Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Riktiga gn

Ekwalls blogg

Måndag 6 augusti kl 18:18
På tal om något helt annat en fotboll för en stund:
Att kalla Elfsborg för Gnäll-fsborg gick ganska obemärkt förbi på en fotbollsblogg…o det säger kanske en hel del, men min relation till "gnäll" har förändrats sen dess.
Jämfört med basketfolk är en arg Andreasson i ett domarrum som en skolgosse på sitt första besök i nya skolan.
Jämför med basketfolk ligger nog fan tillochmed travfolk, motorfantaster, fotbollsfans, cykelvänner, innebandyjoxar o bandyälskarna i lä….eller ja, kanske inte bandyälskarna…de kör i en egen liga.
Även om priset i år kanske ändå tas av de pedaltramparvänner som på fullt allvar anmält Chris Härenstam till någon nämnd någonstans.
För att han tyckte något.
Ja, alltså…för att han tyckte att cykelsporten kändes lite svår att tas på allvar efter det att den ena stjärnan efter den andra fastnat i dopingburken.
Jag menar…jag hade förstått om man anmält Härenstam för att han tyckt tvärtom.
Hur vore det om man på något vis istället ägnade lite kraft åt att undersöka hur man kunde stämma de lirare som systematiskt förstört cykelsportens renommé?
Tänkte inte på det, eller?
***
Så här funderade jag igår på en blogg nära dig om uppmärksamheten kring flickornas bragd i U19 VM:

"Vi går igång som aldrig förr för att ett U19-lag tar sig till final i ett korgbolls-VM…o det är fine with me, men vi gör ju det för att vi har varit så usla i basket.
I förra veckan kom ett svenskt juniorlandslag trea i handbolls-VM.
Inte mycket till rubriker o jättebilder då.
Det säger ju en hel del om hur mycket Sverige står o skriker efter framgångar i basketboll."

Dessa korta rader…ingenting annat…föranledde bland andra en Fredrik Joulamo att mejla enligt följande (o detta är alltså inget skämt):

Annons

"Putte,
du måste vara den mest inaktuelle, opåläste, inskränkta och fördomsfulle sportskribenten som någonsin fått möjlighet att orera fritt i ett förhållandevis stort massmedium. Jag kan personligen inte förstå att någon seriös person överhuvudtaget kan tänka sig att betala din lön, men jag misstänker att du har provision på hur många som läser din pinsamma blogg.
Det kanske är därför du är så populistisk nu när jag tänker efter.
Självklart går ingen igång på ett handbollsbrons. Det har samma nyhetsvärde som ett brons i kärringkånk har i Finland, dvs ett visst lokalt intresse.
Dessutom till största delen beroende på att finnarna (likt Sverige i
handboll), i avsaknad av motstånd alltid placerar sig högt upp i
resultatlistorna inom kärringkånken. Fenomenet går igen i bandy, innebandy och ishockey – alla små sporter med få utövare, inom vilka Sverige utövar viss världsdominans.
Och alldeles lika självklart går alla igång på ett silver i basket (eller
korgboll, som du aningen bonnigt väljer att kalla en av världens allra största sporter). Det silvret tas nämligen i konkurrens med resten av världen, vilket torde vara fundamentet som ett världsmästerskap står på. I stort sett alla länder i världen har nämligen basketlandslag.
Hursomhelst Putte, lägg din arbetstid på faktagranskning, omvärldsanalyser och objektivitetsövningar. Det hade gett din person och din roll på Tv4 ett skimmer av seriositet och kunnighet. Det är inget man får genom att vara Dressman personifierad.
"

Annons

SVAR: Hur dessa rader fick dig att spy sån galla över min person vet jag inte riktigt, men det låg väl latent.
Ingen har överhuvudtaget ifrågasatt varför tjejernas bragd blev det mest omskrivna U19-mästerskap för damer någonsin (oavsett sport), varken jag eller någon annan så vitt jag vet.
Jag gjorde däremot en intressant jämförelse o drog en ganska relevant slutsats.
Så vad är ditt problem här?
Varför denna mindervärdeskomplex o bitterhet, gläds istället åt framgångarna, uppmärksamheten o kanske åt förstaplatsen på Fyrans kanonlista igår.
Jag skriver ibland "kasta Gris" om handboll, jag skriver ibland korgboll (vilket ju är fritt översatt från basketboll)…det är en form av HUMOR, ingenting annat.
Om du sen uppenbarligen har problem med att läsa denna "pinsamma blogg"…herregud, gör någonting annat. Fixar du ändå inte att låta bli, om det på något vis är tvångsbetonat…mitt råd: sök hjälp hos människor med väldigt vita rockar.

Annons

***
Så här: alla vet vi att basketboll är en sport som utövas av väldigt många i hela världen…det är lika tröttsamt att varenda gång att få höra det slitna argumenetet från basketvänner i Sverige.
Vi är många som uppskattar NBA…sänds på den här kanalen, by the way…men vi är också många som vet hur uselt ställt det varit med både standard på spel o intresse här hemma.
Om ni inte minns: EM-slutspelet i Sverige häromåret, ett praktfiasko både sportsligt och publikt, trots att de allra bästa i Europa fanns på plats.
Det förringar ju inte på något vis tjejernas VM-silver/bragd, inte alls…men det är – återigen – ett bevis på hur stort ett U19-VM för damer kan bli i ett land som saknat framgångar i alla år…det är därför det finns hårt arbetande folk inom basketsporten som ville göra jämförelsen med USA:s collegebragd i OS-finalen mot Sovjetunionen i Lake Placid 1980.
Om nu basketsporten ändå kan ta den här framgången med viss sans…o Pelle Källman, basketbossen, känner jag sen tidigare o han har distans…då hoppas jag att sporten kan dra väldigt stor nytta av framgången i Slovakien.
Men då måste sporten göra sig av med människor som bara vill vara bittra så snart någon råka säga "varför"?
***
Idag hade Fyrans sport tänkt satsa på jättestjärnan Frida Eldebrink i studion, meddelar Redaktör Pol Pot.
Cool basketspecial för en sport som gärna skriker efter uppmärksamhet, inte minst på tjejsidan.
Frida lät meddela via förbundet att hon "inte orkade komma".
***
Men livet går så klart vidare o jag går till Ullevi: Gais-Djurgården!

Annons
Publicerad 2007-08-06 17:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto