Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

I salute you, Avram

Igår vaknade jag upp och trodde mig veta ungefär vad jag kunde vänta mig från söndagens matcher här i England. Spurs skulle  slå Portsmouth i FA Cupsemifinalen, Manchester United skulle troligen resa sig och slå Blackburn, Liverpool skulle definitivt slå ett bortasvagt och resetrött Fulham hemma på Anfield medan Manchester City kanske kunde få problem med ett svårspelat Birmingham City på Eastlands.  

**********

Jag var helt fel ute – och det är ju det som är så skönt med fotbollen. Allt kan – trots alla pengar i dagens fotboll – fortfarande hända. Portsmouths seger mot Tottenham i FA Cupsemifinalen är en otrolig skräll och en match Harry Redknapp aldrig kommer att glömma.

**********

Det var inte bara det faktum att Tottenham hade ett oändligt mycket bättre lag på pappret – man spelade ut Pompey för två månader sedan i ligan och vann på White Hart Lane med 2-0.

Sedan dess hade Portsmouth förlorat i stort sett alla sina försvarare på grund av skador. Igår bestod Pompeys backlinje av, från höger till vänster, Steve Finnan, Aaron Mokoena, Ricardo Rocha och Hayden Mullins. Detta är ingen backlinje, detta är ett mittfält. Och ett ganska medelmåddigt sådant om vi ska vara ärliga.

**********

Men ändå vann alltså Portsmouth. Och det visar återigen att fotboll även handlar om psykologi. Tottenham underskattade Portsmouth, inget snack om saken.

Och det var kanske därför Redknapp var rasande efter matchen och skyllde på domaren och på planen. Dessutom skadade sig Niko Kranjcar. Goodbye FA Cup och goodbye fourth place?

Det var en nattsvart dag på Wembley för Spurs.

**********

Men en stor eloge till Avram Grant naturligtvis, som har åstadkommit ett litet mirakel på sydkusten. Han förtjänar mer respekt. Han var ju nära att leda Chelsea till en Premier League och Champions League-dubbel när han tog över från Jose Mourinho – men fick ändå inte förlängt kontrakt på Stamford Bridge.

**********

The Suns rubrik efter prins Harry hade spenderat över 100 000 kronor på champagne på fyra timmar: FIZZ ROYAL HIGHNESS.

Very clever.

**********

Söndagen var avgörandets dag här i England. Jag tror att Manchester United är körda när det gäller ligaguldet och jag tror Tottenham och Liverpool är körda när det gäller fjärdeplatsen. Grattis Chelsea eller Arsenal, som kommer att vinna ligan och grattis Manchester City som kommer att spela Champions League nästa säsong om man tar sig förbi kvalomgången.

 **********

United lyckades inte slå Blackburn borta och det är ingen skam  sig. Blackburn har bara förlorat två hemmamatcher hela säsongen och inte förlorat sedan 18-årige Phil Jones kom in i mittförsvaret (sex matcher nu) men med tanke på att det oavgjorde resultatet kom efter förluster mot Chelsea och Bayern så kändes det tyngre än vad det kanske var.

Ferguson gjorde allt han kunde med sitt trötta trupp men spelare som Dimitar Berbatov och Antonio Valencia håller inte samma klass som till exempel Wayne Rooney och Cristiano Ronaldo. Kul att Federico Macheda fick chansen från start på topp men Blackburn borta är ingen lätt uppgift (trots att giganten Chris Samba fick utgå tidigt).

**********

Jag tyckte även att det såg ganska grinigt ut bland Unitedspelarna: Edwin van der Sar och Rio Ferdinand skällde på varandra och Berbatov gestikulerade vilt när han inte fick den passning han ville. Och väldigt konstiga beslut av Berbatov och Nani på övertid när det gällde passningar.

Jag undrar hur framtiden ser ut för det här laget. Ferguson måste nog köpa för att utmana de bästa lagen i Europa – men frågan är om han får tillräckligt med pengar från ägarna.

**********

Manchester City krossade Birmingham City med 5-1 och det resultatet är mer imponerande än vad man kan tro vid en första anblick. Birmingham har ett av Premier Leagues bästa försvar och hade bara släppt in fler än två mål i tre Premier League matcher före gårdagens match.

Men Manchester City var “irresistible“. 14 mål nu på tre matcher efter hemmaförlusten mot Everton och Roberto Mancini förtjänar allt beröm han får just nu. Jag kommer ihåg jag skrev en arg krönika om hur City hade tagit ett fegt och katastrofalt beslut när de sparkade Mark Hughes i December.

Hindsight is a wonderful thing.

**********

Birmingham have been resilient this season but could not cope with the avalanche of ingenuity that kept coming their way, skrev Sachin Nakrani i the Guardian.

Och när Carlos Tevez, Emmanuel Adebayor och Craig Bellamy spelar som de gjorde igår så undrar jag om det finns något försvar som kan stå emot dem. Tevez har gjort 28 mål den här säsongen – fyra kvar till Shaun “the Goat” Goaters rekordnotering från 2002 (även om det var i the Championship). 

Vilken klack från Ali Benarbia vid ett av målen. Vilken spelare.

**********  

Patrick Vieira skadade sig på uppvärmningen och man kan kanske tro att hans VM-dröm är över nu. Men å andra sidan vet man aldrig med gåtan Raymond Domenech.

**********

Liverpool fick bara 0-0 hemma mot Fulham – som hade spelat borta mot Wolfsburg i torsdags och som inte vunnit borta sedan augusti. Fernando Torres saknades på grund av en knäskada och jag tycker matchen visade vad Liverpool är idag utan anfallaren: ett mittenlag.

Och det var som en tidning skrev här: If this does prove to be a dress rehearsal for next month’s Europa League final, you will not find too many neutrals rushing to spend an evening in front of the TV.

Jonathan Greening borde ha blivit utvisad tidigt i den andra halvleken men med Mark Schwarzer i fantastisk form så kanske det inte hade spelat någon roll.

**********

BBC:s golfkommentator Peter Alliss om Tiger Woods inledning på slutrundan: He’s gone off like a bag of prawns in the midday sun.

Ha ha ha.

**********

 Men lite goda nyheter för Liverpool i varje fall: jänkarna Tom Hicks och George Gillett kommer troligen att försöka sälja klubben inom de nästkommande sex månaderna. Mer om detta i morgon.

**********

Wolves-Stoke City (0-0) var en av de sämsta matcherna i årets Premier League men jag tycker ändå att båda lagen har gjort fantastiskt bra ifrån sig den här säsongen. “Andra säsongen” är ofta den svåraste för nykomlingarna i Premier League men Stoke har visat konkurrenterna hur man gör.

Och Mick McCarthys Wolves borde klara sig kvar nu.

**********

Veckans fråga: Vem är det här? Två b-landskamper för England. En säsong på 90-talet blev han utvisad tre gånger och blev fråntagen kaptensbindeln av tränaren BB.

Behöver ni fler ledtrådar? När han köptes tillbaka av sin Londonklubb så sa dåvarande tränaren: “Vår ordförande kan ju inte vara klok som köper tillbaka den här spelaren”. Men spelaren gjorde 10 mål en säsong – trots att han inte är en anfallare.

Publicerad 2010-04-12 kl 11:26
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons