Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan fotbollslaget lyfta staden Rochdale?

Rochdale är en stad i nordvästra England med ca 95 000 invånare. Staden befinner sig i Lancashire, samma county som har Blackburn, Bolton, Burnley, Manchester City och Manchester United som Premier League lag.

**********

Som ni förstår är konkurrensen om fansen är stenhård och det är inte många utanför Rochdale som håller på the Dale. Tyvärr är det inte speciellt många i Rochdale som håller på Rochdale heller. Den anrika klubben har ett hemmasnitt på ca 3000 åskådare och staden befinner sig i en supertuff lågkonjuktur.

**********

Hela 76 procent av invånarna mellan 16 och 67 är beroende av något slags bidrag från staten. Vissa uppgifter säger att 40 procent av invånarna är för sjuka för att arbeta. Brottsligheten ligger över Storbritanniens snitt och på High Streeten (huvudgatan i staden) har massor med affärer stängt och ersatts av pantbutiker.  

**********

Men allt är inte dåligt. Staden håller på att göra klart med en rad investeringsprojekt och brottsligheten är faktiskt på väg nedåt. Och… staden där Lisa Stansfield och Anna Friel föddes kan faktiskt vara på väg att få ett fotbollslag i League One.

Det är större än ni kan tro.

**********

Rochdale AFC har funnits i 103 år. De har gått upp en enda gång, 1969. Fem år senare åkte de ner i fjärde divisionen och har stannat där sedan dess. 36 år i samma division!

Så här skrev en tidning nu i veckan: For decades the name alone has been a byword for mediocrity – Rochdale.

Ouch. 

**********

Och faktum är att Rochdale ofta har varit närmare att åka ur fjärde divisionen – numera League Two – än att gå upp en division. Två gånger har man till och med blivit sist – men röstats kvar av medlemsklubbarna (före det blev degradering till the Conference).

**********

Men när Keith Hill anställdes i december 2006 så ändrades allting. -Ordet “misslyckande” är inte ett ord jag gärna använder, sa han sammanbitet den här veckan.

Hill och hans assistent David Flitcroft (yup, brother of Garry med två r, fd Blackburn) har samlat ihop ett gäng spelare som verkar brinna för klubben och spela för varandra. Dessutom vill Hill att hans lag spelar offensiv och snabb fotboll.

**********

Men det är inte alltid lätt att vara tränare för the Dale (hemmaarena Spotland förresten). Tidigare den här säsongen bestämde ledningen för att sälja bästa spelaren Will Buckley till Watford för bara fyra miljoner kronor – och Hill var rasande.

Men vad ska man göra som klubb om det bara kommer 3000 åskådare per match? Då måste man sälja de bästa spelarna ibland.

Och Hill har hämtat sig från Buckleyförsäljningen (Rochdale kommer tydligen få en stor andel av pengarna om Watford säljer honom vidare) och han hoppas istället få behålla de spelarna han nu har till förfogande.

**********

Men varför skriver jag om Rochdale en dag som denna? Jo, förutom att ni ska kunna gå hem till era flickvänner och pojkvänner och säga: “visste du att det finns ett lag som har legat i den engelska fjärdedivisionen i 36 år?” så är anledningen ganska enkel: Rochdale behöver bara en poäng i helgens match mot Northampton för att gå upp till League One.

Äntligen.  

**********

Nu är laget oerhört nära. De två senaste matcherna har visserligen slutat med en förlust men Hill är övertygad om att den nödvändiga poängen kommer nu mot Northampton. Och vem ska göra målen? Jo, anfallarna Chris O’Grady och Chris Dagnall. De har redan gjort 20 mål var den här säsongen.

**********

Jag kan bara önska Rochdale lycka till och jag hoppas ni följer deras resultat i morgon, på text-tv eller via nätet.

**********

Så här skrev en läsare efter vi på the Guardian hade skrivit om Rochdale:

Finally, a piece about Dale! When it comes to handing out the Manager of the Year plaudits, the usual dreary suspects will get mentioned for not managing to take their rich clubs far enough in Europe (an honourable exception for Uncle Roy, of course), but the best managerial performance in England this season, by a country mile, are Hill and Flitcroft, getting Dale up playing cracking football on a shoestring – within their budget, I might add, Notts County – and hopefully getting the trophy they and Dale’s long-suffering supporters deserve.

It’s easy supporting a successful club for whom disaster is not winning a major trophy this season. It takes proper devotion – and a screw loose – to keep going to Spotland for decades when they haven’t won a bloody thing.

Not ‘for ages’. Nothing ever in 103 years. Keith Hill and David Flitcroft, any fan of any side that has been bloody awful for years salutes you.

**********

Viktor Lindgren: Behind Blue Eyes. By The Who.

**********

Prmeier League-matcher den här helgen:

Lördag:

Man City-Man United
Birmingham-Hull
Blackburn-Everton
Fulham-Wolves
Stoke-Bolton
Sunderland-Burnley
Tottenham-Chelsea

Söndag:

Wigan-Arsenal
Portsmouth-Aston Villa

Måndag:

Liverpool-West Ham

**********

Och så har vi Sheffieldderbyt på söndag förstås. Come on you Owls!

**********

Flera läsare påpekade att jag skulle ha nämnt Hillsborough i gårdages blogg – och ni hade rätt. Visst skulle jag ha gjort det.

**********

Signaturen Anfield Glory startade en galen debatt igår.

Här kommer mitt favoritlag, från Possi:

Tränare – Don Revie
Målvakt – Eddie Gustafsson
Backlinje – Niclas Alexandersson, Lucas Radebe, Patrick Kisnorbo, Lizarazu
Mittfält – Robert Pires, Billy Bremner, Carlos Valderrama, PASS
Anfall – Thordarsson och Brolin

**********

Ha en trevlig helg. Jag är tillbaka på måndag förmiddag.

Publicerad 2010-04-16 kl 08:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons