Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

BILDEXTRA: När vi stod vid räcket och visste bäst

Ekwalls blogg

Det var lite som det kunde ha varit “förr i tiden” och jag kände mig understundom som de där gubbarna med keps som alltid var på plats vid träningsplanerna på Malmö stadion-området för att följa MFF:s träningar.

Och som alltid visste bäst.

Rätt mycket var rätt likt, med andra ord, när landslaget fick träna på en av Maksimir-arenans sidoplaner som låg helt öppet och vi i mediapacket hängde på räcket och konstaterade Bror Duktigt att Hamrén försökte köra in något som någon tyckte var 4-4-2, en annan 4-3-2-1, en tredje 4-3-1-1-1, en fjärde 070-256432 och själv såg jag 4-4-1-1.

Oavsett vilket kunde en 13-åring se att Zlatan Ibrahimovic ska spelas som tillbakadragen forward mot Kroatien, eller som nr 10 eller som falsk nia eller som superdubermaestroregistra eller som anfallare eller offensiv mittfältare eller vad fan du nu vill kalla det.

Annons

När alla tycker lite olika – som det tycktes längs räcket i förmiddags – kan man ju alltid komma dragandes med att det ändå bara är en lek med siffror.

***

Klart var också att Granen ska testas direkt som högerback och (det mest överraskande) Ola Toivonen – som uppenbarligen ser ut att vara i kalasform – ska spelas in som vänstermittfältare.

***

Maksimir-stadion är vad det är, klassisk öststat med nya klickar målarfärg.

Man började rusta upp arenan fr några år sen, men pengarna tog slut och då fick det bli som det blev: halvfärdigt.

Det är dessutom en arena med enorma avstånd mellan läktarplats och plan, vilket aldrig gillas.

Det kan ändå bli bra tryck här när Dinamo Zagreb spelar men till landskampen imorgon är intresset noll och nada. Det talas om bara några få tusen åskådare.

Annons

Förmodligen för att Sverige är lite för ointressant som motstånd men jag trodde att kroaterna ändå kom för att se sina egna populära stjärnor.

***

John Guidettis skada kom sannerligen som en kalldusch för väldigt många: han själv, mediapacket, Hamrén, sändande kanal, tittare och läsare.

***

Det går förstås aldrig att döma ut någon tillräckligt bra spelare för ett EM-lag.

I slutändan handlar det väldigt mycket dagsform.

Se till Toivonen nu…han är i riktigt bra slag i PSV och då vet vi hur bra det är…och då är han svår att undvika i en startelva just nu. Och det finns förstås fler sådana exempel.

När vi står mitt i ett EM-läger och det börjar närma sig första matchen kan en spelare som är “given” idag vara helt ur slag då.

Till slut sitter vi – alla, inklusive landslagsledningen – och spekulerar hela vägen in till dagen före första matchen. Skitsamma hur mycket spekuleras här och nu.

Annons

***

På tal om Guidetti och den “hysteri” han har skapat.

Det är inte överraskande eftersom det blir som det blir med den typen av skyttekungar och med spelare som har en aura av DET runt sig.

Någonstans vilar det alltid en spännande förväntan i luften och vi vill alltid se nya, intressanta spelare och se att de lyckas i landslaget. Jag minns hur det var med Brolin i början på 90-talet, Pär Zetterberg något år senare och rätt många andra som varit nya: Zlatan givetvis, Fredrik Ljungberg och en sådan som Marcus Berg i ett bortamöte med Turkiet.

När det gäller John Guidetti har det hela tiden känts att det blir talk of the town framvöver. På alla sätt.

Jag skrev om det i en Getingen-krönika på Nårsafton https://www.expressen.se/sport/kronikorer/patrick-ekwall/patrick-ekwall-han-ar-nye-zlatan/

Annons

***

Överhuvudtaget är det ett ganska ljummet kroatiskt mediaintresse på de svenska träningarna.

Inte ens Zlatan får kroaterna att gå igång.

Däremot jagar en och annan en bild på Guidetti, även om de inte riktigt har koll på hur han ser ut. Den här fotografen tog det säkra före det osäkra och plåtade alla spelare…sen fick SvT-kollegan Jane Björck hjälpa honom att peka ut rätt bild.

***

Det här med hotellrum och duschmunstycken, aldrig är de likadana.

Och aldrig att de fungerar likadant, jag har lärt mig att det finns tusentals olika varianter.

Den här blev jag rädd för och det tog mig en halvtimme att få klart för mig hur den fungerade.

En dag ska jag bli duschmunstyckeföreläsare.

Eller bara stå vid ett räcke.

Publicerad 2012-02-28 14:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto