Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur du än vrider och vänder - det är cashen som styr

Ekwalls blogg

Jag minns de internationella cupmatcherna på Malmö stadion för att det låg alltid en speciell stämning i luften, lite dallrande och påtaglig över arenan…det luktade och smakade lite annorlunda än i den vanliga allsvenska lunken, Brandkårens storband från Limhamn spelade lite högre och (och kändes det som) bättre, det var elljus-mystik över mattan när den var som bäst och jag minns förstås Wisla Krakow med Cervin på snödrivorna, men också nån match mot Lens och jag såg hur Malmö FF blev fullständigt utspelat; tänkte då, som liten grabb, att det finns dom som är rätt bra på att spela fotboll även utanför Sveriges gränser.

För mig har det alltid varit lite speciellt med “Europa”.

Och det kändes så inför matchen på Borås Arena igår också. Exakt så; speciellt!

Inget storband (gammal i gården så vill jag alltid ha storband på internationella matcher, möjligtvis också Gladsaxe Pigegarden som alltid underhöll  i Parken, Köpenhamn) men ändå en form av vibrerande spänning i luften, förväntan, vi mot dom-känslan.

Det är också ett skäl till att jag så gärna vill att svensk klubbfotboll förgylls av europamatcher igen.

Vi behöver cashen.

Men vi behöver också kryddan.

Spelare, media och väldigt gärna de kidsen som storögt tar sig till arenorna och får en touch av “det speciella”.

Annons

***

Allt detta snack om vad Elfsborg hade lärt sig  under internationellt cupspel och så åkte de dit på två blixtrande snabba spelvändningar.

Napoli var bättre (och det visste vi) , men de var också smartare.

De visste att de skulle kunna straffa svenskarnas lite tröga försvarslinje…Jon Jönssons frånvaro var tung, ersättaren Martin Andersson smärtsamt efter på den här nivån…om de fick lite större ytor att anfalla på, så när Elfsborg flyttade upp i nån sorts övermod så var det mumma för italienarna.

Sen är det en annan sak att KUNNA ställa om så som Napoli ställde om och det KUNDE dom, det kostar ganska många hundra miljoner extra för att besitta den kunskapen.

***

Det var imponerande av AIK att skaka om Levski Sofia på bortaplan.

***

Vi kan göra hur många utredningar som helst om varför svensk klubblagsfotboll inte tar sig hela vägen ut i Europa.

Annons

Men så länge det inte finns ekonomiska förutsättningar så kommer läget att förbli som det är, det är inte svårare än så.

Och/eller lite tur i en lottning.

Nu har Elfsborg åkt ut mot Valencia, Fiorentina/Villareal, Lazio och Napoli i sitt cupspel på senare tid och det är ju som det är med det.

Förvisso slogs de ut av St Patricks häromåret, men i övrigt har lotten inte varit på boråsarnas sida…det gör liksom inte saken enklare.

Att en liga med tolv lag skulle göra saken bättre känns mest som mumbo-jumbo.

Det finns andra skäl till danska och schweiziska ligan har tolv lag i sina ligor, men skillnaden mellan de bästa och sämsta i de ligorna är fortfarande minst lika stor.

FC Köpenhamn är inte i Champions League för att danska ligan innehåller tolv lag. De är där för att de är Skandinaviens rikaste lag och de är där för att de bland annat köpt upp några av allsvenskans bästa spelare genom åren.

Annons

Odense är inte klart för Europa League för att danska ligan innehåller tolv lag. De är där för att de lottades mot Motherwell från en skotsk liga där ligatvåan Celtic fick stryk med 4-0 av Utrecht igår.

Rosenborg har byggt framgång och kapital på egen hand och det har de gjort trots att de INTE spelar i en liga med tolv lag, trots att de spelar i en rätt kass liga där inga lag ens fick vara med och spela play off till Europa League igår.

Hade det inte varit för pengarna så hade inte (bland andra) Cesar Santin, Micke Antonsson, Oscar Wendt, Johan Wiland, Peter Larsson, Micke Lustig, Rade Prica och Micke Dorsin spelat i FCK eller Rosenborg.

De spelar ju inte där för att de tycker det är kul att bo utomlands.

***

Ingen kan anklaga Pep Guardiola för att inte ha lyckats under sin korta tid som tränare för Barcelona.

Annons

Men vilken företagschef hade kommit undan den svindyra Ibrahimovic-affären så enkelt?

Research, någon?

***

På Blåvitts tid ute i Europa kändes det alltid som om IFK Göteborg var smartare än sina motståndare.

Men då hade IFK ett lag som bestod av alla de svenska spelare som var snäppet under de som försvann till England, Italien, Tyskland och Spanien.

De som idag finns i Holland, Grekland, Turkiet, Danmark och Norge.

Då blir det ett ganska bra lag, om vi tänker efter.

***

Varför måste Alex Miller ta varje chans att svina ned någon eller några spelare efter varje förlust?

Det är ju inte precis en trupp bestående av världsstjärnor som han har till sitt förfogande, jag vet inte vad han kräver att de ska göra.

Om Miller är aktuell som ungdomsansvarig i Skottland så vet jag inte direkt om det känns som framtiden för skotsk fotboll…om de inte tror att en kaskad svordomar och utskällningar är det som ska forma kommande stora stjärnor.

Annons

***

Borås Arena fortsätter att övertyga med gästvänlighet utöver det vanliga.

Bubblan (hon kallas så) fixade käk till oss via extern restaurang före matchen när vi glömt förbeställa och pressvärden Cissi gick hela vägen över arenan för att servera kaffe i pausen.

Och vi är inte särbehandlade, jag tror att alla som kommer till arenan för att jobba kan vittna om hur väl omhändertagen du blir.

***

Bangura måste vara årets fynd i allsvenskan.

Snacka om att komma från ingenstans. Förvisso närmast från Värnamo, men ja…ingenstans, same same.

***

Du vet att du ibland ser rätt olika på fotboll när du läser att Bladet gett Denni Avdic fyra plus för sin insats mot Napoli.

***

Vi tuffar hemåt nu, jag, Långe Lundh, Redaktör Lindberg och Brolinskan.

Mycket ligger för dörren med Hussfelts show Club Calcio och massor av Serie A (sannolikt med Zlatan) i helgen, Fotbollskanalen Europa (start 12 september) och premiär för Ekwall vs Lundh i helgen; lördag kl 20:00 i TV4Sport med Erik Hamrén som gäst.

Annons

På måndag samlas Hamréns landslag för EM-kval mot Ungern och San Marino och lite senare i höst sänder TV4 Holland-Sverige från Amsterdam Arena.

Jag laddar för allt detta och mycket annat med – att spela fotboll.

TV-laget ställs mot division 4-ettan Bergkvara, utanför Kalmar. Kick off kl 15.00 på Hagaborg, läs mer om matchen HÄR.

En “speciell match”, det också.

På sitt sätt.

Publicerad 2010-08-27 10:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto