Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg om Football League-säsongen 09-10

Hej, Jag heter Peter A Linhem eller “linhem” då som man fantasifullt valt att kalla sig.

Jag har fått äran att gästblogga medan Marcus tar semester och jag har valt att skriva om ”Football League” d.v.s de tre divisonerna under Premier League.

**********

Men först ska jag skriva lite om när undertecknad var över i London och följde bottenstriden i League One på plats. En sannerligen intressant upplevelse.
 
Vi valde att inte betala hutlösa summor för att se en Premier League-match, och i Championship var det endast play-off matcher som inget ”Londonlag” var i närheten och därför valde vi att sikta in oss på League One.

**********

Det självklara valet här hade ju varit Millwall-Swindon som varit avgörande om inte Leeds hade vunnit sin match men nu lyckades vi inte få tag på några biljetter så då föll valet på Brentford mot Hartlepool.

Brentford låg på en stabil niondeplats, vilket var klart över förväntningarna för nyuppflyttade ”Bees” och motståndet stod bottenlaget Hartlepool för. Kollade man tabellen så låg Hartlepool säkert till utan möjlighet att åka ner men när jag läste matchprogrammet såg jag att Hartlepool fått ett 3-poängsavdrag för att man i en tidigare match spelat med en avstängd spelare. Detta gjorde att Hartlepool nu trots allt riskerade att åka ut om man inte tog poäng mot Brentford.
 
**********

Första halvleken var som väntat ganska avslagen, Hartlepool som hade något att spela för hade övertaget men skapade inget som hotade Arsenal-lånet Wojciech Szczęsny i Brenford.
 
I andra halvleken blev matchen ännu jämnare och det hände nästan ingenting framtills ungefär 85e minuten när ett par barn inte äldre än 10 år sprang in på planen…

De sprang fram till Hartlepool-målvakten Scott Flinders som stod framför Brentfords ”klack” men de stannade inte kvar på planen länge då nämnde Flinders lyfte upp en av ungarna, gick fram till kortlinjen och kastade ut honom. 

Jösses!

Flinders hade nog inte tänkt igenom de beslutet för direkt efter incidenten anfölls han av flaskor, muggar och annat kastvänligt från läktaren. Visst jag kan förstå att Flinders som i de läget fortfarande hotades av degradering gjorde som han gjorde men sedan så gjorde han exakt samma sak ett par minuter senare…

Men det gjorde ju att de blev väldigt livat resten av matchen och flera ridande poliser tog sig in på planen för att förhindra en invasion.
 
Matchen slutade alltså 0-0 och ”Monkey Hangers” som Hartlepool kallas (jag hoppas vi vet varför?) klarade sig kvar på bättre målskillnad.

**********
 
Går snabbt vidare till en annan match – play-off finalen mellan Cardiff och Blackpool som Marcus gav er förutsättningarna för i fredags.
 
Vad ska man säga om matchen? Innan den riktigt hunnit starta så satte Indiskt ättade Micheal Chopra 1-0 för Cardiff. Cardiff har denna säsongen vart ett väldigt ostabilt lag, man har t.ex. spelat 4-4 mot tabelljumbon Peterborough, slagit Bristol city med 6-0 och förlorat mot Newcastle med 5-1 så att de skulle bli en svängig match var ganska väntat.

Fyra minuter efter Chopras ledningsmål fick Blackpool en solklar frispark och vem skulle lägga den om inte succéköpet Charlie Adam med sin magiska vänsterfot som skruvade in den i krysset – 1-1.

Trots att Blackpool hade övertaget gjorde sedan Cardiff-produkten Joe Ledley 2-1 i 37:e minuten och likt första målet så reducerade Blackpool fyra minuter senare då Scousern Gary Taylor-Fletcher kunde nicka in den från nära håll.
 
På stopptid i första halvleken tog Blackpool också ledningen då veterananfallaren Brett Ormerod fick ett bra läge sedan DJ Campbell krånglat fram bollen.
 
3-2 till Blackpool i halvtid och i andra halvlek hade Cardiff ett par chanser, Chopra hade ett skott i målramen och i slutet flyttade man upp Steven Gerrards kusin Anthony som anfallare (vanligtvis mittback) men man lyckades inte göra något mer mål och Blackpool får nu spela i Premier League nästa säsong med den minsta arenan sedan Oldhams Boundary Park och dess ökända plastgräs.

**********
 
Nu till summeringen av säsongen och jag börjar uppifrån.
 
Championship
 
Uppflyttade – Newcastle, West Bromwich och Blackpool
 
Chris Hughton fick ordning på det kaos som Newcastle var ifjol och de har gått hela säsongen utan att förlora på hemmaplan. Anfallsduon Andy Carroll & Peter Lövenkrands lyckades riktigt bra och framförallt Nolan som verkligen passar in i Championship med sitt tuffa spel.

Ska bli spännande att se hur detta Toon kommer klara sig nästa år, kommer gå falla tillbaka och värva en bunt överbetalde-f.d-stjärnor? Eller är det ett nytt Newcastle vi får se?
 
Jojo-laget över alla andra (West Brom) behövde bara en säsong i Championship och Roberto Di Matteo har gjort det väldigt bra. Graham Dorrans som ryktas är på väg till Hammers är en otrolig spelare och Chris Brunt har något särskilt som jag verkligen avundar.
 
Ian ”Ollie” Holloway verkar de flesta känna till vid de här laget och det är en otrolig prestation att ta lilla Blackpool till Premier League av denne udda man. Charlie Adam köptes för en halv miljon pund och gjorde 16 mål i ligan som mittfältare.
 
Bakom dessa har vi Cardiff vars ekonomi verkar vara dålig tack vare en viss Peter Ridsdale men man har många väldigt bra spelare i Peter Whittingham (skyttekung som ytter) och Chopra.
 
Nottingham Forest var otroligt hemmastarka men föll i play-offspelet mot Blackpool. Billy Davies har ändå gjort ett bra jobb med Forest som kämpade i botten under fjolåret.
 
Leicester var nykomlingar men lyckades även dem överraska och ta sig till play-off mycket tack vare managern Nigel Pearson och dessutom har man ju en peruansk Geordie i Nobby Solano.

**********
 
Nedflyttade – Sheffield Wed, Plymouth och Peterborough
 
Tråkigt nog så åkte klassiska Sheffield Wednesday ner vilket betyder inga ”Steel city”-derbyn nästa säsong och man undrar hur Burnley tänkte när de tog in Brian Laws som var i Wednesday fram tills Januari.
 
I Plymouth började man med f.d succémanagern Paul Sturrock som manager men efter halva säsongen ”flyttades” han upp i klubben och fick en plats i styrelsen, den som tog över var Legendaren Paul Mariner som tidigare endast vart delaktig i diverse MLS-lag och de slutade med nedflyttning.
 
Peterborough började säsongen med Ferguson Jr som manager, mannen som fört dem från League Two till Championship på två säsonger men efter en dålig inledning och bråk med klubben lämnade han och gick till Preston.
 
Vad hände mer i Championship denna säsong?
 
Gary Hooper höll nästan ensam kvar nyuppflyttade Scunthorpe i Championship med sina 19 mål.

Watford som är mitt speciella lag i Championship tack vare Tipslördag började rätt bra men man lider ekonomiskt och slutade med att man nästan blev degraderade.

Crystal Palace hamnde i ”administration” och fick sälja Victor Moses men klarade sig kvar tack vare ett oavgjort resultat mot Sheffield Weds i sista matchen.
 
Reading började uselt men när Brian McDermott tog över slog man först ut Liverpool i FA-cupen och därefter steg ända till en niondeplats med endast sju poäng upp till en playoff-plats.
 
Rika QPR försökte hela säsongen spela som ett mini-Arsenal men man lyckades ändå inte och sparkade managers på löpande band – Jim Magilton inledde men slutade efter att ha skallat Ákos Buzsáky, efter det tog Paul Hart över i endast 5 matcher, Mick Hartford var där som caretaker och Paul Hart var där tills Neil Warnock tog över tillslut och vi får se hur länge han blir kvar.

Till sist vill jag bara hylla Nicky Maynard som gjort en hel bunt fantastiska mål för Bristol City.

**********
 
League One
 
Uppflyttade – Norwich, Leeds och Millwall/Swindon

Norwich förlorade säsongens första match mot Chesterfield (ledda av Paul Lambert) vilket senare gjorde att Bryan Gunn sparkades som Norwich-manager och efterträdare blev… Paul Lambert som verkligen lyckats med Norwich.

Offensiva trion Grant Holt, Chris Martin och Wes Hoolahan har varit otroligt bra och gjort 54 mål. En annan som stått ut är Fraser Forster i målet (utlånad från Toon och vart väldigt bra.)
 
Leeds såg ut att vinna i överlägsen stil fram tills man slog ut Man Utd i FA-cupen, efter det verkade de glömma hur man vinner en fotbollsmatch. Leeds lyckades dock krångla sig vidare till slut efter ha vänt ett 0-1 underläge i sista matchen. Jermaine Beckford, som sänkte Man Utd, gjorde 25 mål i ligaspelet.
 
Nu är de ju så att vi inte vet vilka som följer med Norwich & Leeds upp för nästa helg spelar ju Millwall-Swindon playoff-final.
 
Millwall som ifjol först slog ut Leeds i playoff-semifinal men förlorade mot Scunthorpe i finalen har i år chansen att revanschera sig. Steve Morrison som man värvade in från Stevenage i Conference National har gjort 21 mål och när man nämner Millwall kan man inte undvika Neil ”Bomber” Harris, en man som vunnit i kampen mot testikelcancer och kommit tillbaka. Han gör alltid sin ”Fair share of goals”.
 
Swindon som gjort en mindre smickrande säsong i Premier League har ett av League One bästa anfallspar i Billy Paynter-Charlie Austin, Paynter var inte känd som någon målspruta direkt men 26 ligamål i år och när det gäller Austin köptes han från non-League laget Poole Town före säsongen och 20 mål direkt är en väldigt bra debutsäsong i ”Football league”.
 
**********

Nedflyttade – Gillingham, Wycombe, Southend och Stockport
 
Gillingham gick förlorande ur den millimeterstrid som pågick i botten, på sista dagen åkte man ut tack vare sämre målskillnad än Hartlepool.
 
Wycombe hade ett försvar som var sämre än Tony Adams räknekunskaper 
 
 I januari sålde Southend skyttekungen Lee Barnard och därför gick de utför.

Stockport, ja…Gary Ablett är en av flera som spelat i Liverpool på 90-talet och blivit usla tränare (Souness-influerade?)

**********
 
Vad hände annars då?
 
Southampton började med ett 10-poängsavdrag men hade ligans bästa målgörare i Rickie Lambert med han gjorde 31 mål men det räckte inte hela vägen utan laget hamnade 7 poäng bakom Huddersfield på sista play-off platsen. Men Adam Lallana, Jason Puncheon och Lee Barnard är spelare att hålla ögonen på när Saints förhoppningsvis kan gå upp nästa år.(South Coast derbyn då förutsatt att inte Pompey krisar ännu mer…)
 
Huddersfield slogs ut av Millwall i playoff-spelet men har en ljus framtid, unge målvakten Alex Smithies och anfallsduon Jordan Rhodes & Lee Novak är alla nyckelspelare trots de är 20 respektive 21 år gamla.
 
Charlton som slogs ut av Swindon var nära att direktkvalifera sig till Championship men blev till slut fyra. Veteranen Deon Burton var nära flera gånger att ta dem vidare mot Swindon och målvakten Darren Randolph är väldigt lovande och blev nästan hjälte mot Swindon.
 
Annars vill jag gärna uppmärksamma den gamle Leeds-backen Ian Harte som alltid varit en favoritspelare hos mig, numera omskolad mittback i Carlisle men gjort 16 mål i år på frisparkar, straffar eller långskott.
 
**********

League Two
 
Uppflyttade – Notts County, Bournemouth, Rochdale och Dag&Red/Rotherham

Notts County som fått mycket uppmärksamhet denna säsongen tack vare en viss playboy från Torsby, kallades ”Knotts landing” efter den gamla såpan för alla turer kring klubben och i skuggan av detta gjorde den förre WBA-busen Lee Hughes 30 ligamål varav flera hat-trick.
 
Bournemouth har Jersey-födde Brett Pitman som är uppfostrad i klubben och denne man gjorde 26 ligamål i år. Ifjol var de nära att åka ur League Two men unge Eddie Howe har gjort ett jättejobb som tränare.
 
Rochdale som Marcus skrev om tidigare här  har alltså spelat i fjärdedivisonen i 36 år. Den sekvensen är nu slut tack vare 42 ligamål av duon Chris O’Grady & Chris Dagnall.
 
Rotherham har lovande Adam Le Fondre som gjort en massa mål och Ronnie Moore som vart i klubben tidigare som både spelare och manager kan möjligen ta dem upp till League One

Dagenham & Redbridge som de kort och gott heter efter en sammanslagning 1992 slog ut Morecombe med övertygande 7-2 totalt i playoff-spelet är nu i final och mannen som ska göra det för dem heter Paul Benson, över 100 mål i non-league sammanhang på sin CV och 20 ligamål den här säsongen.
 
**********

Nedflyttade – Grimsby och Darlington

Ja, Grimsby har inte haft de lätt. Inte en seger på 2 månader fick denne supporter att skriva vad han tyckte.
 
Men vilka är då sämre än Grimsby? Jo, Darlington… och vem är manager för Darlington nu för tiden? A-ha, där har vi svaret varför man har -54 i målskillnad: tränare är nämligen Steve Staunton.

För er som inte har koll på denna usla ursäkt till manager så kan jag först säga att han spelade i Liverpool under Graeme Souness på tidigt 90-tal vilket fortsatt bekträftar min tes.

Januari -06 till oktober -07 hade han hand om Irlands landslag efter en lyckad inledning då han slog Sverige med 3-0 så gick det utför…Var efter det assisterande tränare för evigt gamle Gary McAllister i Leeds men de fick sparken föga överraskande även fast jag älskar Gary Macca.

Nu har Staunton alltså helt kört Darlington i botten, fick sparken i mars efter ett halvår som manager.
 
Vill även nämna att jag håller några tummar nästa år på Crewe (“Super Dario Gradi Land”) och hoppas de kan ta sig upp innan Dario Gradi lägger av helt.

**********

Ja, då var jag klar och hoppas att ni kan komma i närheten av mitt intresse när det gäller de lägre divisonerna i England. Ett tips är att kolla ”The Football League Show” som sänds varje vecka på BBC (fast går att se på andra sätt)
 
Jag hoppas jag fått med de mesta som ni ville veta om den här säsongen och tackar för förtroendet.
 
**********

Jag avslutar med ett citat från allas vår Ian ”Ollie” Holloway:
 
”To put it in gentleman’s terms if you’ve been out for a night and you’re looking for a young lady and you pull one, some weeks they’re good looking and some weeks they’re not the best. Our performance today would have been not the best looking bird but at least we got her in the taxi. She wasn’t the best looking lady we ended up taking home but she was very pleasant and very nice, so thanks very much, let’s have a coffee”

– Detta efter en ”tråkig” vinst mot Chesterfield.

Publicerad 2010-05-24 kl 11:03
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons