Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lillen Eklund, så stor, så stark, så god

Ekwalls blogg

Anders “Lillen” Eklund var en hyvens man.

Alldeles för ofta är det de som lämnar oss först, så förbannat orättvist.

Under min tid som tidningsman träffade jag Lillen flera gånger när jag fick åka iväg på mer eller mindre illustra boxningsgalor i gamla idrottshallar eller på nedslitna danspalats som Moriskan i Malmö.

Ibland gick han någon match och vann lätt, ibland var han bara där och visade upp sig som dåtidens stora svenska hopp i tungviktsvärlden.

Alltid lika tillmötesgående, alltid lika vänlig, alltid det största av hjärtan.

Jag satt framför en radioapparat och hörde hur han fick stryk av en liten elak ungrare, när vi alla trodde att Lillen var ett guldhopp i OS.

Annons

Jag minns titelfighten mot Tangstad, där norrmannen aldrig hade en chans och jag minns mötet med den ohygglige Frank Bruno, där Lillen slogs sönder och samman.

Det var stora händelser på den tiden.

Jag minns också hur jag åkte till Reno i Nevada någon gång på 80-talet och träffade Lillen som “Viking” under en tid då han jagade amerikanska proffspengar och boxade hem ett WBA-bälte.

Vi var ute och sprang tillsammans i skogen under alldeles för tidiga morgontimmar, vi gick på stroslagen show på nåt kasino och han visade en annan sida av proffsboxningen; inkvarterad i ett litet rum hemma hos en svenskamerikan som var hygglig nog att ställa upp med logi.

“Du, Ekwall, det är bara att bita ihop. Annars kommer du ingenstans”, sa han när jag alltid låg hopplöst efter under löprundorna i de syrefattiga bergen.

Annons

Och när vi kom fram…eller jag kom fram…sa han ALLTID: “Du var grym idag, Ekwall”.

Lillen Eklund kunde säkert knocka vem som helst med en perfekt höger, men han ville alltid vara först framm och säga: hoppas att allting är bra med dig.

Han älskade sporten och han älskade musiken; efter karriären spelade han bluegrass och drog gärna fram gitarren när vi hade lirat fotboll med ett gäng uppe i Dalarna.

Lillen Eklund var en stor man med ett jättelikt rött varmt hjärta.

Han var en ljuspunkt i en idrottsvärld som alldeles för ofta är fylld av egoism och jävelskap.

Må han vila i frid, Anders “Lillen” Eklund.

Publicerad 2010-04-02 11:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto