Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FC Gothia? S

Ekwalls blogg

Torsdag 13 september kl 22:15
Det är ibland med hösten som det är med FC Gothias tilltänkta nya matchtröja…när solen står på så är det färger överallt o i dagar som den idag måste man klä sig för lite av varje; vår, sommar eller slutet på oktober.
Uteserveringen på Park Konditori i Apple Bay var som en dröm o jag var i stort behov av mina svåra DG-solbrillor när jag o en kille som vill vara anonym, men vi kan kalla honom Hyland tog en avkopplande fika, talade barnkläder o bytte några ord med René Nyberg som fastnat på Park me sin David Hellenius…o när det blev lite väl kyligt drog jag på mig den oversizade koftan o blev inte för varm.
Jag älskar verkligen dagar när alla kläder är tillräckligt funktionella o de finns bara på hösten.
***
FC Gothia?
Det är lätt att säga att man ska bli ett nytt FC Köpenhamn…men det är inte så enkelt som att bara dra ihop några klubbar o göra det till en.
FC Köpenhamn hade en miljonär o visionär (Flemming Östergaard) o framförallt ägde de efterhand en egen arena.
Det är Parken (o väldigt gott entreprenadskap) som skapat FCK till vad det är idag.
Och det tog ett tag.
Låt gammelfarbror Ekwall förtälja historien:
När B1903 o KB blev FC Köpenhamn var B1903 Danmarks i särklass bästa lag, KB var ett lag i Danmarksserien (typ division 4).
B1903 hade starka sponsorer o redan första året som FCK vann man danska ligan med stjärnor som Michael Manniche o de rödhåriga tvillingarna Michael o Martin Johansen…det var ett lag som var identiskt med det B1903 som vann ligan året innan.
Skillnaden var att B1903 hade en stampublik hemma i Gentofte, när de vann ligan som FCK kom det inte en människa till Parken…det var helt tomt.
Det tog ett par år o sen var det rättsprocesser mellan de bägge fusionerande klubbarna då B1903 kände sig blåsta på konfekten som skulle vara 50/50…o då var det alltså bara två klubbar inblandade.
FCK var på väg till råttorna innan Flemming Östergaard tog över o såg till att köpa upp Parken.
Men det dröjde ungeför tio år innan FC Köpenhamn fick en egen publik…i tio år spelade klubben med usla publiksiffror förutom mot Bröndby, men då var alla fansen i Parken klädda i gult….med andra ord: tio år med tomma läktare innan den nya klubben hade en identitet o var accepterad.
Det har alltså varit en lååååång o mödosam väg för FC Köpenhamn, jag utgår från att upphovsmakarna till FC Gothia kan den historien.
***
Vi sände Enköping i cupen mot AIK i våras o sa redan då att "den där Rajalakso måste vara något för storklubbarna".
***
Mer Danmark: Två storklubbar strax utanför Köpenhamn, Herfölge o Köge, har fyra gånger försökt med fusion eftersom det ses som enda utvägen för att nå toppen igen.
Varenda gång har årsmötet sagt nej.
***
Ravelli har skickat över en bildfrågesport med bilder på diverse fotbollsspelare från alla tänkbara länder, klubbar o generationer…det går inte att slita sig från den.
Jag tyckte jag var rätt stark som plockade Teofilo Cubillas, Cobi Jones, Marco Etcheverry (den impade på alla), Juste Fontaine o att Fimpen hette Johan Bergman.
Men Redaktionsjuggen var helt oslagbar o prickade in spelare jag knappt visste existerade.
Vi är olika generationer…han hade ingen koll på Cubillas.
Herregud, Cubillas…vilken jävla hjälte han var på 70-talet.
***
När Wernerson säger att Gais-fansen nog protesterar mest för att de har så många anhängare, det är då jag undrar var alla de fansen varit någonstans den här säsongen?
***
Det är nästan så att man längtar till allsvenskan igen…nu ska det snart avgöras!
IFK Göteborg-Elfsborg lördag.
Halmstad-AIK söndag.
Malmö FF-Örebro måndag.
Där har ni min meny.
***
Det är ju Häcken som har cashen med hjälp av den stora sommarturneringen, så de har verkligen något att förlora.
Varför inte gå hela vägen ut…döp klubben till "FC Gothia Cup".
***
Jag minns ett förslag till sammanslagning på mindre nivå i Malmö, någon gång i mitten på 80-talet…ett hemligt möte kom överens om att slå ihop min gamla klubb BK Olympic med Kirseberg, bägge i division 2 på den tiden.
Det snackades om namnet o jag tror att "Malmö City" var på tapeten…men Skånska Dagbladets legendariske krönikör Gunnar Bengtsson drämde då till med sitt slagkraftiga förslag: Kirse-pic!
Hur det slutade?
Jag tror årsmötet sa nej.
Det brukar nämligen bli så.
***
På tal om Danmark; oslagbart hos Adam&Gry när de helt plötsligt brakade loss i danska glosor i samband med Wiklunds filmrecension.
***
Nej, jag är ingen bakåtsträvare o nej, jag är inte automatiskt negativt inställd till tankarna kring "FC Gothia".
Men det finns ingenting som säger att en sammanslagning betyder automatisk succé, vare sig på planen eller ekonomiskt.
Och när man säger att man ska bli ett nytt FC Köpenhamn är jag inte helt säker på om de vet vad de pratar om.
Det innebär däremot en hel del problem, inte minst när det handlar om TRE klubbar, varav två rätt anrika (Örgryte är landets äldsta) som normalt ses som direkta konkurrenter i stan.
Så…jag vill veta mer, jag vill veta exakt hur initiativtagarna hade tänkt sig.
***
Till slut; Facebook…en helt sjuk grej egentligen.

Annons
Publicerad 2007-09-13 21:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto