Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grattis Chelsea!

Christensons blogg

Det blev inte ens spännande. Vi hade sett fram emot en sista dag på säsongen full av dramatik och nerver – men Chelsea krossade Wigan med 8-0 och vann ligan. De befann sig på upploppsrakan och var till slut så överlägsna att de kunde göra kullorbyttor och brysselsteg och ändå vinna.

**********

Och matchen mot Wigan sammanfattade den här säsongens Chelsea ganska bra. Offensiv, trevlig fotboll med många mål. Chelsea har gjort sju mål i tre matcher och nu åtta mål i en match. De har slagit målrekord i Premier League. Det är bara att gratulera.

**********

Didier Drogba vann skytteligen men lyckades ändå förstöra stämningen på Stamford Bridge i några minuter när han tjurade efter Frank Lampard tog straffen i första halvleken. En fantastisk fotbollsspelare – inget snack om saken – men ibland uppför han sig som en barnunge.

**********

Det är massor med personer som förtjänar beröm i Chelsea. Vi får börja med Carlo Ancelotti. Det är aldrig lätt att komma till en ny liga och ett nytt land – men italienaren lyckades direkt. Lika imponerande som när Jose Mourinho vann ligan 2004-05.

Annons

Roman Abramovitj anställde Ancelotti med tanke på att hans suveräna facit i Champions League. Den bucklan får vänta en säsong till – men Ancelotti kan vinna klubbens första Double någonsin om de slår Portsmouth i FA Cupfinalen nästa helg. Inte illa.

**********

Det är även många spelare som har gjort fantastiskt bra ifrån sig den här säsongen. Spelare som Drogba, Lampard, Nicolas Anelka och John Terry får mycket utrymme i pressen men jag tycker namn som Branislav Ivanovic, Florent Malouda och Salomon Kalou har bidragit med otroligt mycket också.

**********

103 ligamål under en säsong. Första gången någon har gjort fler än 100 mål under en Premier League-säsong – och extra skönt för Chelsea att slå Uniteds rekord (97 mål säsongen 99-00).

**********

Vill bara avsluta “Chelseapaketet” i den här bloggen med Richard Williams öppningsstycke i dagens Guardian. Här sammanfattar han skillnaden mellan Mourinhos och Ancelottis Chelsea och visar även varför nästan ingen i England ogillar Chelsea på samma sätt som de gjorde under portugisens tid i klubben:

Annons

There were no pouts, no look-at-me gestures, no hurling of medals into the crowds, no mystifying statements complaining, even in the hour of glory, that he had not been given enough personal credit for Chelsea’s achievements. Carlo Ancelotti smiled, hugged, waved and behaved with perfect decorum. Then he asked for a glass of wine. Under him, Chelsea have not only learnt how to win again. They have learnt how to win with class.

**********

Manchester United vann med 4-0 mot Stoke City men alla rubriker i de engelska tidningarna handlar naturligtvis om Wayne Rooneys ljumskskada. -Det är inget allvarligt, sa Sir Alex Ferguson men Fabio Capello kan inte vara speciellt nöjd med hur United har använt anfallaren sedan skadan mot Bayern München.

**********

Värt att notera från sista omgången i Premier League:

Annons

Arsenal krossade Fulhams b-lag med 4-0 och 19-årige Henri Lansbury (utlånad till Watford den här säsongen) fick göra Premier League-debut när han hoppade in. Men Arsene Wenger vet att han måste köpa spelare i sommar.

Everton avslutade med ett kanonmål från Diniyar Bilyaletdinov och 1-0 seger mot Portsmouth. Det innebar 11 Premier League-matcher utan förlust (rekord för klubben) och nästa säsong kan bli riktigt rolig.

Liverpools avslutning (0-0 borta mot Hull och Steven Gerrard i småbråk med en supporter) sammanfattade klubbens säsong ganska bra. En katastrof. Men, men, det kanske finns lite ljus i tunneln ändå: Jack Robinson blev klubbens yngsta spelare i Premier League någonsin igår (16 år och 250 dagar) och det verkar som om Rangers lovande mittback Danny Wilson är på väg till klubben.

Aston Villa kan vara nöjda med sin säsong (sexa i ligan och final i ligacupen) även om sista matchen inte var speciellt rolig (0-1 hemma mot Blackburn). Sam Allardyce har gjort ett fantastiskt arbete med Lancashireklubben och Martin Olsson har gjort enorma framsteg. Grattis!

Annons

West Ham lär sparka Gianfranco Zola i sommar så hans sista match på Upton Park lär ha varit 1-1 mot Manchester City, som luftade Shaun Wright-Phillips för en gångs skull. Yttern gjorde Citys mål men jag undrar om det räcker för att komma med i VM-truppen.

Wolves kunde avsluta med 2-1 hemma mot Sunderland och jag tycker alla Wolvesfans kan vara väldigt nöjda med den här säsongen.

Även Birminghams fans – även om jag inte tror att enda av er läser den här bloggen – ska fira ordentligt. Vilken insats av Alex McLeish och spelarna. Men nu går Joe Hart tillbaka till City och nästa säsong kan bli tuffare, speciellt eftersom det inte längre verkar finnas några pengar kvar. Birmingham föll mot Bolton borta igår (1-2) och man undrar ju om Johan Elmander verkligen är kvar på the Reebok nästa säsong.

Annons

Tottenham, som jag ju skrev en hel del om i torsdags, förtjänar allt beröm de har fått de senaste dagarna, även om det blev 2-4 borta mot Burnley i sista omgången.

**********

Leeds United vore ju inte Leeds United om de inte ställde till sig för sig själva. De är tillbaka i the Championship och kan spela Premier League-fotboll igen 2011 om allt går vägen, men allt kunde ha gått snett i lördags då Max Gradel blev utvisad. Leeds behövde slå Bristol Rovers hemma men behövde alltså plötsligt göra det med 10 spelare.

Inte nog med det. Man låg dessutom under med 1-0. Men inför den härliga publiksiffran på 38 234 så vände Simon Graysons lag och vann med 2-1. Jermaine Beckford gjorde avgörande målet och det ska bli intressant att se vad han kan göra i the Championship om han stannar.

Men en fråga till er Leedsfans: är Grayson rätt man att leda laget? Jag tycker han hade väldigt svårt att lyfta spelarna efter FA Cup-äventyret och det verkade som om han hade kört fast.

Annons

**********

Så här ser kvalet till the Championship ut nu:

Swindon-Charlton
Huddersfield-Millwall

Vilka matcher! Final på Wembley den 29 maj.

**********

På tal om kval. Cardiff tog ett stort steg mot Championship play-off finalen i och med 1-0 segern borta mot Leicester igår. I den andra semi-finalen chockade Ian Holloways Blackpool genom att slå Nottingham Forest 2-1 hemma. Men jag har ändå en känsla av att Forest kan vända den matchen i returen.

Tänk vad härligt det skulle vara med Forest i Premier League igen. Det får mig att tänka på… Jason Lee.

All together now: He’s got a pineapple on his head, he’s got a pineapple…

Skämt åsido: han var faktiskt en bra fotbollsspelare.

**********

Och till slut: Barnet klarade sig kvar i League Two! Oh yes, yes, yes. Det blev 1-0 hemma Rochdale efter mål i slutminuten (Underhill erupted, apparently…) men i slutändan spelade det ingen roll eftersom Grimsby förlorade borta mot Burton och åkte ur League Two efter 99 år i de fyra högsta divisionerna.

Annons

Tråkigt nog så ledde resultat borta mot Burton till kravaller med skadade poliser och fans. Det verkar som om huliganismen har gjort en liten comeback de senaste veckorna och det är hemskt tråkigt.

Trots detta så är det långt kvar till den hemska stämning som finns runt många matcher i svensk fotboll nuförtiden. Tänk att vi ska vara så sorgliga att vi kopierar något från England som engelsmännen i stort sett slutat med för 20 år sedan.

Publicerad 2010-05-10 10:20

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto