Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Landkrabba igen! (BILD-EXTRA)

Fast mark under fötterna igen.

Marksjuk!

Jag blev aldrig sjösjuk på Samsung Challenge, men väl i land igen så gungar hela jag som om vore jag berusad efter svårare sittning; allting bara snurrar, småguppar och även om jag rör mig sprikrakt framåt så har jag en känsla av att det sker i zick-zack och upp eller ned.

Hur dum får en hjärna lov att vara? Båten står förtöjd i Sandhamn, jag är i Båstad, båten ligger i vatten, jag sitter vid ett köksbord i ett hus – vem lurar vem?

För någon månad sen hade jag aldrig varit ombord på en segelbåt och jag hade inte ens tanken på att ta mig dit heller. (Läs mer om det i min första sommarkrönika i Getingen här)

ANNONS

Nu har jag genomfört ÅF Offshore Race (Gotland Runt) på en av världens häftigaste havskappseglingsbåtar…inte bara som en fripassagerare, jag trodde mest att jag skulle vara i vägen men har (vilket känns skönt) fått vara en del av besättningen och gjort en del jobb som jag tror varit till lite nytta.

Jag känner viss stolthet över det, inte så mycket för själva jobbet ombord…det hade nog vem som helst fixat, med lite vilja…utan för att jag utmanade mig själv och mina egna fobier och – vann!

En havskappsegling på en sån här båt är inte direkt någon lyxkryssning.

Det är ett jäkla slit och frystorkad mat, det är väderförhållanden som tär tungt mentalt och det är taktisk precision, det är sömnlöshet och det är att leva i samma kläder hela tiden, det är stekande hett ena stunden och isande kallt den andra, det är en kamp om matransoner och det är att bajsa franskt över relingen.

Jag och Kalle fick ta skitjobbet som skotare, men gjorde det mer än gärna…hellre det än att sitta och glo…och jag har vevat och vevat och vevat så att muskelpartier i händer, armar, axlar dunkar tungt och intensivt idag.

ANNONS

Det var det sämsta Gotland Runt-vädret på åratal, vilket innebar att det var soligt, vackert och vindstilla; seglare vill helst ha hög sjö, vind och lite rövarväder.

Vilket innebar att vi under 10-12 timmar av hela resan guppande som ett jävla flöte längs havet. Noll vind. Noll fart; gummianka i rätt stort badkar.

Det tog rätt hårt mentalt och eftersom jag är landskrabba och hade planerat in annat så var jag på god väg att bryta ihop, men med hjälp av den oslagbara besättningen under ledning av Clabbe Nylöf så kom jag tillbaka in i  matchen och det var med stor glädje jag fick sätta mig på skepparens plats och styra skutan över mållinjen.

Vi vann första etappen (Stockholm-Sandhamn) efter bra race sida vid sida, kom tvåa i den andra bakom schweizisk supertrimaran.

Jag riktar gärna stort tack till alla som gav mig chansen att göra det här, speciellt Clabbe Nylöf såklart men även Ulrik Medin på Nyhetsmorgon och självklart hela den sköna besättningen som hjälpte mig genom resan: Lillebror Fredrik, Betsafe-Johan, Foto-Malcolm, Samsung-Kalle, Kenta med skägget. dansk-Thomas och båtens allt-i-allo Viktor.

ANNONS

Snart är allt som vanligt igen och det är fotboll som gäller.

Oavsett vilket kan jag…när barnbarnen kommer…säga att jag har seglat runt Gotland…hade jag sagt det för ett halvår sen så hade jag trott att jag var sinnesförvirrad.

Det är hemskotat nu.

Och det känns rätt bra.

Förberedelser: Clabbe går igenom väder med Madde på 4:an.

The Commander: Clabbe Nylöf från sin position som skeppare

På väg ut på etapp nr 2

Första natten är på väg…

 

…och det blå ljuset sänker sig över båt och besättning: Viktor, Thomas, Kalle och Kenta.

 

Man får sova där man tror det fungerar att sova, här är det Fredrik som finner plats i det smala utrymmet under däck.

 

Kenta håller koll, bilden tagen från den minimala kabyssen

 

När havet låg stilla var det bara att sova, närmast foto-Malcolm.

Första lunchen ombord…frystorkad kuckling-curry…mums, mums

 

Väldigt vackra dagar med väldigt vackra vyer, men seglare bryr sig inte så mycket om sådant om havet ligger stilla…

ANNONS

Dag som natt, mycket hårt jobb för Kenta och Co

Över tio timmar som guppande anka…då värmde det på, här Fredrik och Betsafe-Johan som glidare

Och så till slut: belöningen när man kommit hem…Wilma, 12 år bjussar på grym tårta som hon och en frisör som heter Hannah hade gjort!

 

Publicerad 2011-07-09 kl 12:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto