Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Se, upplev, älska - jo, tjenare

Ekwalls blogg

Inför det allsvenska kvalmötet på “Fotbollsglädjens arena” så handlade i princip alla diskussioner om hur vi skulle göra för att komma helskinnade undan om det slutade si eller slutade så.

Vilka kravallstaket som fanns och hur de stod, vilken bevakning vi hade, vid vilken tidpunkt några av oss helst borde gå från olika områden på innerplan…vi flyttade kommentatorspositionen till säkrare ställe på andra sidan läktaren och inför matchen stod fjärdedomaren Strömbergsson och diskuterade med säkerhetsvakter om vilka flyktvägar han och de övriga domarna hade.

Bara för att ni ska få en bild av hur läget är, bara för att ni ska få en bild av hur snacket går INFÖR en fotbollsmatch i Sverige; det handlar inte för fem öre om fotbollsmatchen, det handlar (nästintill) om hur du ska undvika att bli nerslagen.

Annons

Det är där vi är just nu.

De mörka krafterna har tagit över och svensk fotboll,  rättsväsende och polismyndigheten står med mössan i handen och kan uppenbarligen ingenting göra.

Förutom att se på.

Och i efterhand gå in i en TV-buss, få en dvd-skiva för att se vad som hände.

Lite too late, kan tyckas.

Lars-Åke Lagrell bekymrar sig mest om var bucklan ska delas ut och så fort någon nämner ordet “våld i samband med fotboll” så slår han bägge händerna mot öronen som i Lotto-reklamen och upprepar ordet “klubbarna, klubbarna, klubbarna”.

Justitieministern kan aldrig någonsin ha varit i närheten av en högriskmatch i fotboll och tror på riktigt att avstängning från matcher är ett straff starkt nog, när det är detsamma som att säga till en 25-årig fullblodskriminell att han måste gå och lägga sig kl åtta på kvällen.

Annons

Och polisen står maktlös, kan ingenting göra, hamnar mest som någon sorts levande sköldar i vita hjälmar och när polisens “rötägg” blir uppretade av mobben så vevar de på bred front och då blir inte heller det så lyckat eftersom det inte alltid träffar den som borde bli träffad.

Jag talade så sent som idag med en polis som intygade att de “är maktlösa”.

Ungefär så kände sig säkert också hela Assyriskas bänk igår när tomflaskorna ven runt deras avbytarbur matchen igenom utan att någonting hände förutom att en vakt möjligtvis sa “aja, baja” till de som kastar för alla ser vem eller vilka de är.

Den som inte ser eller inte VILL se att det är ungefär den verkligheten vi lever i idag, den har antingen inte varit i närheten av verkligheten eller förbannat svårt att få upp huvudet ur den sand som det sitter fast i.

Annons

Se, upplev, älska – mys ass!

***

Matchen borde förstås aldrig ha spelats på Stockholm Stadion, det är ju helt uppenbart.

För när man väljer att släppa igenom hundratals människor ut på planen, vind för våg, då vet alla att det inte går att garantera någons säkerhet.

***

I många länder kostar det sexsiffriga belopp att bara beträda planen.

I England blir det feta bötesbelopp  och vanligtvis en månad bakom lås och bom.

Eller tillträdesförbud med anmälningsplikt.

Den “stackaren” som sprang in på plan och samtidigt fick en käftsmäll av Bellamy var inte i närheten av att röra någon; han fick tre års avstängning med anmälningsplikt, vilket innebär att varenda gång som Man City spelar så måste han anmäla sig hos polisen annars blir det fängelse ett par månader.

Straffen är personliga för att då är det helt plötsligt inte så lustigt längre.

Annons

Och hur mycket kraft än klubbar och polis lägger ned så har de onda krafterna ändå tagit över, just nu är det som att försöka vinna världskrig med vattenpistol och vi har sett det alltför ofta under hela 2009.

Att vi håller på att kasta bötesbelopp efter klubbarna har säkert en poäng men det är ju fullständigt verkningslöst; de som jävlas skiter ju fullständigt i om klubben för 10, 100, eller 500 000 kronor i böter.

Däremot inte om de själva får det.

I övrigt: Hur länge till orkar vi?

Vad finns det för poäng för vettigt folk att gå på fotbollsmatcher i allsvenskan där de flesta bara skriker “fitta” och “hora” (till sina egna, jodå!, till domare, till andra fans, till motståndarna, till korvförsäljarna, till måsarna, till allt och alla), där galningar kastar fyrverkeripjäser mot varandra eller allt de kan få tag i på spelare eller ledare eller där de flesta hotar och misshandlar?

Annons

Se, upplev, älska?

Jo, tjenare.

Publicerad 2009-11-09 15:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto