Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det är DU som får pröjsa (ännu mer), glöm inte det

Efter alla år i branschen så kan jag spelet:

Ena dan får du stå utanför Vångavallen och inte komma in för att ditt TV-bolag saknar rättigheter.

Andra dan är du mitt i en VM-final, på innerplan i Yokohama.

Ena dan har du svenska landskamper att jobba med som “rättighetsinnehavare”, nästa får du tigga intervjuer en mixad zon efter träningsmatch mot Egypten eller nåt.

Ena dagen har du La Liga, nästa dag försvinner någonting annat.

Det är så det är och så det alltid kommer att förbli, på en TV-station bestämmer “rättigheterna” vad du får eller inte får göra.

Därför finns det ingen anledning att jubla i högan sky när TV4-koncernen “snor” landskamper från en kanal, lika lite som det finns anledning att gräva ned sig för att TV4:s systerkanal Canal+ blir av med rättigheterna för Premier League för att någon annan pröjsar lite mer.

Vad ska jag kunna göra åt det?

Och det är exakt så här det är i den här världen, det går liksom i vågor….det är bara att försöka att flyta med.

Klart som fan att det är trist för koncernen att Premier League försvinner, men det var inte så himla längesen som vi förbjöds visa bilder från England – Canal+ stoppade oss då.

Så det är liksom inget nytt, konceptet “Fotbollskanalen” och fotbollskanalen.se existerade i allra högsta grad långt innan TV4 hade rätt att visa Premier League och kommer såklart att leva vidare.

Precis som när vi köpte engelska rättighterna 1995 och blev av med dom några år senare.

Det som stör mig allra mest i det här sammanhanget…och det ska du noga begrunda…det är att det är mellanhänder som gör fet business den här gången, självklart med förbundskompisen Rune Hauge som en av medspelarna.

Peter Liljestrands Medge Consulting köpte alltså Premier League-rättigheterna och styckar nu alltså det vidare till olika kanaler i Norden och tjänar hundratals miljoner på det.

Jag säger inget om smart businessidé och TV-kanalerna får ju såklart skylla sig själv som inte kom överens och lade bästa budet.

Men nu blev istället rättigheterna någon hundra miljon kronor dyrare och när Liljestrand och Co sitter och räknar sedelbuntarna så vet du alltså vem som har har betalt dom i slutändan:

Du!

Ingen annan.

***

Det snöar ymnigt i Estocolmo just nu.

Fullständig idioti.

Och den enda som gnyr något om “jag vill ha en riktig vinter” någon gång framåt hösten, ligger risigt till.

För att inte tala om alla dom som kommer gnälla över att det är “för varmt” när det varit över 23 grader två dagar i rad i juli.

***

Varför godkänns Råsundas underlag för allsvensk fotboll?

Vad är kriterierna?

Att det är grönt?

Förvisso målat grönt, men ändå grönt.

Råsundas fotbollsplan är packad jord, ingenting ännat än hårt trumlad jord.

Det är därför hyggligt jämnt, men jag vet grusplaner som är jäkligt jämna och på det underlaget hade ingen godkänt allsvensk fotboll.

Men så är de grusplanerna inte målade gröna heller.

***

Jag håller med Långe Lundh om Sebastian Eguren; AIK köpte inte riktigt samma spelare som i Hammarby spelade för sin existens och ville visa världen.

De fick en La Liga-diva (på planen).

I de tre matcher jag har sett Eguren har han ägnat mest kraft åt att gnälla på domaren, från minut ett.

Förvisso har alla dessa matcher spelats på Råsundas målade jord, men killen har knappt haft en bollmottagning som varit rätt.

Kanske frustrerad över att få spela i helt fel position…nej, han är INGEN Ivan Obolo och har aldrig varit, den uttagningen får Stahre ta på sig…, kanske frustrerad över allt jävelskap runt hans egen person, men ändå:

Du sviker ditt lag om du tar ett andra gult kort för en helt meningslös filmning.

***

John Guidetti gör allsvenskan en profil rikare.

Det känns som om den kan behöva det.

Även Djurgården, för den delen.

***

Jag kanske är fel man att uttala om mig om att “hålla på lag”.

Men om nu AIK spelar borta på hemmaplan, det vill säga på Råsunda, varför tycker bara runt 3000 pers att det är värt att gå och se då (jag räknar med att 1500 var BP-anhängare)?

Som någon mejlare förmedlar i ämnet: “för att man inte vill göda BP eller någon annan klubb”.

Är det så man tänker när man “håller på ett lag”?

Vi går inte och stöttar vårt lag på bortaplan för att då tjänar andra pengar?

Är det de som är “riktiga fans”.

Jag hänger inte med.

***

Jag köper fullt ut att förbundets bestraffningspolitik i samband med Djurgården-Assyriska har haltat betänkligt, både förbundet, Dif och polisen borde ha insett tidigt att matchen av säkerhetsskäl aldrig borde ha spelat på Stadion.

Det är en sak, viktig att syna…ändå läser jag Farbror Bank som skriver att INGEN kom till Fotbollförbundets årsmöte igår för diskussion kring punkten som berörde frågor kring disciplin- och besvärsnämnden. Nobody!

Då känns det som om många skramlar med rätt tomma tunnor i en demokrati.

En annan sak är ju att planen invaderades (ej tillåtet på vare sig svenska eller andra arenor ute i världen, i många länder ger det direkt fängelsestraff) och att en del spelare/ledare förnedrades med spottloskor, hån och slogs till marken med knytväve….det handlandet är vare sig polisens, Djurgårdens eller förbundets “fel”.

När stormen lagt sig efter rubrikernas dagar orkar ingen längre bry sig om det, det har kommit i skymundan och mig veterligt har inga “skyldiga” (förutom arrangören då) fått någon form av straff.

Så många ägnar kraft åt att LETA syndare att alla för längesen glömt ställa de verkliga syndarna mot väggen (och de är alltså inte en liten klick, hade det varit en liten klick så hade det aldrig varit ett stort problem)…jag ser inga banderoller någonstans (hos någon klubb) som kräver att man ska ta tag i de som ligger bakom allt jävelskap; det är alltid någon annans fel.

Fansen får inte se sitt Djurgården live i dagens snömatch, men bortsett från det så är det här ytterligare ett bevis på att du kan bete hur fan som helst på svenska fotbollsarenor – exakt hur fan som helst – och du kommer alltid komma undan med det.

Så är det nu och så lär det förbli.

Till största del för att vi har en lagstiftning som bakbinder arrangörerna och styrande i landet…likt den politikerdam jag satt sidan om i Kvällsöppet i höstas som var överraskad, sa upprepade mantrat att klubbarna måste ha krav på sig och undrade “varför det inte var så på damfotboll”…som sannolikt skiter i vilket.

Där har vi roten till det onda; det är djungelns lag som råder.

***

Allsvensk fotboll drar omkring i ett rätt tung motvind just nu…ändå vet vi att den engagerar fler än någon annan i landet, trots allt…och den gör det inte lättare för sig när fotbollsmatcherna ser ut som den på Råsunda igår.

Men underskatta aldrig allsvensk fotboll.

Den har rest sig ur värre kriser än den här.

Publicerad 2010-03-21 kl 12:59
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons