Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Nya Landslaget är Nya Zlatan

10å

Klockan är strax efter sju på morgonen och jag sitter tamejfan på ett tåg igen.

Avgång 06:21, andra lördagen i rad.

Och efter en mastig fredag som började med Nyhetsmorgon-insitt vid 07-snåret och avslutades med att jag på väg hem från Råsunda tryckte igång sätesvärmaren i miljöbilen för första gången på den här sidan våren, då hade klockan närmat sig midnatt…så strålar du inte som Florence Nightingale när klockan ringer 05:15.

ANNONS

Men vad gör man inte för fotbollen.

Tåget pumpar på mot Malmö där Sverige tar sig an San Marino på tisdag men där jag själv hinner fram en kvart före min första match för Olympics 65:0r i Reunion Cup.

Vi är äldst, tjockast och ser sämst…men vi ska ge allt.

Och det är alltid en fröjd att få träffa sin gamla fotbollsklubb och sina forna lagkompisar som under en lång period av ungdomsåren var med och formade mitt liv.

***

Det är klart som fan att det är Wernbloom överallt och det är han värd.

Men för mig var det minst lika mycket “Nya Zlatan” som det var “Nya Landslaget”.

Det vår svenska superstar visade här var det som han sällan visade under de senare åren i landslaget och sådant vi drömt om att han skulle ge; laglojalitet, glädje, vilja, styrka, engagemang, faderlighet.

ANNONS

Inklusive sedvanlig fotbollsgenialitet.

Det slog mig när han tog en våldsam löpning i första halvlek för att täcka upp för Safari på vänsterkanten i ungersk kontring att Zlatan Ibrahimovic inte bara snackar om att han är en del av laget.

Och vad är då ett hemlöp?

Ja, hade det varit Elmander hade det varit comme ci, comme ca.

Men när Zlatan nu gör sådant han aldrig tidigare gjort för LAGET så ger det alla energi och ett seriöst intryck om att vår världsstjärna är beredd att offra sig för LAGET och att han menar allvar med det.

Jag tror att det är värt mer än vi anar.

***

Vilken av följande klassiker var bäst:

“HAMRÉNS VAL: KIM” i Bladet efter att de gangstrat en stängd träning – och ändå haft fel.

Eller

“HYSÈN FRÅN START” i Getingen, när det sen visade sig att nyheten om Hysén skulle starta på högerkanten (wow!) var så vass att Hysén inte ens fick sitta på bänken.

ANNONS

Jag utgår från att det är sånt som händer i jakten på något som ska vara bättre än det andra (men oftast är överskattat och värt mindre än man vill tro), det är som det är med den saken, intet nytt…det fanns i kvällstidningsbranschen när jag var med i svängen i början på 80-talet.

Men åtminstone av kvällstidningsman brukar inte vara sen att pissa ned kollegor när de hamnat snett, men den här gången är det förstås tyst kring förhandsspekulationerna.

***

…för ett par år sen hade Zlatan rättat till hårbandet, spottat och gestikulerat demonstrativt mot Safari och undrat vad han pysslade med.

Ungefär så.

Nu bär han fram alla i stället och han gjorde det under en halvlek då det gick lite halvknackigt i spelet, misstag gjordes och när Ungern såg rätt läskigt ut i ett par anfall.

***

Jag undrar vad ungrarna känner och tycker; ständigt detta Sverige och aldrig en poäng.

ANNONS

***

Helt ärligt; Frankrike, vad är det som händer?

***

Det gick inte direkt att ta fel på Sebastian Larssons revansch-hunger och vilja att VISA när han direkt efter det fantastiska 1-0-inlägget (pistong!) rusade direkt till egen planhalva utan att visa mycket mera glädje än en näve knuten så hård att knogarna vitnade.

***

Helt ärligt 2; Portugal i tidiga kvalmatcher; det stod 2-2 efter elva minuter hemma mot Cypern och slutade 4-4.

Som sagt, hemma mot Cypern.

***

Ska vi snabbt bara försöka komma tillrätta med mediabjäfset om Bladets gangstring på stängd träning, så att det inte blir fel någonstans, i någons hjärna.

Ingen ska någonsin stoppa eller förbjuda någon från att skriva någonting som är relevant, inte ens om trovärdiga uppgifter är helt felaktiga.

Jag är inte dummare än jag förstår det.

När Hamrén säger att en landslagsträning är stängd och han vill att ingen ska bevaka den (via kikare eller efteråt via mobil, bevaka som bevaka) så kan du ju antingen köpa det eller pissa på vad han säger och gangstra lite som du vill.

ANNONS

Det är upp till dig själv, upp till vad du anser att det är värt…du får välja vad du anser tittare/läsare vill ha mot hur du vill att landslaget ska uppträda i alla andra sammanhang där tittare/läsare ska få sitt.

Om det nu är så att det är STOR  journalistik att avslöja vad som sker på landslagets stängda träningar så förstår jag inte varför inte ALLA (tidningar, TV-kanaler, radiostationer, nätsajter, webb-TV-program, bloggare, whatever) gör vad de kan för att bevaka de stängda träningarna.

Det är hur enkelt som helst, ingen ska tro något annat och på Söderstadion vars ena kortsida vetter mot kontor är det ännu enklare….Lyckoslanten hade fixat det, de hade också kunnat ringa någon som sett eller hört och kanske hade de tillochmed kunnat få korrekta uppgifter, vad vet jag?

Landslaget vädjar om en stängd träning ochinga rapporter därifrån…jag kan tycka det är lite löjligt, men vill de ha sin stängda träning utan rapporter därifrån från journalister så får de ha det.

ANNONS

Det ingår någonstans i spelet. Du ger och du tar.

Du vädjar om att få prata med Zlatan ena dagen och du får det. De vädjar om att slippa rapporter från en stängd träning och vi kan bjussa på det.

Om Mellberg bryter benen eller om Safari äter upp presschefen Hans Hultman med gaffel och kniv så vore det ju tjänstefel att inte kabla ut den nyheten.

Det handlar inte om det.

Det handlar om att inte smyga i buskarna och avslöja taktiska detaljer eftersom träningen är stängd av just det skälet.

Är det den typen av bevakning vi vill ha så har vi snart tillbaka ett landslag som istället bjuder på – noll. Upp till var och en.

Du kan helt enkelt göra på två sätt:

Låta landslaget ha sin stängda träning stängd.

Gangstra och bevaka den stängda träningen och rapportera om taktiska detaljer.

Eller, förlåt, på tre sätt:

ANNONS

Gangstra och bevaka den stängda träningen och rapportera om taktiska detaljer. Men ha fel.

***

Tänk att Kiraly aldrig slutar med de där mysbyxorna.

***

Zlatans eftersläng vid mittlinjen framför fjärdedomaren på slutet var däremot helt onödig.

Den hade kunnat kosta mer än den smakade.

***

Långe Lundhs Kristallen-landskampen-Kristallen-race var imponerande.

Först med vid prisutdelningsceremonin och svårt kändisplåtad, sen rakt in på Råsundas pressläktare med skägget stående i strut fyra minuter in på matchen och sen med ett glas champagne i näven i kristallenmingel innan jag hade hunnit göra min första intervju efter matchen.

***

Jag är svag för alla unga som siktar hårt på sportjournalistkarriären, precis som jag själv när jag började på Kvällsposten som 16-åring.

Därför publicerar jag såklart det här mejlet:

ANNONS

Hej!
Mitt namn är Tim Mohlin Törringer och jag är en 16-åring bosatt i Törringe, utanför Malmö.
Har byggt upp en hemsida om Division 3 Södra Götaland med nyheter, laguppställningar och bilder om alla lagen – där kan du följa bland annat din ”moderklubb” BK Olympic framfart.
Fotbollstreanwww.fotbollstrean.se

***

San Marino äter vi förstås upp och jag ser mest fram emot Zlatans återkomst till Malmö inför en fullsatt arena.

Det kan bli magi.

Som MFF-mannen Patrik Jandelin sa igår: “Det hade räckt att Zlatan kommit själv så hade vi sålt ut”.

Men han gör ju inte det längre.

Det är fortfarande väldigt mycket Zlatan Show men det är inte Zlatans Show.

Och den lilla skillnaden känns väldigt väsentlig.

***

Vi kan tycka vad vi vill om Moldaviens 2-0 på Finland, men när det gäller Finland så ska vi nog inte oroa oss så mycket över deras matcher mot andra (de tappar alltid poäng här och där) utan snarare om matcherna vi har mot dom.

ANNONS

Det är de matcherna som Finland helst vill vinna, är jag rädd.

***

Undicimannen mejlar och skriver att han skrattar åt mig, att han har alla sportjournalister på sin sida, att jag är landslagets Grindvakt och gud vet allt.

Som om vore han sportjournalistikens rättesnöre.

Jag får försöka leva med det.

Men det är stor humor.

***

Vi får aldrig glömma Olof Mellberg.

Den urkraft och pondus han förmedlar från minut ett han var nära halshugga ungrare direkt) blir värd väldigt mycket framöver.

Till exempel i Amsterdam om en dryg månad.

Det blir liksom en annan grej då.

***

Jag tuffar vidare.

Från Råsunda till Lindängens IP och jag ska försöka ta mig an Zlatan-rollen i vårt P65-lag under förmiddagen.

Men som det känns just nu blir jag nog mest som en Safari, lite skakig och ängslig ute på en kant.

Så länge vi vinner så är det ju skitsamma.

ANNONS
Publicerad 2010-09-04 kl 08:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto