Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Myten om svenska domare

Ekwalls blogg

Är det bara svenska domare som "gör bort sig" ute i fotbollsvärlden?
En myt så god som någon.
Då tror man lite för mycket om att allting kretsar kring Sverige.
Sanningen är att domare tar feldomslut oavsett var de kommer från, bara det att vi inte uppmärksammar dom lika mycket.
Och glömmer så lätt.
Det räcker vi går tillbaka till EM där Peter Fröjdfeldt (o linjeman Wittberg) tog turneringens svåraste (o helt korrekta) beslut…ni minns säkert offsidesituationen i Italien-Frankrike med en spelare utanför planen.
I samma turnering rankades Fröjdfeldt som en av turneringens tre bästa domare.
Då har vi…men inte de i Polen, om vi säger så…redan glömt engelsmannen Howard Webbs fullständigt galna straff på övertid för österrike mot Polen.
Webb skickades hem.
Just engelska domare har ju väldigt ofta varit i blåsväder…du kan gå tillbaka till vilket Premier league-år som helst o du har ständiga "skandaler": googla gärna Rob Stiles.
Graham Poll någon? Inte det? Men du minns gärna Bosse Karlssons varningsparodi 1994, eller hur?
Poll varnade kroaten Simunic TRE gånger i VM 2006 när kroaterna mötte Australien.
Ett VM som kantades av en hel del domartavlor, dock inga svenska.
Spanjoren Luis Medina Cantalejo tog en fullständigt horribel straff på en döende svan-Fabio Grosso med sju sekunder kvar av Italien-Australien, Totti slog in matchens enda mål på den "domarskandalen".
Italienaren Trefoloni gjorde förresten en Karlsson-klassiker när han visade ut fel gubbe i Ålborg-Celtic i höstens Champions; Michael Beaudrup fick rört, skulle ha varit Michel Jakobsen. Minns vi den?
Däremot kanske du minns Joseph Richmond, skotten?
Det var han som blåste straff för Basel mot IFK Göteborg i CL-kvalet när bollen tog i huvudet på Hjalmar Jonson…den straffen sänkte IFK.
Kommer ni ihåg Terje Hauge, norrmannen som blåste bort Henrys mål i CL-finalen Arsenal-Barcelona efter att felaktigt ha blåst för en fördel.
Eller domaren som dömde straff för PSV mot Helsingborg när Lazovic filmade i Uefa-cupen…Lazovic erkände själv att det var en domarskandal o domaren var alltså inte svensk; Kostas Kapitanis, Cypern.
Vi glömmer så lätt o dom man älskar agar man.
Om vi nu ska gå tillbaka till Bosse Karlssons o Erik Fredrikssons dagar, vilket verkar populärt…ja, hur många domarmissar tror du vi hittar då som INTE har med svenska domare att göra?
Direkt ur mitt usla minne går det inte att glömma colombianen Rendon som visade ut allt som rörde sig i Sydafrika-Danmark, VM -98. Eller Kim Milton Nilsens utvisning av Beckham i England-Argentina.
Ni förstår nog vad jag menar.
Att leta upp att det "alltid" är svenska domare i fokus för felaktigheter är lite som när svenska media alltid hittade en svensk som "låg bakom" nåt mål i NHL när han lämnat över pucken i egen zon till Wayne Gretzky.
Vill du så hittar du allting någonting.
Det här handlar inte om någon dåres försvarstal för svenska domare…de ska ha vad de ska ha, varken mer eller mindre, som Anders Frisk sa inför varje match…men den fullständigt ohämmade kritiken ter ju sig bara banal.
Idag har vi tre svenska domare som dömer Champions League, jag får för mig att tro att de inte vunnit platserna i något lotteri.
Enda nationerna med tre domare i Champions är för övrigt Frankrike, Spanien, Italien o Tyskland.
Det känns som ett ganska gott betyg på svenska domare, som jobbat som TV-agenter, vaktmästare o fösäkringstjänstemän vid sidan om dömeriet.
Sen gör de förstås fel ibland, men det är de inte ensamna om.
Det gör de flesta, oavsett var de kommer ifrån.
Oavsett möjligtvis sportkrönikörer.

Annons
Publicerad 2008-11-09 15:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto