POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

Mannen som kan stoppa Chelseas dubbel: Avram Grant

Chelsea har aldrig någonsin vunnit dubbeln (dvs ligan och FA Cupen samma säsong) men på lördag har Frank Lampard och Co chansen att bli historiska. De har ju redan vunnit ligan och på Wembley möter de ett nedflyttat och utfattigt Portsmouth i FA Cupfinalen.

Som jag ser det är det bara en man som kan stoppa Londonlaget – och det är Avram Grant.

**********

På pappret ska inte Pompey ha en chans. Klubben har sålt de bästa spelarna för länge sedan och är så mycket sämre (spelare för spelare) att de borde förlora med 4-0 eller 5-0. Endast Grant kan få dem så motiverade och organiserade att de kan skrälla.

Israelen lyckades med just det mot Tottenham i semifinalen, och om han gjorde om bedriften i finalen skulle det vara största skrällen sedan Wimbledon slog Liverpool 1988.

Har han motiv? som de skulle fråga i rätten. Jovisst, han fick ju sparken av Chelsea trots att han gjorde ett enormt bra jobb i klubben och hamnade en poäng efter United i ligan och var millimetrar från att vinna Champions League-finalen mot just United.

**********

Men vem är egentligen denne Grant, som dök upp från ingenstans när han fick Chelseajobbet i september 2007. Jo, han fick kanske Chelseajobbet eftersom han är polare med Roman Abramovitj men hade en lång tränarkarriär bakom sig redan då. Han var framgångsrik klubbtränare i Israel från 1982 till 2002 och blev sedan utsedd till israelisk förbundskapten.

Han ledde visserligen inte Israel till ett stort mästerskap men förlorade inte en enda match i kvalet till VM 2006 i Tyskland – men slutade ändå trea efter Frankrike och Schweiz.

**********

Sedan blev det England för Grant och anställning som teknisk direktör i Portsmouth. Han fick sedan samma roll i Chelsea före han alltså tog över som tränare när Jose Mourinho lämnade klubben.

**********

Hans privatliv har skapat rubriker i England och när han blev utsedd till Chelseatränare så skrev tabloiderna om hur hans fru, Tzofit, hade druckit hennes egen urin på en tv-show i Israel. Och den här säsongen avslöjade the Sun att Grant har besökt bordeller under sin tid i England.

Men det sköna med bordellbesöken var att alla här i England bara ryckte på axlarna och sa: -Han får väl gå på bordell om han vill.

Till och med Tzofit höll med.

Vilket äktenskap.

**********

Det var många som var avundsjuka på Grant och sa att han bara fick Chelseajobbet eftersom han kände Abramovitj. Men även om det stämde så har han visat vad han kan som tränare under de senaste tre åren och det är därför West Ham är ute efter honom nu. Han har dessutom blivit mer och mer respekterad här i England på grund av hur han uppträder: alltid lugn och sansad, men inte rädd att säga saker om han tycker något orättvist har drabbat hans lag.

**********

Nyligen hade vi på Observer (Guardians systertidning) en intervju med Mr Grant och jag tänkte bara ta med  några kommentarer från tränaren så ni förstår lite mer hur han tänker:

-I januari, när vi blev tillsagda att vi inte kunde förstärka truppen sa jag till spelarna att de hade två val: 1) att ge upp och åka till stranden, även om jag inte skulle följa med eftersom jag inte direkt är så smal. Eller 2) Att inte ge upp, och att verkligen ge allt för klubben de här sex månaderna. Inget halvhjärtat alltså.

-Som jag ser det var säsongen med Chelsea en dålig säsong. “Nästan” betyder ingenting, i min bok. Vi vann nästan ligan, vi vann nästan Champions Leaguefinalen, vi vann nästan ligacupfinalen. I fotboll är “nästan” lika med en förlust för mig.

**********

Jose Mourinho är en bra tränare men jag håller med Johan Cruyff som säger att han skickar ut fel signaler. Hans signaler är att allt handlar om taktik, att allt handlar om att vinna. Och det är naturligtvis rätt, men när man tränar en storklubb kan man även bestämma hur man vill vinna. Barcelona valde en väg när Cruyff kom dit som tränare 1988 och har aldrig ändrat det.

-Jose är en bra tränare och hans styrka är att alltid vara “the underdog“. Han är den enda tränaren som kan ha fyra av världens bästa brassar (Julio Cesar, Lucio, Maicon, Thiago Motta) och fyra av världens bästa argentinare (Javier Zanetti, Walter Samuel, Esteban Cambiasso och Diego Milito) och ändå vara en “underdog”.

**********

Grant berättade också att en enda spelare gick bakom hans rygg när han var Chelseatränare. Vi kan väl nästan gissa vem…

-Jag fick reda på att en enda spelara hade gått bakom ryggen på mig. Han uppförde sig inte professionellt. Jag vill inte säga vem men en spelare hade så mycket makt, kanske för att alla lät honom tro att han hade så mycket makt. Han gjorde saker som spelare inte bör göra. Men resten av truppen var väldigt professionella och jag tyckte väldigt mycket om att arbeta med dem.

**********

Och till slut några talande rader om hans filosofi som tränare.

-Det är viktigt att kunna visa känslor i fotboll. Känslor är bra bara man inte tappar fattningen helt. Jag vill se till att fotbollen har mer själ och se till att spelarna inte bara är robotar.

**********

Det är ganska svårt att tycka illa om Grant.

**********

Miljontals fotbollfans i Algeriet kommer tydligen att titta på FA Cupfinalen och heja på landslagsmännen Hassan Yebda och Nadir Belhadj. De kommer ju dessutom att möta England i VM senare i sommar.  

**********

Wayne Rooney är fortfarande bara 24 år.

**********

Birmingham har släppt Christian Benitez, Franck Queuedrue och Gregory Vignal.

**********

Har inte kunnat läsa era kommentarer de senaste två dagarna. Antar att det bara var ros (samt era egna, galna utsvängningar)… Ha ha. Troligt. 

Hoppas fk fixar det snart. Alltid kul att läsa vad ni har att säga.

**********

Glöm inte att det är Swindon-Charlton i Championshipkvalet ikväll. För ni har väl inget bättre för er på en fredagkväll?

Ha en trevlig helg och glöm inte att mejla om ni vill gästblogga.

Publicerad 2010-05-14 kl 11:30
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto