Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Idag är det tungt att vara skåning

Ekwalls blogg

Det är lite tungt att vakna upp som skåning en dag som denna.

I ett land där fem procent anser att ett främlingsfientligt parti ska vara med och styra om nationens framtid så är det i Skåne (och Blekinge) som SD har starkast stöd.

Du kan förstås lätt komma undan med “vindar blåser likadant i många andra länder”, men vi hade väl ändå hoppats att vi skulle ha kraft, sinnesnärvaro, intelligens och historia nog att slippa se eländet här i Sverige.

De dagar då Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen eller Emir Bajrami för Sverige till triumfer i fotbollens VM-kval då vill jag inte se några fotbollsbrunkande män (oftast bara män) med SD-sympatier jubla i kapp och skryta om hur bra Sverige är.

Annons

Kanske var det samma män som en dag njöt av att Martin Dahlin, Thomas Ravelli, Stefan Schwarz och Henke Larsson, alla med icke-svenskt påbrå, ledde Sverige till VM-brons 1994.

Jag vill veta vad SD-malmöiter tycker när Mehmeti, Molins, Hamad, Durmaz eller Exhepi kanske skjuter Malmö FF till ett allsvenskt guld?

Jag vill veta vad blekingar känner när Erton Fejzullahu ser till så att Mjällby höstar in proffsmiljoner från Holland?

Eller vad landskronaiter stoltserar med när landskronasonen Ivo Pekalski snart seglar upp som Sveriges nya mittfältsdymano?

Att de inte är “svenskar”. Att de aldrig borde ha varit här?

Det är tragiskt att man inte kan tänka längre än Sverigedemokraterna när man går till valurnorna med sitt missnöje.

Det är tragiskt att tro att vi får inte bättre Sverige bara för att vi TROR att vi skulle vara bättre än alla andra.

Annons

Det är tragiskt att vi 2010 har fem procent (det är inte mycket, men illa nog) i vårt land som fortfarande lever med en grottmänniskas inskrängdhet i sin syn på andra människor.

***

Efterdyningarna till valvakan blev lite som det kan vara i idrottens värld.

De rödgröna förlorade stort…större än senast, visar det sig…men den största förloraraen, Mona Sahlin, satt ändå efteråt och lät som en fotbollstränare som hela tiden påpekar efter 0-4; “vi skapade ändå väldigt många målchanser”, “vi var bäst de sista 20 minuterna“, “trots slutresultatet så tycker jag siffrorna ljuger” eller “dom andra vann inte och vi förlorade inte eftersom det fanns ett annat lag som vann i en annan match”.

Ta en förlust, herregud.

***

Efter att ha sett och hört SD-Åkesson i samband med den där valvakan där halvpackade män stod och brölade likt ett division 6-lag som vunnit serien så kan jag känna: han skulle ha släppts fram oftare i strålkastarljuset så att människor hade fått en chans att ta del av vad det var.

Annons

Då borde människor ha förstått att SD-Åkesson och hans värld inte var ett alternativ för en röst.

Jag vägrar att tro att vi har så många vettlösa människor i vårt land.

***

Hade Mona Sahlin varit ledare för just ett stort fotbollslag som sett ett sådant jätteras så hade hon självklart fått avgå.

***

När det röstades i den klass som Wilma, 11 år, går i så vann Miljöpartiet med utklassningssiffror…och detta i ett område som av tradition är blått.

Det säger förstås en del om vad barn talar om och kan ta in i skolan idag.

Men kanske säger det också en del om framtiden.

***

Historiskt sett har vi i perioder haft rasister som härjat genom detta land – allt från smygnazister till skånepartister och lasermän för att tala hyggligt modern tid.

De kommer – och går. Vi får inte glömma det.

***

Lite annat då:

Annons

Brommapojkarnas ras är större än sossarnas, jag har svårt att se hur den sköra truppen ska resa sig nu.

Kalmar FF-Israelssons underliga attack på Adam Alsing…efter ett mål mot Gais på hemmaplan i en match ingen riktigt brydde sig om så var det en revasnch för att Alsing inte hälsade på Isralesson på en efterfest till Fotbollsgalan för två år sen…var det mest bisarra jag läst på länge. Det måste ha varit antingen ett skämt eller svårt söndervinklat.

Milan lär knappast vara ett självspelande piano i år heller.

Gulddramatiken går vidare idag…får MFF en reaktion när de möter formstarka Djurgården, kan HIF hämta sig mot Mjällby hemma? Jämnt igen? Eller kan guldstriden nästan “slut” ikväll?

Elfsborg är alltså inte bättre. Inte Örebro heller. Har du ambitioner att vara ett allsvenskt topplag ska du slå Trelleborg respektive Halmstad, som läget ser ut idag.

Annons

***

Efterlysning: Behöver ett hotellrum i Stockholm fredag till lördag denna vecka till allsvensk fotbollsstjärna som ska delta i populärt fotbollsprogram.

Kan något hotell i stan bistå med hjälpen?

När jag söker på nätet får jag veta att det finns lediga rum i – Södertälje.

Tacksam för all hjälp.

***

Inte så mycket sport i detta inlägg, men livet är mer än bollar som studsar.

Vi får levad med det.

I alla fall en dag som denna.

Publicerad 2010-09-20 09:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto