Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Förstår inte varför folk är överraskade över AIK:s sorti

Godfather rullade in i Båstad denna dag med med både son och juggemerca.

Flanörer i denna lugna pärla kring Bjärekusten hukade och gömde sig bakom träd eller buskar, inte så mycket för Godfather och sonen som för juggemercan.

Men skenet bedrar.

Och idag är nog 17 kilo lättare Godfather farligare än mercan…han är tilllbaka till den matchvikt som på 80-talet tog sig an både motståndare och damer med storm.

Han blir giftigare än någonsin när TV-laget har sin sena årspremiär; matcher i Harg (19 augusti) samt Bergkvara (28 augusti).

***

Jag ser begravningsrubriker om AIK och om Sveriges framtid i Champions League efter det att Rosenborg relativt enkelt tagit sig vidare i kvalet.

Men vem är överraskad? Jag kan inte riktigt förstå om någon är det?

Rosenborg är på ALLA punkter klasser bättre än de svenska mästare som på några månader närmast är att betrakta som ett guldlag i spillror.

Jämför gärna laguppställningar, form och ekonomi.

Jämför gärna med hur Rosenborgs lag såg ut när de vann norska ligan, med hur AIK:s såg ut när de vann den där avgörande guldmatchen mot IFK Göteborg.

För mig är då 4-0, totalt, närmast att betrakta som hur normalt som helst.

Sverige i Champions League?

Ja, vad har vi där att göra, till att börja med?

Jag ser hellre att ett eller ett par svenska lag tar sig vidare till ett Europa League-gruppspel där det finns realistiska möjligheter att hävda sig än att ta sig till Champions och se ut som en driftkucku…tänk er själva om detta AIK på något vis krångla sig till ett CL-slutspel, hur hade det sett ut.

Så länge läget är som det är i Sverige…vi har inte ekonomiska resurser att behålla de bästa eller köpa in “färdiga” nyckelspelare och därför decimeras svenska mästare fullständigt på de åtta månader det är mellan guldfesten och kvalet till Champions…så känns Champions League som en utopi.

Elfsborg kan möjligen vara ett hopp eftersom de länge arbetat (och lyckats) med en benhård linje där deras trupp inte kan försvinna hur som helst, där ekonomin är så pass stark att det kan värvas tillräckligt bra.

Men det hjälper ju inte, så länge de inte vinner allsvenskan.

Jag tror nämligen att en del allsvenska lag är tillräckligt starka för att hävda sig minst lika bra som både FCK och Rosenborg, men så snart de blivit så starka – då blir de sönderköpta.

Då kan det bli så att vi står med ett svenskt hopp i Europa som ömsom sålt, ömsom kastat iväg guldspelare…ett hopp där tränaren har dragit, ersatts av en sportchef som i sin tur  ersatts av en 60-årig skotte med forntidsfilosofi…och ett hopp där lagets bästa spelare just nu är en kille som för några veckor sen spelade i IFK Värnamo i division 1.

Hur går det då att vara överraskad?

***

Tittar vi på den landslagstrupp som presenterats till Skottlandsmatchen så skiljer den sig inte särskilt mycket från de trupper som var de sista som Lagerbäck presenterade och blev hårt kritiserad för…och som åtminstone en spelare relativt öppet betraktade som en trupp med för dåliga spelare, vilket uppenbarligen är glömt idag.

Bajrami är äntligen med, Hysén verkar ha stort förtroende hos Erik H liksom Wernbloom och Toivonen…även om de flesta fanns med i lagerbäckska trupper.

Martin Olsson är sista in av U21-arna.

Rasmus Elm är skadad, Rosenberg och Samuel Holmén är sidsteppade men Chippen är tillbaka.

Jag säger ingenting om det och den stora skillnaden är väl snarare HUR Sverige valt att spela under Hamrén, inte så mycket med VEM eller hur truppen ser ut.

Men så mycket högkvalitativa spelare finns det inte att välja mellan, oavsett vem som är förbundskapten…vi får inte glömma det.

***

AIK gjorde alltså ett mål på fyra matcher i kvalet till Champions och det var ett slumpmål mot ett gäng snickare och fastighetsmäklare från Luxemburg.

***

FC Köpenhamn, som är rikast i Norden och som vi så ofta känner är det stora skandinaviska hoppet, de som så ofta plockat det bästa från allsvenskan slog ut de vitryska mästarna med 3-2 totalt.

Sporting Braga som blev utslagna ur Europa League förra året av Elfsborg hade i år inga problem att eliminera Celtic i kvalet.

Intressant, trots allt.

***

Kanske kan IFK Göteborg eller Kalmar skrälla i Europa League-kvalet (Elfsborg redan vidare såklart).

Svensk fotboll hade behövt en sådan positiv överraskning.

Så att vi inte tror att allting bara är ett dystert helvete.

Oavsett vilket så drar jag till världens ände under ett par dagar.

Publicerad 2010-08-05 kl 00:09
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons