Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg om ett Tottenhamberoende som har varat i 20 år

Hej kära fotbollsälskare,

Dagens gästblogg kommer med hälsningar från Att våga är att göra och kommer att kretsa kring en av mina favoritpassioner här i livet, Tottenham Hotspur.

*********

Jag heter egentligen Johan och kommer från Borås, men bor och pluggar för tillfället i Uppsala. Väl hemma så blir det gärna ett besök på Franks (smygreklam) tillsammans med ManUtdNo1 – Boris och U turn if you want to. 

Mitt beroende började runt 89/90 i och med att jag fick en Lilywhites-halsduk och på den vägen är det. Min bror fick en United-halsduk, så det har varit en tuff supporteruppväxt om vi säger så. Jag var ensam om att hålla på Spurs genom uppväxten, förutom att det gick rykten om att min fotbollsklubbs vaktmästare även han höll på Spurs. 

Mer än så var det inte.

*********
Att hålla på Spurs är verkligen ett beroende. De är ju som många vet en klubb som lovar mycket men håller lite. Så länge jag kan minnas tycker jag att alla krönikörer tycker och tror att Spurs ska kunna blanda sig toppstriden (även om en PL titel kanske har varit lite väl avlägsen).

Det är en klubb som kan göra 3-0 i första för att ställa ut skorna i andra och göra ett rejält magplask. Många av er kommer antagligen ihåg katastrofen mot United för ett par år sedan, men än värre var det säsongen 03/04 mot Manchester City i FA-cupen. Spurs leder med 3-0 i halvtid och City har fått Joey Barton utvisad. Ut kommer City som ett nytt lag och gör 4-0 i andra, usch och tvi… 

*********

Trots mitt beroende så har jag inte kommit iväg till White Hart Lane ännu utan min hittills enda match som jag har varit på plats och sett Tottenham spela var på Påskbergsvallen i Varberg för ett antal år sedan. Tottenham mötte IF Elfsborg i en ganska medioker match som slutar 1-1. Men att se idolerna spela var fantastiskt. 

*********

Spurs är och har varit ett storlag i England under ganska lång tid nu, med en supporterskara som har innehålligt många judiska supportrar. Det var den första engelska klubben i modern tid att vinna the Double. När det begav sig var Danny Blanchflower Spurs stora stjärna och han hålls än idag som en av de bästa Spursspelarena genom tiderna.

Spurs var även den första engelska klubben som vann en större europeisk cup i och med segern i Cupvinnarcupen 1963 och den första engelska klubben att vinna två olika större europeiska cuper med vinsten i UEFA cupen 1972.

Så det är en klubb med rik historia, även om inte de allra yngsta ungdomarna i dagens supportervärld kanske är medvetna om det.

********* 

Våra ärade supportrar kallar sig själva för Yids. Tidigare var (eller fortfarande är) det är ett skällsord som används mot judar. Men på något sätt växte det fram en ära i att kalla sig för en Yid. Antagligen för att ta bort stigmatiseringen av ordet?

Och det är därför man kan höra bland annat “Yid Army, Yid Army” skanderas på White Hart Lane under matcherna.

*********

Spurs har inte alltid varit en klubb med sund ekonomi. Under tidigt 90-tal så var klubben i en så taskig ekonomisk situation att de var nära konkurs. Alla vi fans har mycket att tacka Sir Alan Sugar för att vår fantastiska förening finns kvar idag. Idag ägs klubben av Joe Lewis genom ENIC. Lewis är väl egentligen ganska tät och rykten säger att stora delar av hans förmögenhet kommer ifrån slutet på 80-talet, början på 90-talet när han spekulerade mot det brittiska pundet.

Hur populärt kan det vara i England? Det kanske är därför som han bor utomlands… 

*********

Just nu står Spurs inför samma utmaning som Arsenal gjorde för några år sedan. Klubben har hyfsad ekonomi, men frågan är hur de kommer lösa finansieringen av den nya arenan och samtidigt kunna ta in spelare för att kunna konkurrera i toppen av Premier League och Champions League?

Inledningsvis har det skett genom en nyemission, men det skulle förvåna mig om det inte blir en hel del lån också. Daniel Levy verkar i och för sig kunna driva ett företag, däremot så kanske han inte har gett Spurs de bästa förutsättningarna inför varje säsong.

Jag tror att laget stördes ganska mycket av att Dimitar Berbatov inte blev såld innan ligaspelet startade förra säsongen. Å andra sidan så kanske det var ett genidrag? För det blev starten på den fantastiska säsongen som vi Spurs-fans har upplevt den gångna säsongen.

Själv måste jag erkänna att jag hade svårt att se hur Harry Redknapp kunde få till det. En tränare vars taktiska förmåga klart kan ifrågasättas. Harry har verkligen levererat en del av de önskedrömmar som vi går och drömmer om igenom hela Silly season, för att sedan få se drömmarna krossade i september. 

*********

Det var nästan samma sak även denna säsong. Spurs inleder bra med fyra raka segrar och så fort september kom så kom även förlusterna, men vi lyckades besegra Burnley i slutet av månaden och dessutom så spelar Gareth Bale. Hade vi något stort på gång?

*********

Som vanligt börjar man hoppas. Väl inne i februari-mars så trodde jag att den så åtråvärda fjärdeplatsen var körd efter att vi inte lyckas ta mer än två poäng mot Villa, Birmingham och Wolverhampton.

Vi var visserligen med i gänget som jagade fjärdeplatsen, men med tanke på det resterande spelschemat så vågade jag knappt hoppas längre. Efter segrar mot Everton, Blackburn och Stoke så var jag nästan arg. Jag kände hur säsongen skulle sluta lika snöpligt som säsongen 05/06 när vi missar CL-platsen sista matchadagen med ett gäng magsjuka spelare. 

*********

Men någonting hände. Spurs ryckte upp sig och spelade boll som jag inte trodde att klubben kunde och uslingen Bale var magnifik. Det var med en klump i halsen som jag fick erkänna att jag trots allt nog hade haft fel när jag tyckte att vi borde ha sålt honom innan säsongen. Spurs hade ju trots allt nog med jinxar, varför ha en till på bänken? 

*********

Ni vet alla hur det slutade. Men det är nu det verkliga jobbet ska göras. Jag har svårt att se att Harry kan få Spurs att spela snålt, vinna hemma och kryssa borta för att Tottenham på allvar ska ha något att hämta i Europa kommande säsong. Men vem vet, han har kanske ett ess i rockärmen. Han är ju trots allt vår vinstrikaste tränare sedan Arthur Turner på 40-talet. Förhoppningsvis så värvar vi klokt och breddar truppen något så att vi orkar prestera på två fronter. 

Men det har inte börjat bra. Ledley King må vara en spelare av världsklass, men Spurs måste ha spelare som faktiskt kan spela matcher. Jag hade gärna sett att vi lyckades sälja honom och Jonathan Woodgate under sommaren för att kunna ersätta med en riktigt bra mittback. VM i all ära, men tankarna är redan framme vid kommande CL-kval. Futurum nobis est

Vi får väl se. Hur tror ni att det kommer att gå för Spurs i Champions League nästa säsong? 

*********

För er som har tragglat er ända hit så får jag bjuda på ett av mina favoritmoment i MC:s bloggande. Frågestunden.

Min fråga lyder: Vilka skottar har vunnit Premier League?

Det är fyra stycken och jag kommer med svaren om någon dag, så leta bland kommentarerna.

*********

Tack för mig,

Med vänlig hälsning Att våga är att göra

Publicerad 2010-05-25 kl 08:15
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons