Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvenska klubbar: ni har större problem än en tuta i plast

Ekwalls blogg

Hemifrån rapporteras att vuvuzelan är en het potatis.

Som om vore den spetälska.

IFK Göteborg har gått så långt (om det är sant, är det verkligen det?) att de redan förbjudit vuvuzelan på sina matcher.

Herregud!

Har inte IFK Göteborg annat att pyssla med, finns det inte annat att lägga kraft på?

Vid vissa så kallade högriskmatcher i allsvenskan ser jag fler kravallutrustade poliser utkommenderade att hålla koll på jävelskap än jag sett vuvuzelor på Soccer City som tar runt 80.000 pers.

På tal om problem som skrämmer iväg publik.

Det vore klädsamt om IFK Göteborg och andra klubbar som diskuterar vuvuzelan agerade lika bestämt, kraftfullt och snabbt i andra frågor än den som rör en tuta i plast från Sydafrika.

Annons

Eller som TFF:s sportchef Lasse Larsson sa i Bladets enkät: “Går det ha dom i VM, så går det i allsvenskan”…och det är ju så sant även om Lasse inte vill förbjuda någon att komma till Vångavallen, för då hade risken varit stor att ingen dykt upp.

Jag är ingen fan av vuvuzelan.

Den skapar en trist och entonig ljudkuliss på matcherna som tar död på sång och mera traditionell läktarkultur.

Sitter du dessutom rätt nära en sån där tuta så är det knappast behagligt för öronen, vilket jag i och för sig inte tycker det är att höra vuxna människor skrika “jävla fitta” och “jävla hora” som är en stor del av alldeles för många svenska supporters vokabulär.

Och vuvuzelan stör mer för TV-tittarna än den gör på läktarna, ljudet tränger igenom mera frenetiskt genom högtalarna framför soffan.

Annons

Men det är som det är och det är här i Sydafrika, det är en kultur som alltid funnits och det går inte at göra någonting åt…lika lite som vi kan göra någonting åt att de kommer trumma, sjunga och dansa samba i Brasilien om fyra år.

Om det finns någon som på allvar tror att vuvuzelan skulle kunna bli ett hot mot läktarkulturen på våra svenska arenor då har du inte bara väldigt lite tro på grundbulten i det bästa av svensk fanskultur, du har förmodligen oroväckande snäv syn på vad som är en fara för den allsvenska fotbollen.

Jag som minns Pa-Ps:s tuta dåna över ekande och tomma betongläktare på Malmö stadion under 80-talet känner att så länge folk vill komma till fotbollsarenorna i Sverige så får de tuta i vad fan de vill.

Lös gärna publik-krisen först.

Sen kanske vi kan ägna kraft åt att förbjuda en låtstastrumpet i plast.

Annons

Tills dess; allsvenska klubbar, om ni inte visste det…ni har andra, större, problem.

(Jag tror alltså aldrig att vuvuzelan ens blir ett problem i Sverige och ett av flera skäl kan ju vara att det krävs en jävla teknik att få nåt ljud ur den, den är svårblåst helt enkelt)

Publicerad 2010-06-19 15:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto