Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En hyllning till Simon Jordan

Christensons blogg

Ibland, i dessa hektiska tider, är det viktigt att stanna upp och uppskatta de saker som förgyller livet. Det kan vara frugan eller mannen, det kan vara jobbet, det kan vara huset eller till och med den nya tv:n.

Eller så kan det vara Crystal Palaces ordförande Simon Jordan.

**********

Efter de senaste veckornas rubriker om skulder och lån hos en klubb som lockar 70 000 åskadare till varje hemmamatch tyckte jag det kunde vara på sin plats att titta på hur det går för Jordan och hans Championshipklubb i södra London.

Först av allt måste jag erkänna att Jordan är lite smågalen och en obotlig exhibionist. Bonkers, skulle engelsmännen säga. Completely bonkers. Men jag gillar honom för att han bryr sig. Han kunde ha dragit sig ur fotbollen för länge, länge sedan – men han bryr sig om Crystal Palace Football Club. Och det är det viktigaste ibland.

Annons

 **********

Jag kan inte skriva om Jordan utan att visa er en bild av mannen. Här är den. Han är en playboy. Inget snack om saken. Han har en solbränna som varken Phil Brown eller – på sin tid – Anders Frisk kommer i närheten av. Han är konstant brun.  Jättebrun.

**********

När Jordan var ung startade han ett företag som hette Pocket Phone Shop tillsammans med Andrew Briggs, som de sedan sålde till One2One 1995 för runt 900 miljoner kronor. Fem år senare köpte Jordan Crystal Palace från Mark Goldberg, som hade spenderat alldeles för mycket på spelarövergångar och spelarlöner. Palace hade visserligen spelat Premier League fotboll så sent som 1997-98 men ekonomin var en katastrof.

Goldberg slängde pengar omkring sig “as if they were going out of fashion”. En av spelarna som fick betalt av Goldberg var Tomas Brolin under den där galna säsongen då Attilio Lombardo blev tränare och Brolin assisterande tränare. Andra spelare var Ivano Bonetti, Sasa Curcic, Valerien Ismael, Neil Shipperley, Michele Padovano och den före detta Arsenalspelaren Andy Linighan.

Annons

Jösses, inte konstigt att de åkte ur.

********** 

Den här säsongen ligger de också risigt till ekonomiskt och det går rykten om att Jordan är på väg att sälja klubben efter 10 år. Det vore synd och skam. Inte bara för att den engelska fotbollen skulle tappa ytterligare en passionerad fotbollsälskare som inte hänger med de utländska klubbägarna utan även för att fotbollen behöver personer som ger etablissemanget en känga då och då. Och det har Jordan sannerligen gjort.

**********

Fotbollen skulle sakna Jordan om han sålde Crystal Palace. Han är, som engelsmännen skulle säga, “a quotes machine“. Han gör allting enkelt för oss journalister. Så fort han öppnar munnen så har vi en story. Men det bästa av allt är att jag håller med om det mesta han säger. 

Jag kör några guldkorn på engelska för de är inte alltid lätta att översätta (hur översätter man “impale” till exempel? Anyone? Anyone? Beuller?)

Annons

On ex-Birmingham owner David Gold: If I see another David Gold interview on the poor East End Jewish boy done good I’ll impale myself on one of his dildos. The best thing about Birmingham is the road out.

On agents: They are scum. They’re evil, divisive and pointless.

On the future: Even if I built a 50,000-seater stadium and bought Ronaldinho, there’d still be complaints about crap hotdogs.”

After West Ham beat Man Utd in the first game after Alan Pardew had left: If I’d have been Pardew, I’d have gone down the training ground, said ‘thanks lads’ and pulled out an AK-47. They hadn’t done it for him, but they could beat the champions for Alan Curbishley. F****** unbelievable.

On diving: People say it’s part and parcel of the game, but it’s not and shouldn’t be allowed to continue. Diving could be eliminated if you have proper officials. By that, I mean linesmen who do their jobs instead of flagging down planes or whatever it is they do.

Annons

On his hair: At the end of the day, I have a certain hairstyle. Whether I’m too old to carry it off now, I’m not sure. But it’s a subject for discussion, and there’s only one thing worse than people talking about you – and that’s people not talking about you.

Bless him.

**********

Nästa vecka kan Crystal Palaces och Simon Jordans framtid bestämmas. Då träffas nämligen klubben och skatteverket för att reda ut om klubben ska börja avvecklas. Det låter drastiskt men Jordan hävdar att han har läget under kontroll. Jag hoppas att han har rätt.

Här kan ni läsa vad en Crystal Palace supporter skriver om 10 år med Jordan i lokaltidningen The Croydon Guardian.  Visst, allt är inte positivt – men merparten är det.

**********

Manchester City-Manchester United i härlig ligacupsemi-final ikväll. Det är ju inte första gången grannarna drabbar samman i det här skedet av turneringen.

Annons

Kolla på de här klippen från 1969-70. Det är bara att njuta. Det är något fantastiskt med de usla planerna, de fullpackade läktarna och de tajta shortsen.

Första semi-finalen.

Andra semi-finalen.

 **********

Så svaret på veckans fråga: Vilken spelare har skapat flest målchanser i Premier League (om man bortser från fasta situationer)?

Några av er som tycker att det är svårt att definera vad som är en målchans och visst är det det men om samma kriterier används för samtliga spelare borde grabbarna och tjejerna på Opta få fram en någorlunda rättvis statistik.

Många bra gissningar, som till exempel Benni McCarthy, Cesc Fabregas, Frank Lampard, Darren Bent, Nicolas Anelka och, er, Kevin Davies…

Men rätt svar är Antonio Valencia… Och jag skulle vilja säga att detta är ytterligare bevis på att yttern håller på att växa till sig i Unitedtröjan. Några av er prickade rätt på Valencia: Lalle, Erkie Jerkie och Sir WayneRooney.

Annons

Tre Unitedfans… Hmmm. Det skulle vara intressant att se hur många av er som undermedvetet kör “färgade” gissningar.

Intressant? Herregud. Vad skriver jag? I need a life. Klockan är halv fyra på natten och jag sitter och undrar varför det bara var Unitedfans som gissade rätt på min fråga. I am beyond help, som frugan säger.

**********

Tack Linhem för att du uppmärksammade mig på att West Bromwich hade reklam för en “Haiti Appeal” på tröjorna under 2-2 matchen mot Newcastle på St James’ Park igår.  Stort.

Peter Lovenkrands spelade trots att hans pappa gick bort i veckan. Och gjorde mål. Inte konstigt att det blev för mycket för honom och att han började gråta.

**********

And the rest

Dimitar Berbatov behöver ingen knäoperation

Liverpool vill låna in Kenwyne Jones. Sunderland har sagt nej.

Annons

David Gold och David Sullivan är väldigt nära att köpa West Ham.

Manchester United tänker inte sälja Ben Foster till Tottenham.

Och Zenit St Petersburg har tröttnat på att vänta på Roman Pavlyuchenko och kommer varken att köpa eller låna honom nu.

Publicerad 2010-01-19 04:22

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto