Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Säga vad du vill om AIK-Miller, men trend är vänd

Ekwalls blogg

Tre dagar i en större fågelbur på Heden 4 i Göteborg är roligare (och varmare) än du tror; sällan är det så glädjefyllt att se fotboll som att se fotboll på Gothia Cup.

Och har du aldrig upplevt en Gothia-invigning på Ullevi så kan jag varmt rekommendera ett besök när det är dags nästa år.

Det är magisk stämning när ungdomar från hela världen möts i en dans-, musik-, underhållnings- och skratt-föreställning och det är alltså 52.000 människor på en svensk fotbollsarena och det finns inget hat.

Det är möjligt att jag är lite blödig, men varje gång jag är på den här invigningen sitter jag med en hinna av glädjetårar i ögonen.

I sig är varje Gothia Cup-invigning en av årets mäktigaste arenaupplevelser VARJE ÅR i Sverige, även om den inte uppmärksammas lika mycket som så mycket annat.

Annons

Bör upplevas.

***

Jag har inte mycket till övers för nye AIK-tränarens brittiska stenåldersattityd, den där engelsmännen fortfarande tror att de lever någonstans runt  1966 och leder fotbollens utveckling.

Och anser att alla andra i hela världen är dumma i huvudet.

Men om vi skiter i det så har Alex Miller på kort sikt vunnit en allsvensk match med två mål, skakat allsvenska serieettan Helsingborg i cupen och undvikit ett megafiasko i Champions League-kvalet.

Det är, trots allt, något av att vända en trist trend.

Sen kan vi säga vad vi vill om ynka 1-0  på 180 minuter mot ett lag från Luxemburg (luxem-fucking-burg!) men jag håller med Björn Wesström som jag hörde i radiointervju när han säger att det i slutändan handlar om att ta sig vidare.

Rosenborg blir en helt annan femma och jag har svårt att se hur AIK sak lösa besegra norska mästarna…jämför du spelartrupper så skiljer det mil…men AIK får slå ur underläge och kanske kan det passa rätt bra.

Annons

***

Det mesta är kul med Gothia, men det har varit smärtsamt att se hur så många unga killar lärt sig av sina idoler att spela över/filma/simulera svår skada.

Kidsen tar ju efter sina idoler på TV när det gäller ALLT och tyvärr gäller det även avarterna.

Jag talar inte så mycket om det klassiska “filmandet” för att få frispark/straff, mest om spelare som simulerar skada för att vinna till sig fördelar, exempelvis få andra spelare utvisade.

Det känns ju rätt jobbigt att se en 14-15-åring pyssla med sådant och vi vet ju alla att han lärt sig det någonstans; framför en TV-rutan när hans idoler spelat.

Beklagligt.

Och viktigt att sätta stopp; när får vi tränare som säger till sina spelare att den typen av UNfair-play inte är acceptabelt?

***

Hammarby kan inte besegra Falkennberg på två försök men har alltså slagit ut tre allsvenska lag i cupen.

Annons

Det är förstås lite av charmen med cupspelet.¨

Och med tanke på Hammarbys publikstöd var det förmodligen något som cupen behövde.

***

…däremot tror jag inte ett ögonblick på AIK:s nya “filosofi” i ett längre perspektiv.

Nu handlar den nya “röda tråden” mest om att släcka bränder; sälja av, spara pengar,  trycka in en provspelarjugge eller två och strikta upp tillfälligt med klassiskt engelskt managarstyre…men sen, vad är nästa grej?

Men det är klart att har du inga pengar så har du inga pengar och det är rätt dyrt att åka ur allsvenskan.

***

Får vi någonsin veta vad om hänt i förhållandet Guardiola vs Ibrahimovic?

Sa de där bilderna från en träning, där bägge ser klart irriterade ut på varandra och Pep hytter finger, mer än vi anade?

Zlatan Ibrahimovic har fyra år kvar på kontraktet med Barcelona och om allting var normalt så hade Pep Guardiola – eller vilken annan tränare som helst – sagt i 100 fall av 100 att “Zlatan ibrahimovic är inte till salu”.

Annons

Det han sa nu får man förstås tolka precis hur man vill, men normalt finns det aldrig ens utrymme för tolkning.

***

I en intressant 17-årsklass i Gothia visade svenska lag att de håller ganska god klass, inte minst jämfört med ett par norska lag.

Jag såg Elfsborg, AIK, IFK Göteborg och Mjällby bland annat.

Däremot ett lite sämre Brommapojkarna  som kom med 4-5 spelare med pojklandslagsmeriter och underpresterade (det visar kanske också att landslagen i de yngre åldrarna bygger på rätt godtyckliga uttagningar)…men de slog Lilleström med 3-0 å andra sidan.

***

…och jag är övertygad om att Zlatan-agenten Mino Raiola inte gjort Pep Guardiola lyckligare i “förhållandet”.

(Stämmer förresten ryktena om det jag hört om hur Linus Hallenius skulle värvas över till agentstallet, då blir jag mörkrädd…men rykten är rykten, det ska betonas)

Annons

***

Båstad nu igen.

Lugnare.

Men vackrare.

Jag ska klippa en häck, skriva en krönika och cykla med riktiga cykelskor.

Jag ser fram emot det.

Publicerad 2010-07-22 00:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto