Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dansk presskonferens, som en helt annan v

Ekwalls blogg

Torsdag 31 maj kl 20:00
Någon gång i slutet på 90-talet började det svenska fotbollslandslaget leka Manchester United…jag vet inte riktigt varför, men plötsligt skulle Henke ha det som i Celtic, Bjärred som i Tyskland, Ljungan som i Arsenal…utan en tanke på var de kom ifrån från början.
Sen dess har otillgängligheten växt sig starkare o idag kan Ljungan göra ett enda framträdande för svensk media bakom ett podium i en halvsunkig sal i Stadions inre inför kanske 20-25 journalister/fotografer…o det ska på något vis kännas som om hela världens media stod utanför dörren o bara ville in för att få ställa frågor eller jaga på inför Danmark-Sverige.
Jag vet inte varför det blivit så…jag vet att det säkert "svinats" en del bland kollegor i branschen, men jag vet också att det måste vara en skyldighet för spelarna att tala till "folket" via media…en hel del har astronomiskt betalt för att "stå ut" med det…jag har svårt att förstå varför otillgängligheten blev helt naturligt i lilla Sverige.
Jag vet också att danska kvällstidningarna BT o EkstraBladet kan vara sju gånger värre än svenska kvällisar, men ändå stod ALLA danska spelare där på den soldränkta terrassen i Vedbaek, tillgängliga under en halvtimme för all media.
"Det är vår skyldighet gentemot alla människor som tar del av media varje dag", sa Morten Olsen, när jag var inne på ämnet.
Den där svenska utgallringen har ju också inneburit en väldigt tydlig markering av Lagerbäcks landslag som säger att "du o du o du är viktigare än han o han o han".
Det kan förstås vem som helst räkna ut ändå, men som det är nu kunde lika gärna Svensson o Chippen eller Isaksson få slippa "göra media"…men de blir viktiga i gruppen först när de lyftes upp på podium-nivå o därför får de minsann ställa upp snällt tre-fyra gånger oftare än Ljungan o Zlatan under en landslagssamling.
Och hur känns det för Mellberg? Han är inte längre på podium-nivå utan får sitta bland Petter Hansson, Micke Nilsson, Rami, Kennedy o de andra "dödliga" som aldrig ens varit i närheten av podium-status.
Idag fick Elmander veta att han var viktigare o satt plötsligt på kunga-podium, även om rapporterna säger att han mest tyckte att det kändes lite pinsamt.
Jag vet inte vilken status Jon Dahl Thomasson, Daniel Agger, Rommedahl o Sevilla-Poulsen har i den danska "Gruppen"…jag tror inte ens de har en "Gruppen"…men de stod där snällt…precis som alla andra…mitt ibland det som hemma i Sverige har blivit Fienden.
Det kan tyckas oviktigt för dig därhemma, men det finns en symbolik här som nog säger en hel del.
Både om Danmark o Sverige.
***
"Har du lust att prata med svensk TV4 i två minuter", frågade jag Martin Jörgensen.
"Nej!"
Sa han, blinkade o log…"men jag gör det ändå…"
***
Alltså; den danska presskonferensen idag…bara en enkel seglats över Sundet…en dag som denna kunde vi lätt se Ven, Landskrona o Olssons sommarstuga i Jonstorp…ändå var det som att befinna sig i en helt annan värld.
***
Vi hade en rätt vådlig resa Kastrup-Köpenhamn-den bedårande Strandvejen-Vedbaek.
Men tillbakaresan, till Hotell Sankt Petri, downtown Copenhagen, var en skräckupplevelse.
Jag framför ratten, foto-soffan som kartläsare….en katastrof-kombination!
Vi körde…mot enkelriktat, över trottoarer, på gågator, i bussfiler, rakt över Kongens Nytorv, in i små kurer som sålde röda pölser, nästan ihjäl en miljard cyklister, rakt genom en kyrkogård (det är sant), på husväggar, genom en blomsteraffär sidan om Magasin du Nord o precis när jag skulle stanna bilen, dränka in den i bensin o tutta på…då kom vi äntligen in på en icke-enkelriktad väg o fann hotellet.
Dessutom: hyrbils-polo med en pinnjävel i mitten…jag har skrivit det förut, VARFÖR görs det fortfarande bilar som bara kan transporteras när du måste sitta o veva med en pinne i mitten samtidigt som du ska pumpa med vänsterfoten på en pedal? Varför?
Vad är grejen här? Det handlar väl bara om att ta sig framåt så snabbt o enkelt som möjligt.
Det är för fan smidigare att köra ett jetplan med 500 passagerare.
Det var ett tag sen man uppfann automatväxeln…även om sådana bilar är nästintill omöjliga att hyra i Skandinavien…så vad är poängen att veva runt med pinnen….tycker folk det är kul?
Det är 2007, förstår inte människor som tillverkar bilar att vi har mobiler att prata i?
Och att varenda jävel i Köpenhamn sitter på en cykel!
***
"Hvor er overskaegget", sa danske presschefen så snart vi sågs idag.
Översatt: var är mustachen?
Det var som fan, syntes den i danska TV-apparater?
***
Det var så varmt o vackert i Vedbaek att det låg folk o solade på den sandstrand mitt över danska spelarnas hotell där jag o foto-soffan satt på en uteservering o åt en helt ljuvlig smörrebröds-lunch.
Ibland finns det bara fördelar i det här jobbet.
**
Nu har Långe Lundh landat.
Han reste inte ens med handbagage.
Allting…inklusive han själv…var nerpackat i den där fiffiga konstruktionen i Långe Lundhs ljusa överrock.
***
Rapporterna från Zlatans presskonferens idag var enbart positiva.
Så glädjande att se honom på det humöret igen…mina rapporter säger att han gick för fullt på träningen idag.
Med Ljungan som Anders Svensson.
***
Jag får vika mig….det ser ut som om Max von Schlee tar vänsterbacken.
Alex o Chippen på kanterna om Svensson inte håller.
Allbäck o Elmander längst fram.
Så tror jag det blir.
***
Avspark kl 11:00 på lördag, Lyngby Stadion, journalistlandskamp Danmark-Sverige.
Vi har större problem i vårt lag än Lagerbäck har.
Klarar vi oss undan sju-åtta i häcken är jag nöjd.
***
Mycket fylla förväntas tyvärr på lördag, matchstart kl 20:00 o en hel del Carlsberg hinner rinna ner under varm dag bland turisthaken.
"Men det är inte bara fulla svenskar", sa danske presschefen till mig idag. "Alla de danskar som sitter på bussar från Jylland tankar på rätt friskt, de är minst lika fulla"
***
Hur hyggliga o trevliga de än må vara…Martin Jörgensen, Michael Gravgaard o Morten Olsen var otroligt tillmötesgående…det spelar förstås ingen roll på lördag.
Då ska de fanimig har stryk…danskjävlarna!

Annons
Publicerad 2007-05-31 18:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto