Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Att lämna Zlatan hemma tyder på självförtroende

Ekwalls blogg

Resan till Chisinau 2001 är ett klassiskt journalistminne.

Vi hade chartrat nån smal skranglig flygmaskin som var proppfull och vi fick flyga Bromma-Landvetter-Warszawa-Chisinau för att orka hela vägen fram…mellanlandningen i Polens huvudstad kryddades med att piloten gick ut och cashade bensinkillarna med sedlar ur en rejäl juggebunt.

Tiden fördrevs bland annat med fotbollsfrågesport ur den högre skolan.

Vi landade på en flygplats som var tyst likt en skogsglänta och vi fick knacka på en låst dörr för att få komma in i passkontrollen, där de gladeligen tog emot ett gäng dollar per skaft i “visumavgift”.

Och när vi åkte in till stan från flygplatsen genom den långa Bucuresti-gatan så kryssade vi bland gamla slitna Sovjet-bilar, häst-och-vagn samt en och annan åsneskjuts.

Annons

Hotel Codru var ett riktigt råtthål och så fort vi kom in på det dragiga och sönderslitna rummet så ringde bakelittelefonen och en röst undrade, “do you want girl, do you want sexy massage”.

Annat nu.

Jag och foto-David flög in reguljärt via Fakiren till Wien, flygplatsen klart moderniserad (med bra gratis wifi, det bjussar ingen svensk flygplats på), en hel del stora maskiner på flygplansområdet och en taxiresa som förvisso passerade ett hölass på vägen men som också gled genom Str. Bucuresti tillsammans med det vi skulle betrakta som helt moderna och “vanliga” bilar i …ja, säg Skövde.

Jag såg bensinmackar, köpcentra, bankomater och lite färg i den grå betongmassan som jag inte såg för tio år sen.

Hotel Codru har förvisso kvar sin bajsbruna panel-inredning och de där tunga soffgrupperna i grön plysch på de olika våningarna.

Annons

Men rummen har renoverats.

Och samtalen om köpedamer har vi sluppit så här långt.

Moldavien har gått framåt.

Det glädjer mig.

Det var fruktansvärt för tio år sen.

***

Sepp Blatter, vilken man.

Men det måste ändå vara rätt tungt att vara den enda kandidaten och ändå inte få alla röster.

Hur kan Fifa-pamparna få leva vidare i den genomkorrupta världen utan att man hör fotbollens enorma rörelse över världen dryfta ens den minsta lilla protest?

Det är ju inte så att Lagrell och hans kollegor slår näven i bordet och kräver svar.

Jag förstår de länder, likt Australien, som kräver pengar tillbaka som de lagt på sin VM-kandidatur när det visat sig att de deltagit en söndermutad tävling.

Det är lättare att bli fälld om du skriker domarjävel på en allsvensk arena.

***

Till skillnad från kollega Lundh så tycker jag att Erik Hamrén gör helt rätt som direkt går och blottar Zlatan Ibrahimovics öde inför Moldavien-matchen.

Annons

Av flera skäl.

Dels blev jag för längesen rätt trött på det eviga smusslandet kring Ljungan och/eller Zlatans tänkbara problem inför matcher under tidigare förbundskaptener och det gjorde bara “saken” värre än det egentligen var, nu slipper vi tjatet om Zlatans fot för ett ögonblick och koncentrationen kan läggas på annat som känns mera viktigt för stunden; de som KAN och SKA spela.

Och dels känner jag att det tyder på en stor portion självförtroende att gå ut med sanningen, vår stjärna kan inte spela men vi tror att vi ska fixa det ändå (vi möter Moldavien, glöm inte det, inte Spanien!)…det tror jag kan vara en boost för övriga truppen, att känna att de har förtroendet när vi står utan vår landslagskapten.

Dessutom: när många menar att detta får Moldavien att tända till extra, så tror jag att det kan ha en annan effekt. Att de kan känna sig lite säkrare, få lite vittring och därför öppna sig lite mer än de kanske skulle göra annars…vilket bara är positivt.

Annons

***

Norrköpings och Moldaviens Petru Racu förklarade att taxichaufförerna kommer att blåsa er, men “att det gör inte så mycket”.

Nej, inte direkt.

Resan från flygplatsen kostade cirka 50 spänn.

***

Ricky Dahan, landslagets sjukgymnast, stannar hemma med Zlatan när truppen drar till Moldavien.

Det gör han nog för att ingen annan känner Ibrahimovics kropp som Dahan, men det säger också:

1) Så viktig är Zlatan för Erik Hamrén att han får egen sjukgymnast under ett dygn när Sverige är i Chisinau.

2) Ricky Dahan är nog rätt ofta mer Zlatans sjukgymnast än landslagets sjukgymnast. Eller tror ni att Dahan stannat hemma om Tobbe Hysén hade behövt rehaba på egen hand?

Jag har alltid velat ha en egen sjukgymnast, jag också. Men man har ju bit upp till den toppen, det har man.

***

Molins och Safari till Anderlecht…ser ni någon gemensam nämnare där?

Annons

Och kan det också vara så att Pär Zetterberg varit med och påverkat, med tanke på hans goda kontakter med både den belgiska klubben och med Bombaren.

***

Vi åt en helt fantastisk köttbit till middag på Hotel Codru och lite senare…när Niva tryckte i sig en enorm glassdessert på nolltid…spelade en stråk-kvintett till maten.

Annat än Coco the Clown.

***

Det är klart att Moldavien fortfarande är ett väldigt fattigt land, någon mil ut på landsbygden och du befinner dig i svenskt 50-tal.

Vi ska inte glömma det.

***

Du känner ju dig SÅDÄR som svensk när några medelålders svenska män i gula landslagströjor, trekvartsbrallor och remsandaler kommer fylleskrålande in i ankomsthallen i Chisinau.

TT:s Skiöld hamnade mitt i det ressällskapet på flygresan och låtsades att han var engelsman under hela resan för att komma någorlunda undan.

Annons

***

Med tanke på uppkopplingens nyckfullhet på Hotel Codru så är jag rädd att Långe Lundh kommer gå bazookas när han anländer imorgon.

***

2001 varnade alla mig för att överhuvudtaget ge mig ut på stan.

Nu säger alla att det är “safe” och därför blir det en förmiddag på jakt efter moldavisk hatt.

Hittar jag en blir jag so lucky.

 

 

 

 

Publicerad 2011-06-01 22:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto