Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

På plats i Helsinki: från en "landskamp" till en annan

Ekwalls blogg

På plats i Finland och det känns som om jag kan stan.

Genom åren har det blivit en hel del Helsinki, mest jobbresor…ett av mina första utlandsjobb för Fyran gick hit, jag tror det var någon Percy Nilsson-intervju som var het i mitten på 90-talet…men även och annan “fotbollsresa” med ett gäng stockholmsjournalister på senhösten.-

Folk brukade säga att det var en “journalistlandskamp” och det var nog att ta i eftersom det bar var 08-baserade journalister och vi mötte ett gäng finnar från Helsingfors och nog kan man kalla den väldigt långa traditionen med matcher dom emellan för “landskamper”, men fotbollen var sämre med på resorna. De företogs oftast med båt tur och retur och bortastatistiken blev därefter.

Annons

Never mind; då bodde vi alltid på Berndt Rosqvists favorithotell “Klaus Kurkki”, vilket var ett veritabelt råtthål men väldigt nära ett och annat vattenhål.

Det är där TV4:s trupp är bokade den här gången.

Hotellet har piffats upp till “Design Hotels”, men pengarna…och Design Hotels-inspektörerna….räckte inte längre än till den svårt stylade lobbyn.

Sen fick man jämka.

Rummen känns mest som uppgraderade Viking Line-hytter med en fin säng. Därefter räckte inte cashen mycket längre i ambitionen att försöka var ett Avalon.

Men det är fortfarande nära till restaurangen på bottenplan, även om den bar som låg där tidigare…där jag och känd fotbollsprofil drog ett shotsrace en förmiddag med några karga finnar i tonerna till kampsången “Miiiiiikka Häääääkkinen, Mika Häkkinen!” för väldigt många år och hjärnceller sedan…nu är utbytt mot nattklubb med lite mera russian touch.

Annons

Design det också, på sitt sätt.

***

Jag tror Erik Hamrén kör vidare på sin linje med petad Anders Svensson och istället Rasmus Elm/Kim Källström.

Det räckte alltså med en rätt dassig match mot Ungern, sen var vicekaptenen på bänken…olika spelare lyder under olika kriterier, men thats life.

Ingen kan heller bortse från att Rasmus Elm kanske är truppens mest formstarka spelare och att Kim Källström är ständig startspelare i ett lag som Lyon.

Jag tror också att Ola Toivonen får sitta på bänken, dels efter sin rätt bedrövliga match mot San Marino (när han var tillbaka i startelvan efter petningen mot Ungern) och dels för att Johan Elmander mest är slöseri som kantlöpare.

Sebastian Larsson har sex assist i EM-kvalet och är bäst på det i landslaget, det är ett av skälen till att jag tror han spelare…vi behöver poängspelare i den här matchen.

Annons

Frågetecken? Håller Chippens form i sig efter klubbyte och spel i den rätt bedrövliga ligan i Qatar? Jag är tveksam där. Hamrén kan ändå inte ta bort honom efter insatserna senast.

Så, ganska enkelt: Isak – Lustig, Maestro, Mellberg, M Olsson – Källström, Elm – Larsson, Elmander, Chippen – Ibrahimovic.

***

Varför Bladet svinar efter min senaate Zlatan-intervju med rubriker som handlar om hån och den där “din parfym luktar illa”-grejen från 2007 det får ni själva räkna ut.

Dels pissar de gärna på mig sen gammalt och dels jagar de uppenbarligen klick och kommentarer, även om jag trodde klick var passé i den branschens jakt på stålar.

Jag kan tycka att den intervjun ändå hade en del annat som skulle kunna vara av värde att plocka upp, bland annat när Zlatan beskriver sin inställning till lagkamrater, men Bladet kände alltså för att vrida till den rätt avslappnade jargong som finns i vårt snack till att han “hånar eller driver” och att jag skulle framstå som en driftkucku.

Annons

Det är bara smutsigt. Eller onödigt. Och känns rätt mycket som klicksportjournalistik a la 2009.

Hur framgångsrikt har det varit egentligen de senaste åren? Kanske gav Schibstedt det svaret i veckan.

***

Finland behandlar landskampen som om vore den en Europa League-match.

Ilta-Sanomat fick in ett uppslag Zlatan efter otaligt antal sidor inhemskt käppakrig och Hufvudtstadsbladet…som ändå är svenskspråkig…hade NOLL sidor inför matchen idag.

***

Idag har jag haft en sms-konversation med Jari Litmanen.

Känns stort.

Tänk att han hoppade in och avgjorde cupfinalen för HJK innan den finska ligasäsongen tog slut.

***

Ser vi till hur den finska truppen ser ut så ska vi såklart slå det här gänget, vi möter trots allt et gäng som till en tredjedel består av spelare i de allsvenska bottenregionerna.

Annons

Men finnarna gör rätt ofta bra resultat mot bra motstånd här i Helsingfors, det är det som oroar mig.

Den är väldigt läskig den här matchen, inte minst sett till hur landslagets bortaspel sett ut på senare tid. Vi tyckte Ungern var en dålig match och då glömmer vi lätt bort den första timmen mot San Marino, världens sämst rankade lag. Minns ni den? Gör vi en sådan mot Finland kan vi ligga under med ett par bollar.

Min förhoppning är att ganska många svenska spelare inser vad som gäller och tar sig samman. På riktigt.

Däremot känns det som ett guldläge att få möte ett avslaget Holland vars trupp decimerats på kanonspelare efterhand och som inte gärna kommer att springa ihjäl sig för poängen under en kulen oktoberkväll på Råsunda.

***

När vi ändå är i Finland:

Jag måste nog tillstå (gammalt klassiskt Olle Nordin-uttryck!) att Berlusconi har en poäng för en gång skull.

Annons

***

Årets TV-krock?

På lördag kl 20:00.

Hur ska Fetfyran mäkta med den?

***

För 15 euro natten fick jag och Långe Lundh i alla fall byta upp oss till ett rum på Klaus Kurkki som hade skrivbord.

Eller skrivbord och skrivbord; som hade bord. Och en stol att sitta på. Sannolikt designad.

Du får inte mycket mer för 15 euro nuförtiden.

Ibland ska du vara glad för det lilla.

 

 

 

Publicerad 2011-10-05 23:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto