Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vore stort om Djurgården bjöd MFF på 1-0 i omspelet

Det är inte direkt varje dag du drar ned till Italien för att åka Bologna-San Marino-Bologna-San Marino längs en motorväg i totalt 50-60 mil

Eller äter en lunch på sladdrig plasttallrik bestående av en mikrad lasagne eller en middag på Autogrill längs betalvägen, där det fick bli två nektariner, en torr macka med mozzarella/tomat, flaska vatten samt en dubbel espresso i vit tandläkarmugg.

Men någon gång ska alltid vara den första.

Och ibland kräver det här jobbet ett upplägg som inte alltid faller en i smaken.

Det kunde varit värre; jag kunde suttit i disciplinnämnden.

***

Efter en förlust som den mot Ungern så går det snabbt, då ska huvuden rulla.

Det är än den ena och än den andra som ska kastas ut ur Erik Hamréns landslag, det räcker liksom efter en sämre match, sen är alla världelösa…och i det sammanhanget är “folkets dom” hårdare än det media som oftast beskylls stå med den vassast slipade yxan.

Men man ska alltid komma till sans, alltid försöka vänta med överilade domar tills det ligger en fisk i tidningen. Chippen Wilhelmsson är ett färskt exempel. Han gjorde några mindre lyckades landskamper och hur många har det inte varit de senaste åren som ttckt att de aldrig mer vill se honom i landslaget.

Nu är han plötsligt rätt given.

Det vänder rätt snabbt ibland och vi får inte glömma det i vår iver att döma ut folk.

Likaväl som vi ibland måste vara lite försiktiga med överord, efter 4-1 på Moldavien och 5-0 på Finland var alt frid och fröjd…då fanns det få som ville byta ut någon i landslaget.

Idag hör och läser jag hur rätt många vill att Oscar Wendt ska åka till sin bänkplats i Mönchengladbach och aldrig mer komma tillbaka.

Jag köper vilken dag som helst att han var rätt värdelös (och kom undan med blotta försökräckelsen), men inte att han var HUVUDansvarig för bägge målen som Erik Niva skrev i sin helt nästan rabiata odugligförklaring efter matchen; det är inte Wendts fel att Maestro slår en huvudlös passning med bollen under kontroll vid 1-0, det är inte Wendts fel att tre lagkamrater inte kan läsa av en motståndare i straffområdet vid 2-1 när Wendt (lite väl tamt) täckte ytan för snett inåt bakåt.

Och en vänsterback är en vänsterback är en ytterback och gör väldigt sällan en helt lag, oavsett vad Texas Johansson vill säga om det.

Oscar Wendt gjorde en väldigt dålig match, han borde ha blivit utbytt och han kunde agerat rätt mycket annorlunda och bättre i en hel del situationer, den enda getingen var så given som den en gång var för Kalle Corneliusson mot Turkiet eller Salle Östlund mot Irland eller för ett helt landslag mot turkarna i den klassiska 0-0-matchen under EM 2000.

Fine with me, låt oss sträcka oss så långt.

Oscar Wendt ska ha vad han ska ha, varken mer eller mindre.

Men du dömer sällan någon för evigt för en enda dålig match, det känns inte rättvist.

***

Domen i Malmö FF-Djurgården är och blir givetvis infekterad, det är lätt att förstå.

Framförallt eftersom den inte går att komma bort från inkonsekvensen från ett fall till ett annat, det borde givetvis vara samma riktlinjer som alltid gäller, åtminstone under en och samma säsong.

Om det nu är så att disciplinnämnden bedömer det som att det inte finns bevis för vem som har kastat och fått matchen att brytas – då ska de heller inte döma, det utgår jag från att de flesta inser.

Rimligen kan man anta att det var djurgårdsfans som kastade, men uppenbarligen finns det ingen bevisning som nämnden sett eller haft tillgång till. Men ingen vet säkert.

Problemet är ju att samma nämnd dömde Syrianska som segrare mot AIK med i princip samma bevisläge (det gick tydligt att se att AIK-fans skötett gäng fyrverkeripjäser mot en läktare, men int vem som slängde den första smällaren mot en linjeman) och då innebär ju domen i MFF-Dif att det luktar skit i det Blå Skåpet.

***

Långe Lundh fick “skit” för sin startelva mot San Marino när han läste upp den för Hamrén i samband med Fotbollsmåndag.

Jag drog min efter programmet och då log Hamrén mest, kanske tydckte han att jag var helt ute och cyklade, kanske inte.

Min uppfattning är att han absolut vill ha in Toivonen i laget mot San Marino, att han inte kan peta Chippen och att Sebastian Larsson därmed ryker eftersom Hamrén alltid spelar Elmander och då blir det på en kant när Ola T är med.

I övrigt hade jag spelat Martin Olsson som vänsterback (ni vet att jag tjatat om det ganska länge, före Ungern) och Rasmus Elm istället för Anders Svensson eftersom Elm verkar ha bättre dagsform.

I övrigt som senast.

Bajrami är inte hundraprocentig och jag anser att Jonas Olsson är “fel man” mot San Marino, då är vi i större behov av innerbackar som är stabila med bollen och då känner jag att både Granen och Antonsson är bättre…även om vi skulle kunna spela med presschefen Hans Hultman på mittbacken och klarat oss ändå mot San marino.

***

Jag tror att att alla ville väl när man ville följa regelverket stenhårt och blåsa av matcher vid för många smällare/fyrverkerier som ju trots allt är en fara för både aktörer, publik och funktionärer.

Men det har ju blivit mest fel, inte minst eftersom de idioter som gärna går på matcher för att förstöra och leva jävelskap inte bryr sig för fem öre om matcher bryts. Dels för att de skiter i om “deras lag” förlorar och dels för att de förblir ostraffade.

Idioterna 1. Fotbollen 0.

Tyvärr.

I efterklokhetens kranka tecken bör man möjligen jobba för att spela vidare och slutföra matcherna, kanske med tömda läktare…det gör ju inte den betalande publiken gladare men fotbollen står som vinnare.

Och ska matcher spelas om – som Malmö-Djurgården – så bör den upptas med den ställning som den hade när den bröts.

Nu går inte det, eftersom regelverket säger stopp.

Men det är självklart det mest “rättvisa”, oavsett vem som slängde in vad eftersom vi ju alla vill att matcher ska avgöras på planen och ingen annanstans.

Därför ska det bli intressant och se om Djurgården är så stora nog så att de gör ett medvetet självmål och sen väljer att spela vidare?

Nu är det lätt för mig att säga, men jag hoppas…lite för fotbollens skull…att de väljer att göra så.

***

Vi fick dra en dubbelresa till och från Bologna eftersom vi fick länka hem vårt material.

Jag har inte länkat sen jag var i Brasilien och gjorde en intervju med Patrik Sjöberg, det känns väldigt 2003 med länk.

Numera sänder vi hem det mesta över nätet men vi kan säga mycket om Italien…det är ju god match, härligt vin och fin fotboll…men när det gäller teknik och bredbandsuppkopplingar och sånt, du får dra dig ned till mellersta Afrika för att hitta sämre.

***

Det går tyvärr aldrig att föra ett trovärdigt resonemang i den här typen av frågor med folk som håller på lag som är inblandade.

Blir lite som att prata politik med någon som är övertygad i blått eller rött: tunnelseende.

Nu rasar många MFF-fans förstås, de hade trott på tre pinnar.

Hade domen varit tvärtom så hade djurgårdarna varit vansinniga.

I det fallet jobbar disciplinnämnden så pass mycket att de ständigt pissar i motvind.

Framförallt är det svårt att föra resonemanget på Twitter med 140 tecken, men det var där som ett par lirare hävdade att en krönika av den gamle arbetetsniffaren och min före detta kollega, Ole Törner, var något vi “icke pålästa” skulle ta del av.

Törner är vansinnig över domen och menar att han förstås vet vem som kastat vad. Törner får ju tycka vad han vill. Men det blir aldrig trovärdigt någonstans eftersom han är så blå att inte han inte ens kissar gult.

Det var ju inte direkt så att Törner gick bazookas när Malmös antagonist i “toppstriden”, AIK, blev dömda till förlorare mot Syrianska. Då gjorde förmodligen nämnden helt rätt.

Jag förstår att det finns känslor, engagemang och frustration i just de här frågorna men jäv fungerar sällan i en “rättegång”.

***

San Marino är ett underligt litet land på ett berg.

***

Efter att ha höjt tempot på Hyllie IP i tisdags gick förstås Limhamns FF upp i serieledning i femman efter 3-2-seger mot Hallands Nation, läser jag i Sydis.

Där ser jag också att Hulda uttalat sig efter Olympics 0-0 mot Sölvesborg borta.

Han tyckte att “vi var sämre i planens sista tredjedel”.

När började Hulda Hillgren prata så? Vad gör sådana där tränarkurser med folk?

***

När vi väl var framme i natten för incheckning så hade Lundh ordnat med lite kallskuret.

***

Kanske har MFF flyt ändå, Djurgården var i klart bättre form när matchen spelades än de känns nu.

Det kan ju bli 4-0?

***

Grand i San Marino har sett sina bästa dagar.

***

Retar mig så att jag inte kunde se Adam Live.

***

De har plexiglas runt läktarna på arenan här.

***

“Dagen” slutade såklart med att jag fick en städskrubb till rum mot en bakgård – utan elektricitet.

Jag fick dra upp en hårtork på trean i receptionen, men mannen där hävdade att det var fullt i natt och jag fått det sista rummet eftersom jag kom så sent.

Men jag har lärt min Perlskog och gav mig inte, till slut fanns det ändå ett rum med utsikt som var nyrenoverat och med fungerande elektricitet.

Det blir till och ladda hela tisdagen.

 

Publicerad 2011-09-06 kl 01:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons