POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

När de kriminella går fria, då tar det aldrig slut

Efter en SÅDAN dag valde jag att träna fotboll på ett blött konstgräs i fyra plusgrader med division 6-laget Björnligan, istället för det fjärde El Clasico.

Jag kände inte längre någon lust att se världens två bästa lag i en klassisk match.

Och jag var inte ensam.

Det var rätt mycket folk på den där division 6-träningen som började kl 20:30 och idag berättade en av allsvenskans största stjärnor…i samband med inspelning av Ekwall vs Lundh…att han gett upp i pausen på det tredje El Clasico och sen inte sett mer.

“Det handlade nästan bara om att få varandra utvisade, det kändes inte roligt längre”, sa han (och du ser/hör det själv på lördag i TV4Sport).

Och en SÅDAN dag började annars med att jag fastnade i den sinnessjuka 08-trafiken som alltid uppstår när det är sommardäck på och som blev ännu värre för att det kom några snöflingor som blev till vatten när de nådde asfalten.

Fortsatte sen med att hysteriskt försöka hitta en parkering utanför Mocco på Östermalm, komma på att jag bytt byxor och glömt både cash och kreditkort, hasta in svårt försenad till mötet med Japan, tigga pengar av honom till en fika och till slut upptäcka att jag åkt på 750 spänn i böter eftersom jag inte haft något kort att betala parkeringen med (och därmed chansade och får skylla mig själv, men ni fattar).

Då känns det inte som om dagen har börjat som hoppats.

Och det var en smärtsam påminnelse hur iskall du är mitt inne i Estocolmo utan vare sig cash eller kort.

***

Jag förstår Stefan Alvén.

När någon inkränktar på ens privata sfär med sjuka hot och när en 9-årig dotter får tag på ett fegt hot och läser det, då finns det ingen som helst anledning att ägna kraft, själ och tid åt ett allsvenskt fotbollslag.

Livet är viktigare än så.

Och de kriminella elementen kommer alltid undan.

I den här typen av sammanhang är de förstås svåra att spåra, men jag vet heller inte hur den här typen av fall prioriteras av polisen.

Och så länge någon skyldig aldrig blir straffad för sina brott, då kommer vi aldrig bli av med det. Tyvärr.

***
Annars inte ett enda mejl eller en enda krönika från alla de som i förra veckan ville sparka IFK Göteborgs tränare, Jonas Ohlsson, så långt det bara går.

***

I skuggan av tragiken kring hotbilden runt Alvén visar det sig också att han kanske hade lämnat Djurgården av andra skäl till slut.

Stefan Alvén visste inte riktigt vad han skulle ha för roll när Magnus Pehrsson skeppas in i bixthastighet som “manager”.

Uppenbarligen vet heller inte tränaren Banda vad han ska göra efter den här rockaden och det gör ju inte att den där lite väl överorganiserade proffsmodellen blir enklare att förstå för oss vid sidan om.

Det är så många kockar inblandade att soppan kokar över.

Vad är det för fel på en sportchef, en tränare och en assisterande runt det som berör lagets träningar och matcher på plan?

Det behöver inte vara krångligare än så, inte ens i Manchester United.

Nu valde Djurgården säkert rätt, ur sportslig synvinkel, att ta in Magnus P som tränare (eller manager eller advisor eller sportsligt ansvarig eller technical director eller vad du vill) eftersom jag tror att Carlos Banda är lite väl grön i gamet för att ensam vända skutan med det här relativt unga och sargade laget.

Men vad ska Magnus göra mer än att försöka ansvara för att laget tar sig längre upp i tabellen via träningar och matchcoachning? Ska han vara lite sportchef också?  Och finns det tid för det, i sådana fall.

Eller är han tränare och Djurgården tycker att det låter lite bättre att kalla det manager?

***

Den stora skrällen är väl sommarvädret i april och inte aprilvädret i maj?

***

Idag var det “lördag hela veckan” och jag hade en krönika i Getingen om Baxter.

Läs den och ni får veta mer om var jag står i frågan.

Någonstans tror jag att Malmö FF väldigt länge varit en liten dröm för Stuart Baxter och när jobbet blir ledigt vill han ha det, samtidigt som MFF inte kan ha särskilt många fullgoda alternativ som känns både lediga, rimliga och som säkrare kort.

***

Efter att Djurgården under en längre period valt att plocka upp unga och lovande spelare från egna led och egen scouting…vilket har varit ett klokt och långsiktigt projekt…så dundrar nu Magnus Pehrsson till med att han vill köpa in spelare för 50 millar till hösten.

Tänk då på…vilket Lundh gjort många uppmärksam på…att transferfönstret är flyttat och att det har spelats 19 omgångar innan du får en chans att använda och spela in nya spelare den här säsongen.

Det handlar om de elva sista omgångar, en tredjedel av serien och inte halva.

***

Jag hörde en folkpartist på P4 Radio Stockholm under dagen som var det vettigaste på länge jag hört från politikerhåll (kom in lite sent och hann aldrig uppfatta namnet, hjälp mig gärna här).

Han levde i verkligheten och var en av de politiker som arbetade hårdast för att få till stånd anmälningsplikt för fotbollspublikens kriminella svans, eftersom tillträdesförbudet är fullständigt verkningslöst.

Dessutom är politiker överens över gränserna, sossarna är på samma linje som de borgerliga.

Bara Moderaterna fegar ut här eftersom justitieminister Beatrice Ask vill avvakta Per Unckels utredning i ämnet.

Som ska stå klar om – två år!

Men, herregud…kom nu in i matchen. Problemet finns här och nu och har existerat i flera år. Har Beatrice Ask inget sett, inget hört?

Och vad är det som tar två år att utreda i den här frågan?

Tror Beatrice Ask och Per Unckel att alla bilder som kablats ut, alla hot som påverkat människor, alla regelrätta våldsamheter på stan eller på åkrar mellan olika “fans”, alla miljoner som samhället lägger ut på polisbevakning, alla avbrutna matcher, alla människor inom de goda krafterna som kräver en förädnring och vill ha bort jävelskapet…tror Ask och Unckel att det är fejk och att någon bara hittat på allting?

***

Bortser vi från de som håller på lag så tycker alla jag har träffat att Barcelona spelar i Champions League-final för att de är bättre än Real Madrid.

***

Redan när de här två tillträdde fick man ju en föraning om att allting kanske inte riktigt var så roligt alla gånger…

***

Imorgon är jag tillbaka i the mother of alla SUPER-LIVE, den som ramar in avgörande semifinalerna i Europa League.

Kanske tar vi där en diskussion om vad som måste göras för att lyfta den turneringen.

Just nu känns den lite som någon som är inne i stora staden, utan vare sig cash eller kreditkort.

Som den fattige kusinen från landet.

Publicerad 2011-05-04 kl 19:17
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå