Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Grejen med att gapa "hora" på en fotbollsmatch? (uppdaterad)

Ekwalls blogg

Det räckte med ett par tjosan-svejsan-kvällar under Fortet-dagarna för att kroppen skulle bryta ihop.

Inte så mycket för övningarna dagtid som för de kvällstid…kanske var det inte så jäkla smart att gå på Casino och lira poker till strax efter 05 på morgonen samma dag som vi skulle tävla.

Men, men.

Vi hade roligt. Det är en lek.

Nu känns det som om jag har försökt sova ikapp i ett par dygn och som ett tåg från SJ kommer nu en förkylning smygande…känner det direkt i halsen…någon dag försenad.

***

Djurgårdens plötsliga målknäpp…4-0 borta på IFK Göteborg…måste vara allsvenskans största överraskning så här långt.

Det kändes dessutom som om det kunde blivit 6-0.

***

Att Johan Dahlin, Malmös målvakt, nu tvingas till operation och missar MFF:s Champions League-kval måste vara en mardröm för Rikard Norling.

Annons

Och när jag läser det HÄR så blir jag inte riktigt klok på beslutet att låta honom spela, dels erkänner Malmös läkare Pär Herbertsson utan krusiduller att han feldiagnostiserat och på frågan om han blev överraskad över att Dahlin bröt matchen mot AIK:

“Nej, det var ganska väntat för mig att han skulle gå ut”

Sa han det till Norling före matchen? Interesting.

***

Disciplinnämndens tokoffensiv 2011 kan vi säga väldigt mycket om och det känns ju rätt tokigt att de där pärmbärande farbröderna ska bli nån sorts huvudaktörer på allsvenska matcher.

Om det nu är så att reglerna och direktiven blivit så mycket hårdare – varför då inte se till att kommunicera ut det på ett klart och tydligt sätt?

Exempelvis till alla de som betalar sin entrébiljett till matcherna.

Jag utgår från att klubbarna varit informerade, men i sådana fall har de också misslyckats totalt i sin kommunikation utåt.

Annons

Varför inte klargöra väldigt tydligt för HELA fotbollsrörelsen att olika typer av “förolämpningar” från läktarhåll inte accepteras och kommer bötfällas. För oavsett vad informatörer vill säga så är det här “nytt”…precis som det var “nytt” att gå tillbaka in i spelargången inför matchstart om bengaler var tända…för alla som går på fotboll.

Du har, tyvärr, fått skrika vad fan som helst på en fotbollsarena i alla år utan att någonting hänt. Plötsligt får du inte det 2011. Klart att det upplevs som en blixt från klar himmel av väldigt många.

Nu får man en känsla av att disciplinnämnden leker Lucky Luke och skjuter på varenda skugga som uppstår.

I ett redan småinfekterat läge så tyder det mest på total avsaknad av bollkänsla och hjälper inte till att bygga några broar mellan fotbollens fans och Svenska Fotbollförbundet.

Annons

Nu senast handlade det alltså om hur gräset var klippt på Stockholm Stadion, men herregud; förra året tillät förbundet allsvenska matcher att spelas på sandåkrar.

Och inte fick väl Häcken bötesbelopp när deras hemmamatcher spelades på ett rapsfält? Men fältet kanske var klippt i korrekta linjer?

Lagrell måste stoppa småpåvarna i disiciplinnämnden och deras pärm-noja; börja informera, skapa ett samarbete och en förståelse.

Nu känns det mest som om P-vakter på jakt efter cash.

***

Det talas mycket om Markus Sandberg och hans insatser i målet för IFK Göteborg (han skulle ha tagit ett igår, åtminstone).

Men Viktor Noring, TFF:s hyllade målis, har också gjort ett par riktiga tabbar den här säsongen och den igår (Astvalds skott) kan ha varit direkt avgörande.

Men där har du skillnaden på att spela i IFK Göteborg och Trelleborg.

Annons

När det går lite halvknackigt i TFF är det ändå ingen som bryr sig.

***

Å andra sidan:

Ska det vara OK att skandera att någon är en “hora” på ett fotbollsevenemang?

Vad är grejen med att vräka ur sig något sådant? Är det tufft? Häftigt? Spännande?

Jag har skrivit det tidigare, ordet “hora” är nån sorts modeord bland män på fotbollsarenor och jag förstår inte grejen.

Jag kan tänka mig massor av “kraftuttryck” om man blir förbannad på någon eller något, men att skrika att folk är “horor”…är det så vi vill ha det?

Jag läser att någon begåvad ung man i Black Army tyckte att det var rätt att skrika så för att domaren “sålt sig för billigt” och då förstår ni nivån.

Där kan jag förstå förbundet i ärendet; det måste finnas en målsättning att få bort den värsta sortens kränkningar från matcherna eftersom en fotbollsarena inte är en frizon för att bete sig hur som helst.

Annons

Frågan är förstås bara hur?

Att kasta över ett bötesbelopp på klubben fungerar ju inte riktigt eftersom de människor som vräker ur sig sånt här brukar inte bry sig om att klubben får böter, det blir samma effekt som att peka finger åt en mördare och säga “ajabaja”.

Ska vi jaga medelsålders män i kostym som går på matcher och skriker de mest sjuka saker för att någon missat ett inkast? Typ Adelsohn.

Eller ska vi bara ta oss an socialgrupp 3 som skriker i grupp?

I England och Tyskland finns ett annat förfarande mot “dåligt uppförande”, de som är värst åker ut efter upprepade varningar. De resurserna har vi inte kring allsvenska matcher.

Vi har rätt mycket större problem runt jävelskapet på kring svenska fotbollsarenor (sådant som bara tas för givet numera) än vad folk skriker.

Annons

Men att vråla “hora” till folk, helt ärligt: hur häftigt är det?

(Jag får nu länkar till Bladet-artiklar som påtalar att klubbarna mycket väl är medvetna om vilka regler som gäller och själva har varit med och tagit besluten kring dessa – vilket jag känner att alla ska ha i åtanke när de svinar ned förbund, Lagrell och disiciplinnämnd. Klubbarna står väldigt avvaktande och populistiska när det börjar brinna i de här frågorna.

Länkarna här och här.)

***

Du vet aldrig var du har Örebro, men hinner Sixten Boström få lite ordning på kontinuiteten i höst så kanske ÖSK kan bli ett hot mot topp 3 även 2011.

***

Jag gillar elaka ramsor.

De med stänk av ironi och galghumor.

Att gapa att någon är en hora eller bara kränka med fula ord känns passé.

Min favorit är en mot Beckham, när Man United möte den tvålfagre David Ginolas Newcastle:

Annons

“Posh Spice, Posh Spice – se wears a wonder bra,

and when she is shagging Beckham, she thinks of Ginola”

***

Det är väl ganska självklart att Alexander Gerndt ska spela från start i Helsingborg.

***

När många fans hävdar att fotbollen inte är någonting utan sina fans så är det ju sant.

Men det behöver ju inte betyda att bara klackar på ståplats är “fans”.

Alla som stöttar sitt lag i någon form…sponsorer, årskortinnehavare på finläktare, hela familjer, pensionärer, vad du vill…är supportrar eller fans.

Det har inte att göra med vad du skriker, klär dig eller hur du bär dig åt.

Det har att göra med vad du känner.

***

Jag klarade dock att genomföra hela Fotbollsmåndag igår.

Stackars Brolinskan fick en svår låsning i nacken när hon skulle sätta sig ned i en fåtölj och fick göra en Johan Dahlin; lämna in och åka hem.

Annons

Däremot kom lugnande besked i morse, Anna slipper operation.

Publicerad 2011-06-14 11:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto