Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grattis, Malmö FF!

Ekwalls blogg

Grattis, Malmö FF!

***

Jag sa inför säsongen att Malmö FF måste minimera sina svackor under säsongen…de hade varit alldeles för långa och för djupa tidigare för att ha en chans att konkurrera om en guldplats…och det lyckade de med, de hade en svacka i sommartid men lyckades täppa till den snabbt.

Men det fanns många fler skäl än så till MFF:s guld.

Ett var en trygghetslinje i form av målvakten Johan Dahlin, mittbacken Daniel Andersson och mittfältaren Wilton Figueiredo.

Dahlin har täckt en lucka efter några år med målvakter som kastat in bollar, Daniel Andersson gjorde en Anders Andersson och var mer eller mindre felfri (de spelare som röstar fram honom som överskattad är bara avundsjuka) och Wilton F kom tillbaka efter en fiaskosäsong där han sprang omkring och sköt på allt som rörde sig och accepterade en roll som arbetande mittfältsdynamo.

Annons

En annan var Roland Nilsson, som vågade slita sig loss från Hans Gren (efter spelarnas önskemål) och skapade glädje och harmoni i truppen.

Den tredje var att Nilsson vågade satsa på framtidens spelare och att framtiden levererade 2010: Mehmeti, Molins, Pekalski, Rexhepi, Hamad och Durmaz.

Den helt avgörande matchen blev ju till slut mötet med Helsingborg på Swedbank Stadion och då hade Nilsson inga problem att ge Dardan Rexhepi chansen när Larsson/Mehmeti var avstängda…och Rexhepis 1-0-mål i det mötet visade vägen.

***

Jag har sett varenda guldmatch sen någon gång i mitten på 90-talet, men nu hittade vi inget flyg som kunde ta mig från arena till TV4-studion där jag kommenterat allsvenskan under hela säsongen i söndagens Sporten.

Så jag fick följa avgörande i både toppen och botten via redaktionens alla TV-monitorer.

Annons

Det var en upplevelse i sig, men efter att ha sett och hört scenerna inför  matchen på Swedbank Stadiono så hade man gärna varit på plats, det såg mäktigt ut.

***

Jag är full av beundran av allt som Helsingborg gjort under säsongen.

Ingen trodde väl att de skulle bli bland de fem-sex första när Henrik Larsson tackade för sig.

Pär Hansson har varit (och är) en fantastisk målvakt som tillör den moderna skolan (han kan hantera spelet med fötterna), jag gillar Joel Ekstrand, tycker att Jesper Jansson gjort superköp i Ardan Gashi och (självklart) Alexander Gerndt, anser att Erik Sundin är svårt underskattad och att Marcus Lantz varit samma typ av klippa för HIF som Daniel Andersson varit i Malmö.

Vinner Helsingborg cupguldet på Söderstadion kommer de, trots allt, vara ganska nöjda med sin säong.

***

Jag lider lite med Åtvidaberg som var så nära att fixa en kvalplats men kan inte låta bli att imponeras av Gefle som lyckades resa sig på nio. Igen.

Annons

Sju poäng på de tre sista omgångarna efter 0-2 i paus mot IFK Göteborg igår.

Du kan aldrig räkna bort Gefle.

(Och kvalet blir en södernorrländsk kamp. Oviss sådan).

***

Brommapojkarna var sämst i allsvenskan och tränarbytet gav verkligen ingenting.

Ordagrant: ingenting.

***

Örebro trea och var absolut värda det efter att ha kört efter sin linje stenhårt.

All credd till Sixten Boström.

***

Och tänk att Trelleholla blev femma i allsvenskan. Femma!

Tänk att Tom Prahl lyckades smyga i vassen och föra Trelleborgs FF till en femteplats…när vi summerar idag så känns det minst lika imponerande och överraskande som Helsingborgs andraplats.

TFF, femma!

***

Allsvenskans tre största besvikelser 2010:

1) AIK, regerande svenska mästarna klarade sig kvar med ett nödrop…och lämnar ifrån sig en säsong i kaos, aldrig har vi sett ett mästarlag fall så.

Annons

2) Elfsborg, det håller inte att bli fyra med den truppen och de förutsättningarna…och vad de än säger om “målsättning”, så tror jag ingen spelare i Elfsborg tycker att en fjärdeplats är OK.

3) Häcken, föll som ett korthus…hade ett väldigt starkt lag på pappret men när kemin mellan brassar och afrikaner inte var som den skulle så var Häcken ett lag som kunde förlora mot nästan vem som helst och gjorde exakt så lite för ofta.

***

Stormning av plan som vanligt och även om det BARA var glädje den här gången…det kändes ju lite otäckare efter guldmatchen på Ullevi förra året, där bucklan delades ut i skuggan av slagsmål mellan fans och kravallpolis…så är det underligt att många av de stora ligorna i Europa kan avslutas utan stormning av planen

***

Cupfinal och allsvensk kval kvar.

Annons

Jag får en känsla av att svensk fotboll 2010 kommer börja och sluta i snö.

Det var ett sådant fotbollsår, vi frös mest hela tiden.

Publicerad 2010-11-07 21:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto