Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Elfsborg rustar för mer än en fjärdeplats

Det är en del nu, så efter maratondag i Malmö så blev det inte många timmars sömn innan jag och Huligan-Mange satte oss i hyrbil…drog genom tät dimma mot Jönköping, där solljus kunde skönjas någonstans i kanten av Vaggeryd.

Väl i Kinnarps sprang jag förstås en gammal vapendragare, den oefterhärmlige Stefan Kretschmar, som kom till sitt TV-jobb i brunrandig pikétröja, en kopp kaffe och en ask Marlboro Light.

Han hade såklart inte missat en enda kväll av Jönköpings nattliga utbud och tyckte det hade varit lite segt på Karlssons en söndagkväll.

Jag försökte förklara att en söndagkväll på byn i Jönköping är som en söndagkväll på byn i Karlsruhe.

Nu såg Kretschmar fram emot Malmö. Skitsamma hur det gick för Tyskland.

“Nattlivet?”, undrade han.

Ja, vad ska man svara på det?

Jag kan ju inte direkt ta honom till gamla sunkiga Slitage, även om Stefan Krteschmar inte är den som är den.

***

Jag förstår inte riktigt Erik Edmans sågning av sitt Helsingborgs IF i januari.

Tyckte han passningarna var för dåliga på träningarna? Eller vad var det? Skulle han bara sätta lite press på några spelare? Eller på klubben?

Det är väl ungefär tre månader till allsvenskan, vilka lag ser som bäst ut i januari? Och varför?

***

Det går inte att låta bli att tycka John Guidetti är för skön. På sitt sätt.

***

Jag lider verkligen med Kim Andersson.

Den där handskadan känns ju brutal för en kille som nyss kommit tillbaka från knäskada och som är mitt uppe i denna sköna VM-dröm.

***

Nej, Elfsborg var nog inte så nöjda med den där fjärdeplatsen som de utåt sett gärna ville göra gällande.

Boråsarna rustar och det känns inte som något annat allsvenskt lag ens är i närheten av de muskler som Elfsborg visar på marknaden.

David Elm är en blytung värvning som väldigt många allsvenska lag gärna hade drömt om.

***

Bladet basunerar ut att “Sverige TVINGAS spela tidig semfinal” och jag vet inte vad själva TVÅNGET handlar om; TVINGAS verkligen Sverige spela en VM-semifinal? Och hade det då inte varit ett TVÅNG att spela den andra semifinalen?

Jag hade såklart tyckt att det hade varit fräckare att spela 20-semin, det är inget att hymla om.

Men TV-världen är som den är.

Bara det att väldigt få har dålig koll på den…jag trodde att vi en gång lärde oss en del av gamla “Fönster mot TV-världen” med Åke Wihlney.

I Tyskland, som kan betraktas som en världsmakt i handboll, vill tyska TV-kanaler helst att deras nation spelar på eftermiddagar eftersom handbollen drar sämre tittarsiffror än kvällsprogrammen. Där släpper man inte in handboll på primetime i de stora nationella kanalerna.

I Frankrike – som är bäst i världen – visas handbollslandslaget i betalkanalen Canal+.

I Spanien, som har en proffsliga av världsklass, skickar man inga TV-team förrän efter första gruppomgången.

För att ta några exempel.

I Sverige hade Sverige-Kroatien dryga 1,5 miljoner tittare, vilket förstås är bra (bäst hittills) – men fortfarande sämre siffror än Danmark haft på sina “sämsta” matcher (mot Australien, till exempel) i ett land som har hälften så många invånare.

Handbollen har tappat DEN superstatusen i Sverige, även om jag inget hellre hoppas än att den är på väg tillbaka där den en gång har varit.

Men de som sitter och räknar på en TV-kanal räknar ju på att ett underhållningsprogram som Lets Dance har sina cirka två miljoner tittare och då är inte VM-handboll lika starkt i den konkurrensen. Jag kan tro att en VM-semi kl 20 hade nått två millar och hade helst sett att Sverige spelade då, men det är inte alls säkert och då är det som det är.

Det är inget som är speciellt för vare sig TV4 eller för TV någon annanstans i världen.

I Danmark och (faktiskt) Norge ligger handboll alltid på primetime för att den drar tillräckligt många tittare…det är det som är skälet, ingenting annat…tittarna bestämmer.

Och så här; Bladet gör storyn i artikelserien “allt är TV4:s fel” och för att samla ett gäng anonyma kommentarer.

De hade gjort exakt samma story om Sverige hade spelat kl 20 – då hade det istället varit två miljoner Lets Dance-tittare som hade “rasat”.

***

Jag har träffat Andy Gray hemma i Birmingham för ett gäng år sen.

Att han skulle såga en kvinnlig domare är ju lika väntat som att Lasse Lagerbäck får en ny tjänst på Svenska Fotbollförbundet.

***

Zlatan Ibrahimovic bär Milan.

***

Härligt att Långe Lundh återupptog kontakten med Crucial när han var  i Joburg.

***

…och såklart lite humor att Ibra kunde sitta i Milano och ratta in TV11, när så många här hemma menade att det inte var möjligt.

***

Slutligen till alla de som gnällt:

Jag har varit på några handbollsmästerskap och det är ju inte riktigt som fotboll, inte någonstans.

Alla matcher visas inte i TV.

Under senaste EM i Österrike och VM i Kroatien kunde du på din höjd ratta in hemmalagets matcher och någon till. Det var inte direkt så att Sveriges matcher visades i österrikisk eller kroatisk TV.

Via TV4, TV4Sport och Csports kan du i princip se alla  VM-matcher i år. Det är långt ifrån något som är vanligt, men här gapar folk om “skandal” när de menar att de inte kan se “alla” matcher.

Du får förvisso pröjsa för CSports-matcherna, men du kan se dom – handbollsvännerna får vara nöjda med det, det är bättre än det brukar vara.

***

Engelsk journalistkollega mejlade häromdan och tokhyllade Martin Olsson i Blackburn.

***

Handbollsfolket är ett fint släkte, jag kan inte låta bli att påpeka det.

Bakom mig i Jönköping satt en ungersk spelare som skadat vaden på värmningen…vi började prata om lite allt möjligt…och när Tysklands läkare kom förbi fem minuter INNAN mötet Tyskland-Ungern så frågade ungraren om han kunde undersöka vaden, tyskarna har med sig en egen mobil ultraljudsapparat.

“Inga problem”, sa läkaren. “Kom förbi mitt rum på hotellet så löser vi det”

Tror ni det hade varit möjligt i den bortskämda fotbollens värld?

Ungraren påpekade sen att han haft några VM-kompisar som skadat sig här i Jönköping och de hade fått sitta bland kräksjuka barn och alkisar i sju timmar på akutmottagningen, han avstod gärna det.

Jag säger inget om det, men när det arrangeras mästerskap i andra länder så finns det en oskriven lag som säger att man fixar sjukvård på uppstuds till de tillresta “gäster” som gjort sig illa.

Vi har inte direkt den kulturen här.

Och inte så många bärbara ultraljudsapparater.

En sån hade man ju annars gärna haft därhemma.

***

Debatten om Fredrik Ljungbergs vara eller icke-vara i landslaget kommer i slutändan inte handla så mycket om Ljungbergs eventuella kapacitet.

Snarare om det är välkommet av lagkaptenen (jo, för så är det) och om det är lämpligt för att köra igång gamla jokrar i en satsning på framtiden.

Och innan det ska bli aktuellt överhuvudtaget så kan ju inte Ljungan sitta på bänken i skotska ligan.

***

Tänk att Kim Ekdahl du Rietz blivit så stor att något kapade hans namn på twitter.

Då vet man att handbollen är hetare än på bra länge.

Mot Malmö nu!

Publicerad 2011-01-24 kl 20:48
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons