkligen rätt uttryck. Ferguson måste ha varit rasande. Men till pressen sa han bara: -Jag hoppas bara att den här förlusten inte har skadat våra titelambitioner alltför mycket. Men vi behöver våra skadade försvarare tillbaka så att vi har en ärlig chans att vinna ligan.

Visst, United har sju eller åtta försvarare skadade men det förklarar inte till 100 procent varför de var så uddlösa framåt eller den ovanligt bedrövliga inställningen.

**********

Förutom Citys tränarbyte har naturligtvis John Terrys extrajobb som guide på Chelseas träningsanläggning Cobham varit det stora samtalsämnet här i England. Terry kom överens att han skulle få runt 120 000 kronor för att guida ett gäng affärsmän runt Cobham men eftersom han inte stoppade en endaste pence i sin egen ficka och gav runt 100 000 kronor till välgörande ändamål så tycker jag inte man kan vara alltför hård mot englands lagkapten.

Annons

Visst, han skulle inte ha gjort det utan klubbens godkännande – och hans skulle inte låtit “en fixare” ta hand om 25 000 kronor – men jag har hört talas om värre synder än att ge 100 laxar till välgörande ändamål.

**********

På planen uppträder Chelsea som om man inte har den mentala styrkan att rycka från United. Igår hade man ett ypperligt tillfälle att öppna upp en ledning på sex poäng gentemot mästarna – men hade i slutändan lite tur som fick 1-1 borta mot bottengänget West Ham.

Chelseas straff var oerhört tveksam medan West Ham skulle definitivt haft en straff när Ricardo Carvalho körde över Guillermo Franco utan att bollen var i närheten. Men å andra sidan fick ju Frank Lampard sätta straffen tre gånger för att få sitt mål (på grund av att spelarna spraing in i straffområdet för tidigt) så rättvisa kanske skipades till slut.

Annons

Scott Parker något för den engelska VM-truppen? Tyckte att han var väldigt bra igår.

**********

Craig Bellamy en kandidat för bästa spelare i Premier League så här långt?

**********

Arsenal spelade inte speciellt bra mot Hull men vann ändå med 3-0 och är nu bara sex poäng bakom Chelsea – med en match mindre spelad. Eftersnacket handlade mest om Samir Nasris stämpling på Richard Garcia och jag måste säga att jag inte förstår varför han klev på Garcias fot.

Denilsons frisparksmål var snyggt och det viktigaste för Arsenal var att man vann ytterligare en match utan Cesc Fabregas och Robin van Persie.

**********

För Liverpool är situationen nu riktigt illa och för första gången sedan 2004 börjar det kännas som om Rafael Benitez inte har förmågan att inspirera sina spelare. Förlusten mot jumbolaget Portsmouth med 2-0 innebär att Liverpool ligger hela åtta poäng efter den fjärdeplats som Benitez utlovade förra veckan.

Annons

Dags för Benitez att bli sparkad? Kanske det, men jag tror helt enkelt inte att de amerikanska ägarna har råd att göra av sig med honom. Och frågan är om det finns någon tränare i fotbollsvärlden som kan ta över och göra ett bättre jobb med tanke på att transferbudgeten är noll och truppen är lika obalanserad som Vasaskeppet. Jag är inte så säker.

Dessutom har han löjlig förklarats här i England efter den bisarra intervjun efter matchen där han försökte sig på lite sarkasm och sa att domaren hade varit “perfekt”. He has lost the plot, var omdömet på the Guardian igår.

**********

Aston Villa fortsätter att vinna. 1-0 segern hemma mot Stoke var lite tursam och spelet knackigt men faktum är att Villa är det topplag som håller högst nivå just nu. Fyra raka segrar och fyra raka matcher utan ett enda insläppt mål. John Carew gjorde målet och slog till en hörnflagga så att den höll på att skada en ung supporter på Holte End.

Annons

Normannen var så bekymrad att han kollade hur det var med supportern efter matchen och gav honom sin matchtröja.  Stoketränaren Tony Pulis var också bekymrad efter matchen – men mest på grund av att Mamady Sidibes “mål” skulle ha godkänts samt det faktum att hans lag spelade bra men inte lyckades pricka Villas mål med sina skott och nickar.

Ashley Young och John Carew bäst i Villa.

**********

Everton fick bara 1-1 hemma mot Birmingham (Seb Larsson målskytt) men jag tycker ändå att spelet börjar stämma bättre och bättre. Är imponerad av Diniyar Bilyaletdinov, som gjorde mål igen, och Everton borde nog ha vunnit matchen eftersom Louis Sahas bortdömda mål för offside såg ut att vara regelrätt.

**********

 Veckans fråga: Vilken spelare i hela Premier League tror ni har rensat flest gånger med huvudet den här säsongen (hela 156 gånger)?

Annons

**********

Till slut: hade Mark Hughes ens en chans att överleva som Citytränare?

Så här skrev Martin Johnson i The Sunday Times efter walesaren hade fått sparken: Manchester City’s Abu Dhabi-based owners are thought to be every bit as interested in glamour as they are in results, in which case Hughes was on a loser from the start. There’s a lot more romance in a name such as a Mancini, or a Mourinho, than there is in a Hughes, so maybe he should have changed his name.

Kanske har han rätt.

Publicerad 2009-12-21 03:40

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto