Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

På väg, i ett fängelse

Ekwalls blogg

På  väg med tåg mot Världens Ände sen tidigt i morse och någon lustigkurre har bokat in oss på “Tyst Avdelning”.

Jag har varit med om mycket i resväg genom åren, men det här känns som det mest absurda jag någonsin upplevt.

Om ni inte känner till det så har Statens Järnvägar delar av sina vagnar som alltså heter “Tyst Avdelning”, fråga mig inte varför men det är möjligt att folk sitter och sjunger opera eller spelar ett parti bowling under glada former i de andra vagnarna…men det har jag i sådana fall missat genom alla år.

Däremot så pratar folk med varandra i de icketysta avdelningarna.

Det får du inte göra i “Tyst Avdelning” eller högtalarrrösten uppmanar att vi ska “tala med mycket låg samtalston” (bara en sån sak, varför ber man vuxna människor “tala med låg samtalston”?) men när jag sitter här och ser mig omkring så möter jag blickar som bestämt förmedlar “inte ett ljud, för då jävlar”.

Annons

Det känns lite som att sitta på ett viktigt prov i skolsalen under Stig Järrels ledning och när-som-helst så kommer det en jävel och drar dig med en linjal över fingrarna för att du prasslat lite för högt med din tidning.

Och det är helt sant att Långe Lundh och Anna Brolin som sitter några rader bakom mig blev hyschade av dam när de pratade i “låg samtalston”…hyschade, alltså; hade de varit hockeyfans hade de slagit ned henne.

Själv hade jag ett helvete med det lite väl ljudliga plast som frukostbesticken var inslagna i, jag såg mördarblickarna runt om mig, och ni kan ju själv försöka packa upp ett gäng bestick ur prasslig plast under total tystnad.

Det sitter folk bakom och viskar till varandra som jag kan tänka mig att man gör i ett väntrum på ett dårhus och jag är satt i fullständig skräck över att min mobil plötsligt ska ha gått över från sitt ljudlösa läge och dra iväg en signal som blåser runt i vagnen…om det sker så är jag helt övertygad om att någon kommer fram och skjuter mig med vapen som konstruerats med ljuddämpare.

Annons

Alltså, “Tyst Avdelning” måste vara det svenskaste av allt svenskt som existerar…när du ber ett vanligtvis reserverat och tyst folkslag att INTE prata med varandra, då har det tamejfan gått ganska långt.

Eller kan du tänka dig en “Tyst Avdelning” på italienska, danska, spanska eller grekiska tåg?

Hela situationen är så absurd att jag får ont i magen, jag vågar nu inte ens prata med redaktör Lindberg som sitter bredvid men han viskade nyss att han aldrig tidigare har längtat så innerligt till ett tågbyte i Alvesta.

Det kommer kännas som att släppas ut ur ett fängelse.

***

Kalmar FF-Elfsborg ser jag verkligen fram emot, det har på senare år varit ett klassiskt hatmöte.

Jag vet inte riktigt varför men det är möjligt att Andreas Augustsson…Kalmarspelarna menar det…är roten till det onda.

Annons

Själv tror jag mer på att det handlar om Battle of the Farmers…det här är ju de två lag som tillhört svensktoppen de senaste fem åren som INTE kan beraktas som storstadslag.

Och i den kampen vill ingen visa sig vara som svagast.

***

…varför inte TYSK avdelning: alla dricker öl, äter korv, har gröna kavajer, mustacher, spelar humpa-bumpa-musk och Peter Antoine som läser högt ur Bröderna Grimm.

Hockeyvärldens skribenter fasar nu över en “hyschning” från en Röglespelare.

Detta i en värld där det är vardagsmat…i alla fall det jag ser i tidningarna…med knytnävsslagsmål, blodiga ansikten och spelare som faller ihop medvetslösa på isen.

Då är alltså en hyschning efter ett mål det värsta som kan hända?

Tränare och experter rasar, men det kan vara samma tränare och experter som tycker att ett rejält slagsmål med bara knytnävar i ansiktet på varandra är sådant som “vänder matcher” eller “får igång laget”.

Annons

Kanske lite hårddraget, men ni är med mig här.

Sjävklart ska spelarna ta sitt ansvar, det är lite onödigt att strö salt i ett sår genom att hyscha en bortapublik efter ett avgörande mål…även om de fått höra att de är “horor” av en publik som kan betraktas som känsligare för mothugg än kritiserade journalister.

Den typen av “uppvigling” borde undvikas och alla vet ju varför,

Men det kan kännas som lika mycket “uppvigling” när normalt väldigt kloka och sansade herrar som Djordjic och Tärnström säger att “så går du inte här på vår hemmaplan”.

Den typen av fördömande av andra gör inte saken bättre i en av värld av förvirrade hjärnor, det triggar bara de allra värsta.

***

SCHYSST  Avdelning: här sitter Olle Sarri och jämlikar, hyggliga jävlar.

Tillåtet att prata vänligt.

Annons

***

Det ska bli intressant att se Johan Larsson, sportjournalistsonen i Elfsborg.

***

KYSK Avdelning? Men det känns nog fan lite som den jag sitter i just nu.

***

Brassar är inte alltid en dans på rosor och någonstans borde kanske Kalmar ha koll på vad man ska ha eller inte ska ha.

Men det är inte alltid så lätt.

Det som känns helt för jäkla illa en dan kan vara en försäljning på 30 miljoner nästa (typ Ari da Silva).

Ingen kan väl dock hävda att den nya killen Jael inlett Kalmarkarriär helt prickfritt, för att tala understatement.

Det är enklare med folk från Sundsvall.

***
Det är när du ser scener som de i AIK-Rögle som tesen om att man blir lite frånvarande när man håller på olika lag slår ut i full blom.

En vuxen man som håller på ett lag i svarta tröjor vill alltså in ett hockeybås och slå ned någon eller några i ett lag med vita tröjor.

Annons

Och när han ställs inför ett möjligt fängelsestraff i rätten och domaren frågar “varför gjorde du så?” så blir alltså svaret “killen i hockeylaget med vita tröjor hyschade”.

***

BYST avdelning: bara sillisar!

***

När jag träffade Rasmus Elm för längre intervjuprogram inför U21-EM så berättade han hur sjukdomar kantat hans och Davids fotbollskarriär.

Därför har de tvingats till speciell diet i hela sitt vuxna liv, men fortfarande känns de väldigt sköra.

Tidigare låg ju David däckad och nu läser jag att Rasmus tappat fyra kilo (var satt de?).

Att de ändå nått så långt som de har gjort är på alla sätt fascinerande, men någonstans finns det ändå en oro här; det är ju Rasmus Elm som ska bära ett svenskt landslagsmittfält om några år.

***

Henning Mankell har valt den tysta, sitter bakom mig (och det är lite stort, bara det) och sover.

Annons

***

Humor när Lets Dance-Tobbe introducerade sin “stora idol” Marcus “Ahlbäck” i det här klippet.

Ser vi Mackan dansa nästa år? Känns som att han är lite sugen.

Stort när da Silva får folk att börja äta av mikrofonspuffen en bit in och snackar trekant med Claudia Galli.

***

Rydström vs Keene kan bli fin hatkärleksromantik framför TV-apparaten under lördagseftermiddagen.

***

RYSK avdelning: vodkan flödar, folk dansar till Kalinka, WCT-overallbrallor, badtofflor och tröjor med jättelika märkesemblem över bröstet anbefalles…alla på väg för att invadera något cartermål i solen.

***

Snart Alvesta, hoppas jag.

På väg att bli knäpp i huvudet.

Publicerad 2010-03-27 10:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto