Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Champions League? Lördagens hetaste match är väl Cardiff v Blackpool?

Ja, jo, det är väl klart att Champions League-finalen i Madrid är något viktigare men varken Bayern eller Inter kommer att få deras liv totalt uppåtnedvända om de vinner eller förlorar.

På Wembley däremot spelas Championship play-off finalen mellan Cardiff och Blackpool och vinnaren där kommer att spela i Premier League nästa säsong. I pengar handlar det om ungefär en miljard kronor. För klubben i övrigt handlar det om en helt annan värd: mer uppmärksamhet, matcher mot storklubbarna, svindlande löner, hård pressbevakning, massor med agenter och så vidare och så vidare.

Jag tror inte att betydelserna för själva städerna ska underskattas heller. De syns plötsligt. De hamnar, så att säga, “på kartan”. Människor utanför England börjar höra mer och mer om “Blackpool” eller “Cardiff”.

**********

Vad vet vi då om klubbarna? För att börja med Blackpool så ligger staden uppe i nordvästra England och är en berömd semesterort. Blackpool har bara 150 000 invånare och nästan en fjärdedel av dem kommer att vara på Wembley i morgon.

Historiskt sett är klubben känd för en enda match: FA Cupfinalen 1953. Matchen kallas fortfarande för “the Matthews final” för Stanley Matthews insats (vilket kan tyckas lite hårt för Stan Mortensen som trots allt gjorde ett hat-trick).

Blackpool låg under med 3-1 med en halvtimme kvar – men vann ändå med 4-3.

**********

Dagens Blackpool är mest känt för att Ian Holloway tränar laget. En spjuver, skulle man nog kunna kalla honom. Jag har skrivit några gånger om Holloway och hans härliga citat (en länk hittar ni här) och min favorit är nog den här (om Cristiano Ronaldo):

“He’s six foot something, fit as a flea, good looking – he’s got to have something wrong with him. Hopefully he’s hung like a hamster – That would make us all feel better. Having said that, me missus has got a pet hamster at home, and his cock’s massive.

Hung like a hamster. Ha ha ha.

**********

Men det är viktigt att inte glömma att Holloway är en fruktansvärt bra tränare som ska ha en stor eloge för jobbet han har gjort med Blackpool. Det fanns nog inte en enda “expert” som trodde att Blackpool skulle nå finalen när säsongen tippades i augusti.

Han har haft en minimal budget och har flera spelare i truppen som har misslyckats i Premier League eller i Championship: Paul Rachubka, (ex-United), Stephen Crainey (ex-Celtic), Brett Ormerod (ex-everywhere), DJ Campbell (ex-Birmingham) och så vidare.

Om man tittar på truppen så vore det nästan ett mirakel om Blackpool tog sig till Premier League. Men eftersom de är en liten klubb som inte lever nära en ekonomisk kollaps (till skillnad från Cardiff) så håller jag nog på Blackpool i morgon.

**********

Nu skulle jag gärna skriva en hel del om Cardiff men eftersom min ettårige son låste in sig själv i bilen på andra sidan A406 och jag fick rycka ut med cykel och extra bilnyckel har jag nästan ingen tid alls till det. Det får bli en kort sammanfattning.

Cardiff – en anrik klubb från Wales vars namn på walesiska är Clwb Pêl-droed Dinas Caerdydd (I know, it is a strange language).

Bildades 1899 och vann FA Cupen 1927 (enda icke-engelska klubb som vunnit en stor turnering i England) men var nere i skiten (division fyra) så sent som 1986.

Peter Ridsdale är ordförande men kommer att avgå efter finalen. Det var han som körde Leeds Uniteds finanser i botten i slutet av 90-talet och början av 00-talet och det finns farhågor för Cardiffs ekonomi nu också.

Jag fruktar att han har kunnat göra samma sak med Cardiff som han gjorde med Leeds.

**********

I truppen ser man en hel del kända namn, som till exempel Mark Kennedy, som spelade för Liverpool mellan 1995 och 1998.

Vi har Peter Whittingham, fd Aston Villa-mittfältaren som har gjort 25 mål den här säsongen.

Vi har Michael Chopra (fd Newcastleanfallare som har genomgått behandling för spelberoende och som dumpades av frun på Facebook men som har kommit igen starkt den här säsongen).

Vi har Anthony Gerrard, Stevens kusin.

Vi har Joe Ledley, som var på väg till Arsenal för några säsonger sedan men som stannade.

Och så har vi Peter Enckelman, mannen som en gång släppte in Olof Mellbergs inkast när de båda spelade för Villa.

Vi har Stephen McPhail, som spelade Champions League-fotboll för Leeds när det begav sig. En av mina favoritspelare i hela Championship (och Championship manager).

Och till slut har vi, för att name-droppa lite, Jay Bothroyd, före detta Coventryanfallare som jag intervjuade i Perugia en gång i tiden när jag var på jakt efter Al-Saadi Gaddafi.

**********

Hoppas ni kan njuta av både Championship-finalen och Champions League-finalen i morgon. Nästa vecka är jag på semester men jag har en hel rad med duktiga gästbloggare uppradade och vi inleder med linhem om Blackpool-Cardiff på måndag och andra godbitar från Football League-säsongen.

Publicerad 2010-05-21 kl 12:07
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons