Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vad har hänt med Nani?

11å

För några veckor sedan skulle jag lätt ha kallat Manchester Uniteds portugisiske ytter Nani för ett felköp. Jag skulle ha kallat honom överskattad. Jag skulle ha kallat honom en lovande talang som kom bort. A poor man’s Cristiano Ronaldo.

 **********

OK, han må fortfarande vara en poor man’s Cristiano Ronaldo men igår på the Emirates var han magnifik. “Klacklyftningen” när han skuttade förbi Gael Clichy och Samir Nasri för 1-0 målet var genialisk. Dessutom har han börjat passa bollen i rätt ögonblick. Smekningen fram till Rooneys mål var perfekt.

ANNONS

 **********

Jag undrar vad som har hänt. Kanske han vaknade upp på morgonen för matchen mot Hull hemma och tänkte: “Nä, nu fan har jag slarvat bort all den talang jag har länge nog.” Eller var det Sir Alex Ferguson som tog fram hårtorken och ställde in den på III? 

Jag skulle gärna skriva om vad Nani sa efter matchen men hade svårt att förstå vad han sa på knackig engelska. Däremot gav assisterande tränaren Mike Phelan en ledtråd till Nanis plötsliga framfart : -I think now that Nani is showing, as they say, that the penny has dropped a little bit.

Snabbt översatt: Han förstår nu vad det krävs för att bli en verklig toppspelare.

 **********

Det blev alltså 3-1 till United borta mot Arsenal och matchen var en taktisk triumf för Ferguson. United hade ofta 10 man i försvaret när Arsenal hade bollen och kontrade med magnifik precision. Att dessutom vinna mot en titelkonkurrent – på bortaplan – med båda ordinarie innerbackarna borta visar prov på en enorm mental styrka och bred trupp.

ANNONS

**********

Wayne Rooney har nu gjort 100 Premier Leaguemål och kommentatorerna sa något om att han hade gjort det snabbare än Cristiano Ronaldo. Kan det verkligen vara så? Färre matcher alltså?

Här är några av hans bästa mål (inte bara Premier League). Måste säga att nummer sju är min favorit. Vad tycker ni?

Gillar kommentatorn från Evertonmålet mot Arsenal oktober 2002. Remember the name: Wayne Rooney.

 **********

“A champions’ performance” sa Martin Taylor på Sky Sports och visste hade han rätt. Skönt även att se Arsene Wenger erkänna att United var bättre och att Arsenal fick skylla sig själva efter så många individuella misstag.

Han var “askgrå” i ansiktet när han pratade med pressen efteråt enligt kollegan på the Guardian och var ovanligt hård i kritiken mot sina spelare.

ANNONS

“We were naïve. We never had any cohesion, offensively or defensively. We were completely not at our level. Why? I believe there are some mental reasons in there.”

Men det är klart. Har man snackat hela veckan om hur spelarna är redo mentalt att ta nästa steg och belönas med en 1-3 förlust hemma så måste det kännas tungt. Framför allt eftersom senast han pratade om hur redo hans lag var förlorade de med 3-0 hemma mot Chelsea. Och nu väntar Chelsea på bortaplan nästa vecka. Hua.

**********

Wes Brown och Jonny Evans hade spelat tillsammans som mittbackar tre gånger den här säsongen före gårdagens match. Facit? 0 segrar. Nu kom första segern äntligen.  

**********

Tänka sig att Dimitar Berbatov inledde en sådan här stormatch på bänken. Vem hade trott det för 18 månader sedan när han lämnade Tottenham.

ANNONS

**********

2-0 och 3-0 målen kom efter kontringar likt den som United gjorde mål på i Champions League semi-finalen. Tänk att Rooney inledde anfallet när han gjorde mål ungefär 70 meter från motståndarmålet. Han passade bollen till Nani och sprintade hela vägen fram till Arsenalmålet. Efter bedriften såg han knappt anfådd ut. Vilken fysik mannen har.

Arsenals “talisman” Cesc Fabregas hade en tung dag och jag tyckte det bästa beviset kom en bit in på den andra halvleken då han satte fart med bollen i mittcirkeln. Han kom ungefär 10 meter tittade upp och såg att han var omringad av fem Unitedspelare. Utan en enda medspelare i sikte. Han var helt ensam.

**********

Första halvtimmen var ganska jämn men sedan bytte Ferguson plats på Paul Scholes och Michael Carrick och den sista finjusteringen ledde till total dominans.

ANNONS

**********

Men nog om Arsenal-United nu. Ska försöka sammanfatta helgens övriga matcher på bästa sätt:

John Terry avgjorde för Chelsea mot Burnley men som ni har förstått var det inte hans mål som skapade rubriker i tidningarna den här helgen. Hans affär med Wayne Bridges flickvän hade ensamrätt på rubrikerna. Men mer om det i morgon. Chelsea vann alltså med 2-1 på Turf Moor – utan att spela speciellt bra – och nu är alltså Didier Drogba tillbaka. På tisdag – efter matchen mot Hull – kan Carlo Ancelottis lag vara fyra poäng före United och åtta poäng före Arsenal. Det ser ljust ut.

**********

Ligans (världens) rikaste lag mot ligans fattigaste lag. Money talks. Manchester City slog Portsmouth med 2-0. Emmanuel Adebayor spelade från start – och gjorde mål. Och nu har Portsmouth sålt Younes Kaboul till Tottenham också. Det blir konkurs eller the Championship i år för Pompey, det kan jag nästan lova.

ANNONS

**********

Jag förstår mig inte på Tottenhams transferaffärer. Nu har man köpt tillbaka Jermain Defoe, Robbie Keane, Pascal Chimbonda och Younes Kaboul. Vem blir nästa spelare att återvända till White Hart Lane? Erik Edman? Erik Thorstvedt? Jose Dominguez?

I helgen blev det 1-1 borta mot Birmingham efter Liam Ridgewells sena kvittering. Två poäng bortkastade i kampen om fjärdeplatsen men Alex McLeishs lag förtjänade nog en poäng. David Bentley ganska bra igen faktiskt. Men Vedran Corluka kan inte vara nöjd med sin insats vid kvitteringen. Bring back Maricio Taricco…

**********

Liverpool slog Bolton hemma med 2-0 men imponerade inte. Enda möjliga ljuspunkterna: Albert Riera börjar närma sig toppformen och Sotirios Kyrkiagos gör bra ifrån sig i mittförsvaret. På minussidan: David Ngog missade öppet mål och Steven Gerrard är långt ifrån toppformen. Liverpool är bara en poäng från fjärdeplatsen men på lördag väntar Everton och även om matchen är på Anfield håller jag David Moyes gäng som favoriter.

ANNONS

Dessutom har City lika många poäng – och två matcher mindre spelade.

**********

Everton slog Wigan med 1-0 borta och är i finfin form. Visserligen hade man lite tur på DW Stadium – Charles N’Zogbia sköt i ribban i slutminuten – men alla skadade spelare är snart tillbaka (Phil Jagielka och Mikel Arteta inte långt ifrån nu) och Philippe Senderos gjorde helt ok ifrån sig i sin Evertondebut.

Wigans målvaktsköp från Sporting Lissabon, Vladimir Stojkovic, har däremot haft det riktigt tungt i två matcher nu. Vad är det för fel på Mike Pollitt, Mr Martinez?  

**********

Aston Villa gjorde mål för första gången på fyra ligamatcher och vann med 2-0 borta mot Fulham. Sir Alex Ferguson var där för att titta på Villa inför Ligacupfinalen samt nyinköpte försvararen Chris Smalling. Villa imponerade, det gjorde inte Smalling. Dessutom har det framkommit att Chelsea kunde ha fått försvararen gratis för 18 månader sedan. Nu har alltså United köpt honom för en summa som kan bli så hög som 130 miljoner kronor. Det svänger snabbt i fotbollens värld ibland.

ANNONS

Synd att David Elm var någon millimeter offside när han “satte” sin chans.

**********

Det blev oavgjort mellan West Ham och Blackburn och mellan Hull och Wolves. Mål blev det däremot i veckans höjdarfight i the Championship. Mellan Derby och Nottingham Forest. Mer om det i morgon.

**********

Veckans fråga: Vilken spelare har försökt sig på flest dribblingar i Premier League den här säsongen?

Och inget gnäll om att frågan är oklart ställd, thank you very much :-). Statistiken jag har säger: “Dribbles and runs attempted.” So get on with it and guess away.

Jag kan avslöja att Burnleys Chris Eagles är fyra på listan. Birminghams Cucho Benitez sexa. Elva? Det säger jag inte.

Publicerad 2010-02-01 kl 01:14

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto