Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Är detta början på slutet för Premier Leagues dominans?

Christensons blogg

Pengar är (nästan) allt i dagens fotboll och det är på grund av fantastiska tv-avtal som Premier League klubbarna har kommit ifatt och gått förbi de andra ligorna på 2000-talet. BSkyB (som ägs av Rupert Murdoch, samma man som äger the Times och the Sun) har styrt och ställd sedan de började sända Premier League-matcher i början på 90-talet.

Förra säsongen försökte det irländska företaget Setanta bryta sig in på den engelska marknaden (endast möjligt eftersom EU hade bestämt att Skys rättigheter stred mot konkurrenslagarna i Europa) men det slutade med katastrof och konkurs.

**********

ESPN tog då över inför den här säsongen, men är knappast en konkurrent till Sky. ESPN använder sig av Skys studior och Skys teknologi och kundernas pengar går till och med till Sky (som sedan betalar ESPN om jag har förstått det hela rätt).

**********

Och det är just Skys dominans som nu Ofcom, en oberonde regulator i kommunikationsområdet här i England, försöker stoppa. Nyligen kom en rapport från Ofcom sagt att Sky måste ta mycket mindre (23 procent för att vara exakt) betalt av BBC och Virgin m fl för att dessa ska få använda sportkanalerna på sina kabelnät. 

Annons

**********

Sky är naturligtvis rasande och likaså sporter som tjänar mest på tv-avtalen här i England (fotboll, cricket och rugby). Premier League och dess vd Richard Scudamore har attackerat Ofcom och sagt att domen är “ill-judged” och “disproportionate”. Och det är klart att han tycker det. Han säger även att spelarnas löner kan tvingas sänkas drastiskt och att spelarna då kan komma att lämna England för Spanien, Italien eller Tyskland.

**********

Det finns även en risk – och här har han rätt – att de stora klubbarna bryter sig ut från de gemensamma tv-avtal som Premier League skriver just nu. Och om United och Chelsea och de andra storklubbarna skulle få förhandla egna kontrakt med tv-bolagen så skulle klyftorna mellan topplagen och bottenlagen bli ännu större än vad de är nu.

Annons

Och det vore inte alls bra.

**********

Så vi får se vad som händer. Premier League har tydligen satt ett gäng advokater på att finkamma de 650 sidor som Ofcom publicerade när de tog sitt beslut för att försöka  bevisa att det är ett olagligt ställningstagande.

Så det ska bli intressant att se vad som händer. Premier Leagues dominans kan vara över (och det kan den ju mycket väl vara på planen ändå den här veckan) men ni ska komma ihåg att det är sällan Sky och Murdoch förlorar sådana här dueller.

**********

Newcastle är klara för Premier League efter 2-1 hemma mot Sheffield United och det var väl inte mer än rätt att kaptenen Kevin Nolan fick avgöra med en cykelspark framför de fanatiska hemmafansen. Han har varit klubbens och troligen ligans bästa spelare den här säsongen.

**********

Newcastle har en helt ok trupp och tränaren Chris Hughton har verkligen sett till att skapa en bra sammanhållning bland spelarna. Hur långt det räcker i Premier League är dock för tidigt att säga.

Annons

Spelare som Jonas Gutierrez, Fabricio Coloccini, Joey Barton (despite being a fruit case), Andy Carroll (despite being a nut case), Steven Taylor, Peter Lovenkrands, Jose Enrique, Steve Harper, Nicky Butt, Shola Ameobi och Alan Smith håller nog i Premier League nästa säsong. Men gör resten av truppen det?

**********

Kul med Newcastle tillbaka hur som helst. Härlig klubb med härliga fans. St James’ Park är en av mina favoritarenor i hela England. Och här kan ni läsa mer om varför just Hughton har lyckats så bra uppe på Tyneside.

Nottingham Forest kan dock få det motigt. Igår blev det 0-0 hemma mot Cardiff City och formen  är inte speciellt bra inför play-off spelet. Stevie Gs kusin, Cardiffs Anthony Gerrard, hamnade i bråk med sin egen målvakt under matchen. Smockan hängde i luften och man undrar ju om Andy Marshall hade spelat fel låtar på julfesten sist (men alla Gerrards kanske inte är så känsliga när det gäller musiken…)

Annons

**********

Och så står det klart att Peterborough United åker ut the Championship. Även Sheffield Wednesday (Sergej, what’s going on?) och Plymouth är nere på en nedflyttningsplats nu efter Crystal Palaces 3-1 vinst mot formstarka Reading.

**********

Häromdagen sa någon att alla isbjörnar är vänsterhänta. Kan det verkligen stämma?

**********

Skadekris i Arsenal inför returen mot Barcelona på Camp Nou ikväll. Det kan bli utklassning. Men… det finns en liten del av mig som tror att the Gunners kan skrälla. Jag vet inte vad det är. En maggropskänsla. Men i så fall måste Theo Walcott få ordning på sina inlägg och skott och vara konsekvent matchen igenom.

**********

Troliga laguppställningar:

Barcelona: Valdes – Alves, Marquez, Milito, Abidal – Busquets, Xavi, Keita – Pedro, Messi, Bojan

Annons

Arsenal: Almunia – Sagna, Campbell, Vermaelen, Clichy – Nasri, Diaby, Denilson – Walcott, Bendtner, Rosicky

**********

Arsenals startelva ser väl inte så pjåkig ut (men då gäller det att Campbell kan spela så att inte Mikael Silvestre släpps in i närheten av Camp Nous gräsmatta) men bänken ser lite tunn ut, om vi säger så. Fabianski, Eduardo, Merida, Traore, Eastmond, Silvestre, Eboue.

Hmmmm.

**********

Pep Guardiola har varnat Barcelonaspelarna för Walcott, som tydligen springer 100 meter på 10.37. -Walcott är snabbare än alla våra spelare sammanlagt, sa den spanska tränaren, men han la också till: -Fotboll handlar inte bara om att springa fort utan det gäller att kunna göra någonting med bollen också.

**********

Har en känsla av att Manchester City kommer att vinna derbyt mot United. Citys spelare är fräscha och kommer att vara oerhört revanschsugna efter Carling Cup-förlusten.

Annons
Publicerad 2010-04-06 03:24

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto