Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Straff(ar) eller inte straff(ar) i Milano, det är frågan

Ekwalls blogg

Det dyker alltid upp modeord hos tränare och de är väldigt snabba att ta dom till sig, som vilken fluga som helst.

Ni vet, när en vanlig sketen kontring blev en “snabb omställning”.

Det senaste är “tydlighet”.

Det hette rätt ofta på allsvenskans upptaktsträff i går att lagen hade “en större tydlighet i försvarsspelet” eller att de var mycket “tydligare i anfallspositionerna.

Jag är inte helt hundra på vad de menar, men det blir ju lätt snömos: de har ett bättre försvars- eller anfallsspel, kort och koncist. Hur svårt kan det vara?

Tydlighet, my ass. Jag är redan trött på ordet så att jag spyr.

***

Milan-Barcelona blev som det blev och lite som det kan vara på den här nivån i ett första möte av två: sällan alla spjäll öppna, inte fullt blås eftersom det finns lite för mycket att förlora inför den avgörande matchen.

Annons

Jag tror att den något sumpiga mattan var till Barcelonas nackdel men jag tyckte också att Milan lyckades att trasa sönder Barcas normalrytm och det är också en bedrift.

Det är klart att det är lite speciellt att vi till mans tycker att Milan – som är italienska mästare och leder Serie A just nu – “fixade” 0-0. På hemmaplan. Det säger en del om hur överlägset Barcelona brukar vara ute i Europa.

***

Jonas Eriksson?

Ja, helt ok och jag tycker inte – som Lagerbäck – att han “tappade matchen” efter två situationer som kan diskuteras av rätt många hundratals som måstet tas.

Två straffsituationer för Barcelona, jag tycker en är klar men det känns som om spelarna köpte att den inte blåstes för att det är som det är.

Den med Sanchez och Abbiati…till slut tycker jag nog att det var korrekt att fria.

Annons

Ska vi går strikt efter en regelbok, sannolikt straff. Ska vi gå mera på känsla för fotbollen och själva situationen, inte straff.

Känslan: chansen är borta och bollen på god väg över linjen, situationen – Sanchez ser det, väljer klokt att springa in i Abbiati och kasta sig med sträckta ben rakt framåt.

Regelboken: stoppas man av motspelare så är det rätt ofta skitsamma var bollen är på väg.

Det går att protestera mot att det inte blev straff, det hade gått att protestera om det hade blivit straff – och både Sanchez och Abbiati har en skuld till det, tycker jag.

Sanchez för att han spelar över, förstärker och faller helt onaturligt med två sträckta ben samtidigt rakt fram som vanligtvis är ett tydligt tecken på att man själv tar fart för att få fart utan att någon krokar fast.

Abbiati för att han tajmar situationen korkat och ger Sanchez chansen att gå in i den situationen med straff som följd, utsträckta armar eller ben över fötterna på en motståndare är lite som att bjuda in till fällning/filmning/situation/vad du vill.

Annons

Slår jag ihop alla komponenter i det här fallet så tycker jag det är bäst att fria.

Tröjdragningen på Puyol? Straff!

Dels för att den är så uppenbar med bägge händer mot en moståndarna som redan ryckt sig loss i markeringen och dels för att det väldigt tydligen kan ha förhindrat Puyol från att nicka bollen i mål, även om han nu fick chansen till slut.

Sen är frågan hur många straffar du ser vi varje hörna på den här nivån för tröjdragningar? Tre? Fyra? Fem?

Och det intressanta var att du inte såg en enda protest från vare sig Puyol eller någon annan Barca-spelare i dem situationen, lite som att de köpt “spelets regler” på hörnor och frisparkar att det rivs och slits…åtminstone är Puyol väldigt medveten om det.

Men den här var lite väl grov och det var förstås en straff.

***

På tal om modeord:  som när experter i olika sammanhang, oftast i hockey, började använda “momentum”.

Annons

Fy fan för “momentum”, säger jag.

***

Åtvidabergs bidrag till sång-allsvenskan. Humor.

***

Eftersom jag på senare tid vant mig vid proffs som Özz Nujen, Mårten “Grodan” Andersson och andra så hade jag helt glömt hur smärtsamt det kan vara med stand-up som inte vill fungera.

Jag fick uppleva det på allsvenska upptaktsträffens middag när arrangören tagit in en lokal förmåga som lyckades hellre än bra.

Den krypande känslan i kroppen!

Om det en berodde på den svårflirtade publiken eller på komikern är svårt att svara på, men det spelade ingen roll där och då: tystnaden, de krampaktiga små försöken till vänliga skratt, stand up-killens halvhjärtade försök att dölja hur slitsamt han hade det…smärtsamt.

***

Många kanske har tröttnat på “svårt” som används frekvent i denna blogg, men det är ju inget modeord, det har jag altid använt.

Annons

***

Zlatan?

Klart godkänd.

Två helt briljanta framspelningar, nicken som frispelade Robinho i början (hur kunde han missa) och utsidesvridningen till nyligen inhoppade Emanuelson.

Och så vann han allt i luften. Precis allt.

***

Mario Gomez!

***

Med svenskt domarteam så blir det ju också sjukt koncentrerat här hemma till varenda litet (eller stort) ingripande. Hade det varit en ungrare eller en fransman eller vad-du-vill så hade vi aldrig ägnat så mycket tid åt de här situationerna.

***

Arjen Robben!

***

Som Rydström hade uttryckt det: “ingen skugga ska falla över komikern, men…”

***

När vi säger att det är “för dåligt” av domaren att missa en situation.

Är det då “för dåligt” av Zlatan och Robinho att missa ett uppenbart friläge?

***

Barcelona-Milan kommer i alla fall att leva rätt rejält inför returen.

Annons

Övriga kvartsfinaler känns inte lika spännande även om jag inte tror att vi helt ska räkna bort Benfica mot Chelsea.

***

Tänk att Bayern bara gjorde två mål i en match…som tyskarna imponerar och behåller de den här formen blir de svårstoppade mot en final på Allianz Arena.

***

Torsdag och Europa League med kvartsfinaler, vi sänder AZ (med Rasmus Elm, så intressant) mot Valencia direkt i TV4Sport.

Och det blir självklart SUPER-LIVE.

På tal om modeord, möjligen.

Men SUPER-LIVE är inte vanligt live.

SUPER-LIVE är i allra högsta grad någonting helt annat,det vet du som har sett det och det tycker jag att vi har visat med väldigt stor tydlighet.

 

 

 

 

Publicerad 2012-03-29 00:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto