Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Franks vodka blev för stark

Ekwalls blogg

Granskningsnämnden är en nämnd som synar TV-program och av denna nämnd har ett av senaste säsongens “Exklusivt Ekwall” fällts för det som heter “otillbörligt gynnande”.

Frank Andersson var gäst tillsammans med Bojan Djordjic under det 48 minuter långa programmet och under fyra-fem minuter pratade vi om den vodka som Frank Andersson varit med och tagit fram och som säljes på Systembolaget.

Låt mig säga att i de texter som publiceras på olika sajter i sammanhanget har fakta inte granskats, bland mycket som är lite knasigt (bland annat namnet på programmet), så heter det “i ett av avsnitten visades ett cirka fem minuter långt inslag om en vodka…” – när det inte alls var ett inslag, utan ett diskussionsämne i intervjuprogrammet där Frank var en av huvudgästerna.

Annons

Jag ska inte ge mig in i frågan om Granskningsnämnden har gjort rätt eller fel, men vill gärna delge några högst personliga reflektioner.

Låt oss bara konstatera att TV4 (som är ansvarig utgivare och därmed fällts, inte EKWALL som rubriker vill mena) riskerar böta 15.000 kronor. I ett annat fall där TV4 fällts i samma veva så riskerar man åka dit på 200.000 kr.

Och låt oss konstatera att det är komplicerat.

Vi får inte prata om att en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna har sadlat om och tagit fram en vodka som ska säljas till svenska folket via statliga Systembolaget.

Jag kan nog känna att det ligger ett allmänintresse i detta, inte minst då det ses som ett kontroversiellt ämne.

Och när är det otillbörligt gynnande? Ja, avgör gärna själv (och låt oss ta exempel bara från TV4):

När någon släpper en skiva och uppträder i Nyhetsmorgon och talar om hur bra plattan är?

Annons

När någon släppt en bok, talar fint om den och kanske läser ett kapitel hos Steffo och Jenny?

Eller handlar det här om  – år 2010 – alkohol? (Som ju vanligtvis presenteras i just Nyhetsmorgon med artikelnummer, pris och närbilder)

Vi förde inga resonemang kring att det var just alkohol som det gällde, säger Christoffer Lärkner, handläggare i ärendet, till Dagens Media”

Tror vi på det?

I dagarna har Frank Andersson släppt en ny bok.

Om vi hade pratat om den i fyra minuter, tror du programmet hade fällts då?

Här har du förresten programmet, i en omklippt version:

Publicerad 2010-09-06 23:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto