Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Om Gud finns är han tamejfan orättvis

Det känns alltid som at det är de godaste som rycks ifrån oss alldeles för tidigt.

Jag kände så när Micke Ljungberg tog sitt eget liv, jag känner exakt så när Stefan Liv så tragiskt lämnar oss nu.

Under hela min 30-åriga sportjournalistkarriär har jag träffat få människor med sådan värme, så goda ögon och så mycket känsla för sina medmänniskor – nu är de bägge borta.

Jag vet att döden aldrig är rättvis, men det det finns någon Gud så är han tamejfan väldigt orättvis.

Stefan Liv var en fantastisk ishockeymålvakt, en lojal och stark idrottspersonlighet men kanske framförallt en stor människa.

Vi träffades en del i jobbet…jag gjorde rätt mycket hockey under en period…men det var i samband med andra tillfällen som jag insåg vilken skön och underbar människa Stefan Liv var.

Sittningar efter ett Fångarna på Fortet där vi tävlade mot varandra, sittningar efter beachvolleyn i Båstad och en och annan sittning både i Jönköping och i Stockholm.

Det som du läser idag, det som alla säger…det gör dom inte för att vara snälla och humana just idag…för det var så; få kunde vara så avväpnande rolig, så charmigt förvirrande rolig, få idrottsstjärnor hade förmågan att vara så naturligt vänlig mot alla som Stefan Liv.

Det är därför som det gör så ont hos så många.

Få kommer att vara så saknad som Stefan Liv.

***

Hade Malmö FF inspirerats av den gåfotboll som Sverige bjöd på i första halvlek mot San Marino?

Ranegie lär nog ha undrat; är det verkligen ett bättre lag jag har gått till?

Malmö FF:s problem nr 1 är att de är väldigt beroende av Wilton Figueiredo, om han är med eller om han är tillräckligt intresserad av att vara med när han väl är det.

Igår var han avstängd och då finns det möjligen en Durmaz som kan överraska på sin kant, annars är det ojämnt och stereotypt.

I dagsläget tror jag…hur underligt det än låter…att MFF fungerar bättre ute i Europa där de slipper fundera på att de ska föra några matcher, där de kan spela enkelt, rakt och just därför lite snabbare.

Nu har de exempelvis ingen som helst glädje av Daniel Larsson som mest fastnar i ett snår av försvarare, Malmös stjärnforward har gjort fyra mål i allsvenskan. Robert Åhman-Persson har gjort fler, för att bara dra till med en jämförelse när vi trott att AIK bara varit Banguras.

***

Jag var med i en fråga i Vem vet mest igår.

Större än så kan det ju inte bli.

***

En medveten armbåge i ansiktet på en motståndare var alltså NOLL matcher.

Ett par könsord till en linjeman var TRE matcher i samma match.

Det är lätt att man lite slentriansmässigt ställer sig i kön och kissar ljummet på den där Disciplinnämnden, jag hade hoppats låta bli det.

Men jag vet inte…vad händer?

Hur tänker man?

Det är ibland lättare att förstå Monty Pythons flygande cirkus.

Besluten kring matcher som ska spelas om eller inte kan säkert vara snåriga och handla om vilka bevis som existerar.

I fallet kring matchen Elfsborg-IFK Göteborg känns det än mer uppenbart, TV-bilderna när Elmar Bjarnarson fick en klockren armbåge i ansiktet av Andreas Augustsson.

Nämndens beslut var att “domaren borde ha sett det”.

Adam Johansson säger att han i vredesmod efter en match skrikit könsord i spelargången, men inte att han sagt det till någon domare och att han inte skrikit “fittdomare” utan ett annat könsord (“kukdomare”?).

Nämndens beslut var att “domaren hade hört det”.

Jag förstår ju att vi kan påpeka att det ena inte har med det andra att göra, men ändå: kanske liiiite bollkänsla någonstans?

Kanske kan man tänka att beslutet kring armbågen är liiiite kontroversiellt och att man då kanske ska ligga liiiiite lågt med att stänga någon för ett könsord eller två.

Och tre matcher?

Om nu Adam Johansson kallat en linjeman för “fittdomare” så är det ju inte särskilt begåvat men kan ju ske i stridens hetta och förlustens stund, men TRE matcher?

Logiken?

Det viktigaste för svensk fotboll är inte att välja en ny ordförande, det viktigaste är att jobba hårt för att återskapa någon sorts rim, reson och förtroende gentemot omvärlden igen.

Just nu sitter deras disciplinnämnd någon helt annanstans än på jorden.

***

Micke Dahlberg har gjort en Chippen i år.

Från uträknad till målskytt.

***

Nu har fotbollshösten tagit fart, på lördag (TV4Sport kl 20:00) har vi höstpremiär med Ekwall vs Lundh med väldigt aktuell och intressant gäst.

Fotbollskanalen Europa på lördag och Fotbollsmåndag dagen därpå med SUPER-LIVE.

Dessutom Europa League på torsdag med Malmö FF….AZ Alkmaar i första mötet på bortaplan. Och Club Calcio med den italienska fotboll som fått fart efter strejken.

***

Ola Toivonens avhopp från den där träningsmatchen i Ukraina, låg den möjligen i fatet när han blev petad mot Ungern?

***

Många MFF-fans menar att jag inte “har koll” på vad som hände på Swedbank Stadion, att det finns massor av bevis som ALLA ska ha sett.

Det är möjligt, men uppenbarligen har inte dessa “bevis” nått disciplinnämnden från vare sig arrangör eller polis.

När jag bedömt om omspel är rätt eller fel så utgår jag från nämndens beslut att “de inte har några bevis som visar vem som kastat” – och har de inte det, då är omspel det enda rimliga.

Helst vill vi dessutom att alla matcher ska avgöras på planen och inte vid skrivbordet.

Så tycker alla alltid, men när det nu ska avgöras där – då vill de som känner sig orättvist behandlade att det ska avgöras vid skrivbordet…klubbar och fans är alltid sig själva närmast.

(Även om vi ska ge Malmö FF att de handlade klanderfritt efter HIF-incidenten – då det var världigt uppenbart var skuldbollen låg –  och har jobbat hårdare och ärligare än några andra mot jävelskapet som förpestar vår fotboll).

***

Ösregnet över Strömvallen, det är då du vet att höstfotbollen är här.

Herregud vad man kan frysa på Gefles matcher.

***

Vi får aldrig glömma att spelare, domare, ledare och funktionärer inte ska utsättas för smällare/bangers som slängs in bakom deras rygg och kan förstöra både syn och hörsel, den arbetsmiljön är förkastlig.

Men vi måste vara mer försiktiga med att helt blåsa av matcher.

Det måste vara bättre att utrymma läktarna (och framförallt få fast idioterna som kastar, det är ju de och det som är grundproblemet) och sen återuppta spel. Och om det inte bedöms som tillräckligt säkert att göra så (av polis): spela dagen efter.

Spela klart matchen där den bröts så snart som överhuvudtaget möjligt, så slipper vi den soppa vi får nu…matcherna i Södertälje och Malmö kunde ju faktiskt ha spelats vidare när läktarna tömts, säg två timmar senare.

Jag tror att regeln om avbrutna var en regel som ville väl, men den fungerar inte realiteten .

***

Stefan Larsson lämnar Kalmar för Elfsborg och det är absolut en stabil allsvensk vänsterback men säger också en del om de svenska vänsterbacksbeståndet när ett av landets bästa lag ger sig ut och sonderar nytt.

***

Om Djurgården väljer att stå till i 12 minuter och sen medvetet släppa in 1-0, för att därefter låta omspelsmatchen ta fart på riktigt…det skulle vara så stort, inte bara av fair play-skäl.

Det skulle vara ett glasklart tecken till alla idioter som kastar in skit och får matcher brutna: ni bestämmer inget, ni kan inte påverka resultat (även om jag ju förstår att en omspelad match har nya och andra förutsättningar).

Och vi glömmer alltid så lätt.

Matcher har spelats om förut när de brutits med ett resultat.

1980 bröts Hammarby-Djurgården i paus på grund av ett skyfall, då ledde Bajen med 2-0.

Matchen spelades om från 0-0 och Djurgården vann med 2-1, ett resultat som innebar att Dif klarade sig kvar i allsvenskan.

Jag minns att det inte var så himla mycket liv om att man skulle börja om den gången, men force majeure är force majeure, en annan sak.

Det kan vi alltid acceptera. Värre med idioti.

***

Jag läser tidningar och ser nyheter.

Jag försöker ta in det ofattbara och jag blir mest nedstämd, känner mig tom och ledsen…då går det inte att ens föreställa sig hur Stefan Livs familj, hans närmaste vänner och lagkamrater känner sig i detta nu.

Jag ser en underbar bild på Stefan från i somras med sönerna Harry och Herman, glittrande och glada alla tre.

Det känns så orättvist.

Det gör så ont.

 

Publicerad 2011-09-08 kl 22:35
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons