POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

När två fel ändå blev ett (halvt) rätt

Jag öser på med “Det du inte såg” och låt mig säga så här:

Har tröskat igenom så många genomusla böcker “skrivna” av idrottsstjärnor och bara haft en tom känsla av blahablaha.

Minns att en av få som sa något kontroversiellt var den med Glenn Hysén, men nmär den kom ut dementerade Glenn allt som var lite tungt och svajigt och menade att “det har jag aldrig sagt”.

Jag har tidigare läst tre riktigt gripande  sjävbiografier, alla av och om engelska fotbollsspelare och deras öden: Tony Cascarino, Tony Adams och Paul Merson.

Patrik Sjöberg blir den fjärde som griper tag.

Men den är inte bara svart, den är rakt-upp-och-ned-avslöjande, det är inget bullshit, den är intressant, välskriven av Markus Lutteman och på sina håll lockar den fram rätt många skratt.

Tyck vad du vill om Patrik Sjöberg, det är möjligt att han är lite väl elak mot en del och att han har ett sätt som inte tilltalar alla; jag köper det och kan förstå.

Men det är en bok som är på riktigt.

Och det bästa som utgetts av en svensk idrottsman.

***

Djurgårdens fall är ingen sensation sett till hur truppen ser ut och sett till hur orutinerad Carlos Banda, tränaren, känns.

Igår fanns det sju spelare i Djurgårdens trupp som var födda på 90-talet och det är säkert positivt på sikt, men det är inte de som ska lyfta Dif just nu.

Och jag vet inte; är det någon som ännu har förstått hela Djurgårdens organisatoriska mumbojumbo?

Idag finns det två huvudansvariga tränare, en är “matchtränare”. Över dessa står Stefan Alvén som har vetorött att välja andra spelare än de två tränarna tagit ut till match.

In kommer alltså Magnus Pehrson från nästa år.

Han ska då vara manager och vara chef över tränarna som fortfarande ska träna laget, samtidigt som Stefan Alvén ska vara kvar som sportchef.

Det finns säkert något genialiskt över detta och jag ska villigt erkänna att jag är för dåligt insatt i organsiationen för att döma den.

Men ibland kan jag känna att Djurgården vill slå knut på sig själva i nån sorts organisationsnoja.

En tränare som tränar laget, tar ut det och bestämmer hur det ska spela…det känns som om det fungerar rätt bra överallt annars i världen, varför skulle det inte göra det i Djurgårdens IF?

***

Animerad och väldigt intressant diskussion igår på redaktionen när jag, Martin Åslund, Hussfelt, Kåmark och Simon Bank tog oss an El Clasico-snackisen.

Många olika åsikter i luften.

Var jag står vet ni, rätt trött på det teatraliska överspelet och de ständiga protester, synd att så många av världens bästa fotbolsspelare inte kan ge oss så mycket annat.

Åslund vill gärna hävda, med sin bakgrund som spelare, att det fuskas på många andra sätt också (tjuvnyp, tröjdragningar, småknuffar etc) och att han kan förstå att spelare (oftast de offensiva) lägger sig för att få en fördel.

Kåmark…som ju var försvarsspelare med rätt många landskamper…har tagit domarkort och har en distinkt och klar åsikt om vad som är rätt eller fel sett till regelboken – han tyckter att utvisningen på Pepe är tveksam och han är också rätt trött på filmeriet (som sagt, det kan spela in att Kåmark var back).

Bank menade att “vi svenskar” har en skev bild av filmandet eftersom vi är uppfödda på den anglosaxiska inställningen, att det finns större problem och att det han minns mest av de två senaste El Clasicos är snarare det stundtals brutala spelet.

Hussfelt visade med utsräckt och inte utsträckt ben varför han inte tyckte att det var ett rött kort.

Och så vidare, och så vidare.

Jag gillar den typen av öppna diskussioner, de utan aggressioner och med öppna sinnen.

Men den säger också en hel del om hur olika åsikter, hur annorlunda vi kan se på fotboll ibland  det kan finnas och att vi flera dagar efter en situation inte ens är i närheten av att vara överens om vad som rätt eller fel.

Det är väl också det som är storheten i fotbollen, att den har vyer så vidgade att det inte fick nångon ände.

***

Häcken är bra, men det kommer inte att hjälpa dom så länge de inte vinner.

***

Jag såg hur Andreas Ekberg, domaren blåste den där horribla straffen när Syrianskas Dwayne Miller tog bollen perfekt från en fri Daniel Mendes på Guldfågeln Arena.

Om vi börjar där; felet är helt och hållet Ekbergs, det var ett helt ofattbart att han kunde uppfatta det som en straffsituation…oavsett var han stod någonstans, du hade friat i den situationen även om du sett den från Larmtorget.

Ganska direkt fick Ekberg besked i örat från fjärdedomaren Martin Hansson att det inte var straff och efter diskussion blev det nedsläpp.

Lite väl mycket holabandola, men jag kan ändå känna att det blev rätt till slut, trots att allting var fel.

Det är klart jag förstår Kalmar och Rydström att de är förbannade eftersom domslutet ändras och när de ville få det till att Hansson sett situationen på storbildsskärmen (var de nu fått det ifrån, Ekberg sprang ganska direkt bort till fjärdedomaren)…jag förstår ju det, självklart.

Och jag vet ju också att Kalmar och Rydström hade varit lika jävla arga om de hade åkt på en sådan horribel straff, om du vänt på det.

Det blir liksom en situation där du omöjligen kan undgå att spelare och ledare blir ursinniga – eftersom hur du än vände och vred på det så hade domaren pissat i motvind.

Men i en värld där vi så ofta diskuterar att domare kör med skygglappar och aldrig kan erkänna ett misstag så är det väl rätt skönt på något vis att de här rättar till ett betydande misstag; av två fel så blev det åtminstone ett rätt.

***

Tänk att Sir Alex inte kunde låta bli att skylla åtminstone lite på domaren.

Förvisso skulle Arsenal haft en klar straff när Vidic stoppade en boll med armen/handen men att den var inte lika “lätt att se” och därför var det mer relevant att United fick en straff i situationen där Owen blev nertrampad.

Ja, ni hör ju själva.

Vad är det med dessa stora tränare som inte kan ta en förlust utan att alltid skylla på någonting annat?

***

Getingens Andreas Hult gav förresten Andreas Ekberg (som han kallade Ekholm) tre av fem getingar efter matchen i Kalmar.

Kan man verkligen få det efter den straff-fadäsen?

Vad krävs för en geting då?

I Bladet fick han förresten betyget två stjärnor. Det vill säga godkänd.

Så före och efter straff-fiaskot måste han ha varit förbannat bra.

Eller så ser vi rätt olika på fotboll (och betygsättning), här också.

***

Ska du hålla nollan i en match mot Helsingborg så kan du aldrig lämna Alexander Gerndt med fritt spelrum ochj bollen runt vänsterfoten, någon meter utanför eget straffområde.

***

Vi kör Fotbollsmåndag Superlive ikväll med start kl 19:00 i TV4Sport och fotbollskanalen.se, rundar av med uppsummering i Fetfyran kl 23.

Tre intressanta matcher på programmet och du får allting SOM händer, NÄR det händer i SUPER-LIVE. Och lite annat.

***

Bland annatsom höll “pinsam nivå” på Guldfågeln Arena igår kan jag – som ser det mera objektivt då – rapportera att det fanns åtminstone minst 17-18 st fotbollsspelare.

Lätt att glömma.

***

Och, ja…vem minns inte “Martin Dahlin. Boken” som jag skrev.

Men det var ju en coffetable på väldigt dyrt och fint papper med Peter Widddddings fina bilder, inte så mycket självbiografi…så det känns som om jag kommer undan radarn där.

Och talar vi coffetables så har jag en absolut favorit, Hristo Stoichkovs som jag köpte på en marnand i Sofia för några år sen.

Över 200 sidor med bara bilder, bland annat från Stoichkovs stora samling av dolkar.

“Det du inte såg” ger dig lite mer, om vi sägerså.

Publicerad 2011-05-02 kl 09:51
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå