Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

När AIK får hybris kan krisen bli total, det har vi sett förut

Ekwalls blogg

Tisdag 8 april kl 16:22
Det var en smått ljuvlig fotbollskväll för att vara i början på april o då kunde strosa omkring längs Fredriksskans med jackan på armen som om du var på vilken fredlig familjefest som helst i DEN typen av allsvensk fotbollsvärld; spela TV-spel, ta en lott eller två, snacka lite skit me gubbar i keps, flanera med Kalmar FF:s styrelsemedlemmar utanför klubbhuset o köpa kroppkakaor i ett stånd för 15 spänn.
Men ändå: Bygdens lag betraktas som guldfavorit i allsvenskan, den lokala uppbackningen är enorm, spelarna är mer omskrivna i hela landet än någonsin o de går mot den mest intressanta säsongen i klubbens historia o det är hemmapremiär i allsvenskan…då ska det tamejfan komma fler än lite drygt 4000 åskådare, det är Vångavallen-varning på den publiksiffran år 2008.
Är alla smålänningarna lika snåla eller var det bara det konkurrerande utbudet (syföreningen hade möte, visst) som var för mastigt?
***
Det hann gå två omgångar, sen kom Rikard Norling med årets citat, på frågan om han saknade Dulee Johnson mot Elfsborg:
"Han var med oss framför TV:n idag", svarade Rikard.
Inte för att jag tror att det är nödvändigt i det här fallet, men män i vita rockar har ledsagat bort folk för mindre genom åren.
***
Ljungskile var klasser sämre än jag hade förväntat mig.
***
Jag är ingen målvaktsexpert på något vis, men känns det inte lite kymigt att helt beskylla en mittfältare (Petter Andersson) för ett mål när han tappar bollen närmare 50 meter från eget mål?
Hammarby gick ut unisont o sa att ingenting var Rami Shaabans fel, som om vore det ett helgon som skulle skyddas….Rami om någon kan ta en miss med högburet huvud.
Okej att Petter A försökte tunnla i fel läge, men jag känner att Rami kunde ha tagit lobben ändå…även om han stod där han stod, han agerade aningen sent o jag tyckte tekniken brast något när han backade/slängde sig bakåt.
Och: Klart som fan att Giffarna snackat om att Shaaban stod väldigt långt ute, annars ska man ha rätt mycket split vision för att slå till på sekunden.
***
AIK?
Ja, klubben gör det inte lätt för sig.
Sakta men säkert efter Superettan-besöket har det växt fram nån sorts storklubbshybris…den som blommade ut för fullt o förödande i samband med Champions League-äventyret…som får varenda styrande AIK-are att hålla för ögon o öron o i stämmor skrika "vi är Manchester United, vi är Manchester United, vi är Manchester United" tillls det alla tror att det verkligen är sant.
AIK är en allsvensk klubb med en snygg organisation o en imponerande publiksiffra på hemmaplan, men det är fortfarande en allsvensk klubb som spelade i Superettan för ett par år sen o som förra året inte kom bland de fyra bästa i den liga som inte är i närheten av att vara bland Europas tjugo bästa.
Jag tror fortfarande att AIK kan reda ut sina problem o bli ett topplag i årets allsvenska, jag tror tillomed att lagets sanslösa superstjärnor kan få tillstånd att tala med tidningssjournalister som om vore de bara snäppet mindre intressanta o jagade än Leo Messi…det är en lång allsvenska o vi har sett saker o ting vända förut.
Men det vore nog klädsamt med en fot eller två på den mark som även klubben AIK trampar på, den som kallas jorden.
***
Det här är väl som att svära i kyrkan, men ikväll blir det svårt att bryta Malmö-Rögle i Kvalserien för Champions League.
Det blir nog så ändå, men svårare än någonsin att välja mellan ishockey o fotboll.
***
Mejl från Petter:

"Afonso-Paulinho debuterade veckan innan i ett längre inhopp på Gamla Ullevi, när dom i ett dubbelbyte ersatte Jocke Karlsson och Patrik "långfreda" Fredholm. Stadionmatchen var dock deras första match från start. Vete fan hur jag minns detta, eftersom jag officiellt hävdar att 2002 aldrig har hänt.
Vad gäller Blåvitts nya bilsponsor, så är det sedan länge uppmärksammat av oss änglar. Vi gillar symboliken att vår sponsor är AIK´s raka motsats….
Då är det mer rubrikvänligt att Difs mittfältare Aki Rihilahtis förnamn stavats fel på Dif.se ett par gånger på ett ganska pinsamt sätt…
//Petter."

Annons

SVAR: Wow, vilket byte (på alla sätt)!

***
Vi får inte glömma att just AIK nagelfars alltid lite mer intensivt än andra, det har säkert något med sifferkombinationen 08 att göra.
Många påpekade exempelvis att Norling slängt in fyra nya spelare i matchen mot Elfsborg, jämfört med premiären mot Kalmar.
Ingen sa nåt om att Elfsborg hade tre nya i sin startelva (Danielsson, Sjöhage, Florén) jämfört med sin senaste match.
***
Det räckte alltså för Petter Andersson att runda ett av allsvenskans stabbigaste försvar o dra in ett mål bakom en fastnitad Sundfors för att det hördes röster om både EM-truppen o utlandsförsäljning.
Jo’rå, så att…
***
Nu har jag åkte Kalmarflyg två gånger o fått med mig bagaget bägge gångerna.
***
Michail Slawuta i Ljungskilemålet blev en ny favorit.
Halvpolack, halvfinne…bara den kombinationen.
Han pratade bra engelska med sån där klassisk finsk brytning o väldigt lite svenska med polsk brytning.
Dessutom var en han en rätt bra målvakt.
***
Om ni inte förstod kärleksförklaringen i förra blogginlägget; jag har alltid gillat staden Kalmar.
***
Mejl från Andreas Pehrson i Gävle:

Annons

"Läste att Er utmärkta sändning från Djurgården-Malmö FF i lördags kritiserades av en krönikör i SPORT-BLADET, vilket jag uppfattade som helt felaktigt. Jag hoppas att han som skrev det såg CanalPlus sändning från Borås igår. För det var det sämsta jag sett. Jens Fjellström var som vanligt utmärkt, men resten var ett enda kaos. Pinsamt för en kanal som tar så mycket betalt för sina matcher.
Andreas P"

SVAR: Sådant kan hända den bästa, TV-kanal såväl som TV-krönikör.
***
Hannes Sigurdsson känns lite för bra för Sundsvall, va?
***
Än en gång: Det är två omgångar spelade, det är en lååååånbg allsvenska, mycket längre än vi tror.
Absolut ingenting går att ta för givet. Ingenting.
***
Vi TV-nissar är förstås priviligerade, så det kanske är lätt för mig att säga:
Jag förstår inte gnället om att man inte får komma in i ett omklädningsrum o intervjua spelare efter en match…själv tyckte jag alltid det var lite jobbigt att stå o snacka med nån Galloway (eller annan) som stod näck o smörjde in Nivea både här o där, samtidigt som man stod med blocket o undrade hur målet gick till.
Annat i NHL där "omklädningsrummet" öppnas tio minuter efteråt, men där omkädningsrummet är ett sidorum där spelarna är ombytta eller i underställ o slipper sitta nakna o leta efter sina kallingar i kostymbyxorna.
Det behöver däremot inte betyda att man ska fösa in journalister o spelare i en fålla likt vore det Champions League…av "säkerhetsskäl", sägs det – när fan slog någon journalist ned en fotbollsspelare eller är det månne journalisterna som skyddas från spelarna?
Lite distans, tack.
Vi talar allsvenskan, inte Premier League, La Liga eller Serie A. Vi talar AIK, Malmö FF o Helsingborgs IF, inte Manchester United, Milan eller Real Madrid.
Det vore klädsamt om allsvenska klubbar försökte leka storklubb på planen, till att börja med.
***
Örjans imorgon.
Kulan i luften o så även jag; Kullaflyg till Ängelholm, lite Båstad, sen HBK-IFK, Fakiren dan efter o Ekwall vs Lundh me Olsson så snart jag landat.
Det är bara att blunda o köra.

Annons
Publicerad 2008-04-08 15:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto