Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett säkert vårtecken: hål i gatan (grävande journalistik)

Ekwalls blogg

 

Först något roligt: Mattias Lindström, den spelare i allsvenskan som har den roligaste bloggen just nu.

Ingen skugga ska falla över Rydström…nu på fiiiina DN…för han har fortfarande den bästa pennan av spelarna.

Men det HÄR är humor. Bra humor.

 

***

Det här är inte en gammal bild, det här är dessutom sant och på riktigt.

Och det är framförallt inte ens roligt längre.

Ni som hängt med i den här bloggen de senaste sju åren (och ni som möjligen läst hela kapitlet i boken) kan det här med hålgrävarna.

De som på min gamla gata i Apple Bay som på en signal grävt hål efter hål på samma ställe år efter år, rätt ner i ett hål i en gata för att göra någonting och för att sen låta det stå som ett hål och därefter fylla igen det, asfaltera och/lägga ny sten.

Annons

Bara för att göra om det igen.

Aldrig göra allting på en och samma gång, aldrig låta hålgrävare, hålgrävarstaketgäng, hålarbetarna, håltäckarfolket och eller asfalterare samarbeta utan var sak får ta sin tid: ett halvår.

När de sen är klara – då är det dags att gräva igen.

En parodi värd att skämta om.

Men jag vet inte om det är så kul längre.

Lagom till att Konditori Park ska slå upp sin uteservering för året – en uteservering som AB Sverige kräver galna tillstånd för – då har alltså hålgrävarna fått för sig att gräva ett stort jävla hål på exakt samam ställe som de grävde ett hål för ett år sen och året innan och året som var innan dess, och så vidare.

Rakt över utserveringen.

Varför de inte gjorde vad de skulle ha gjort i hålet när det var ett hål för ett år sen har jag ingen aning om.

Annons

Nu går Konditoriet miste om tunga intäkter när uteserveringen faller bort, vi som gästar missar Apple Bays bäst lunchplats och jag sitter här och retar upp mig på riktigt.

Varför inte bara låta det vara ett hål hela tiden? Lägga några plankor över när det inte ska arbetas i hålet. Så slipper det grävas ett nytt, slipper fyllas igen. slipper läggas sten, slipper hamna i denna blogg.

Färre hål åt folket!

***

Här är kapitlet HÅLET I GATAN ur boken “Svår, svårare Ekwall”

Boken kan beställas hos AdLibris 94:- https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=919775482X eller Bokia 124:- https://www.bokia.se/svar-svarare-ekwall-10051172 eller Bokus 129:- https://www.bokus.com/bok/9789197754828/svar-svarare-ekwall/

Jag har inget emot vare sig yrkesgruppen eller människor som job-bar med att gräva hål i marken, de har min fulla respekt. Men det blev ett skämt till slut; under flera år hann min gata grävas upp, fyllas igen, grävas upp, stå som ett stort hål, fyllas igen – för att veckan därpå grävas upp igen.

Annons

Ett tag fick jag för mig att någon drev med mig. Så jag började blogga om hålgrävarna och reaktionerna kom som en stormvind och lite överraskande. Jag var inte ensam om att få gatan uppgrävd. Igen och igen och igen. Och imorgon, räkna med det.

20 april 2006

På min gata i stan grävde de under hela hösten och vintern ett hål i marken. Jag vet inte varför men de grävde ett hål och de fyllde igen hålet och grävde vidare sju meter längre bort och fyllde igen det hålet och så vidare.

Det tog ett halvår. Ett stoppljus från 1800-talet sattes upp och hade du otur – det känns som om jag hade det alltid – fick du vänta i en kvart på att passera, oavsett om det fanns bilar på motsvarande sida eller inte… det kunde ske när jag kom hem från en hockeymatch i Jönköping kl 03.30. Sen någon gång i januari var allt som vanligt igen. Inga hål, inga stoppljus… bara att köra. Då meddelar Guds Son mig i årets mest skräckfyllda sms att “Hålet” är upprivet igen, stoppljuset är tillbaka och så även grävfolket. Gianni på Italienaren mittemot “Hålet” berättade nu att han fick ett utbrott och krävde en förklaring. Han fick då veta att gatan ska asfalteras om. Men först måste de bryta loss den asfalt de lagt dit efter den senaste hålgrävningsfestivalen. Det tar en och halv månad! Varför ingen kom på den briljanta idén att lägga nya asfalten direkt efter det senaste grävandet fick han aldrig veta. “Detta skulle aldrig ens ha hänt i Italien”, säger Gianni uppgivet. Dagens i-landsproblem, jag vet. Men ändå.

Annons

2 september 2008

Lite skämtsamt har jag skrivit om folket som gräver hål i en gata i Estocolmo.

Sanningen är att det inte är ett skämt. De är som asfaltsmullvadar i Apple Bay och dess omgivningar. Överallt grävs det hål, i varenda väg, vartenda hörn, varenda korsning, varenda liten asfaltsstump: bara trafikkaos. Och det grävs inte en gång… när det väl fyllts igen grävs det en gång till, fylls igen och sen ett hål igen. Antingen så är det något som ska grävas upp och ned tre-fyra gånger eller så är det någon jävel som driver med mig. Min gata ser just nu ut som om den genomgått ett smärre bombregn, kraterliknande hål överallt. På fredag åker jag till Albanien, ska bli skönt att rulla runt på ordentliga vägar igen.

4 juni 2009

På fullaste allvar börjar jag tro att någon med grävmaskin jävlas med mig. För givetvis stod det ett helt gäng lirare direkt utanför min port i efter- middags och grävde ett hål i gatan. Det är helt ofattbart… min gata är så söndergrävd genom åren att den ser ut som ett gigantiskt lapptäcke av asfalt.

Annons

Jag har ingen aning om varför de nu gräver ett nytt hål rakt ned i marken. Jag utgår från att det INTE är i brist på annat, men jag är inte helt säker. Det kan också vara på ren jävelskap.

9 april 2010

Jag tryckte in både Parks uteservering, gymträning, lunch på Riche och besök på Gate One innan jag hann till Fyran för kvällens fotbollsjobb; sådana dagar har du ingen anledning att gnälla. Om det inte vore för det hål som grävts mitt i uteserveringen för någon vecka sen.

På en gata där det sedan länge blivit en vana att det står någon och bara gräver en grop rakt ned i gatan så förvånas jag i och för sig inte över någonting, men ändå. Hålet grävdes för två-tre veckor sen, järnstaket sattes runt hörnet och på detta järnstaket i gult/rött en skylt som säger “Vi arbetar med ny el”. Hur och när de arbetar har jag ingen aning om men ingen har sett någon arbeta i hålet i alla fall, inte sen det grävdes.

Annons

Min granne och gode vän, Guds Son, menar att de som gräver hålen är jävligt effektiva och gör sitt jobb snabbare än någon annan.

Det är de som sen ska arbeta i hålen som drar benen efter sig. Sådan är i alla fall vår teori. Det här hålet i uteserveringen grävdes faktiskt för första gången för en dryg månad sen men sen kom någon och fyllde igen det (det kan ha varit fyll-igen-hål-arbetarna som slog till, även om de inte jobbar lika effektivt och snabbt som gräv-hål-arbetarna). När detta upptäcktes tog det inte långt tid innan samma hål grävdes upp igen. Nu står det där uppgrävt. Och arbetar i det tysta. Och i det osynliga, De som normalt jobbar i hålet har förmodligen fastnat i ett annat hål. Lite som om de vore Tiger Woods.

21 mars 2011

Jag får rapport från Apple Bay och jag tror knappt att det är sant: Hålet i gatan grävs upp igen. På exakt samma ställe som senast. Varför man inte gjorde vad som skulle göras i hålet under de fyra månader det låg öppet senast, det har jag ingen aning om.

Annons

Nu är det i alla fall uppgrävt igen. Hålgrävarna har gjort sitt. Hålstaketuppsättarna detsamma. Nu inväntas snart de som fixar i hålet, de så kallade hålfixarna. Återkommer i ämnet.

Och tar det väl som ett vårtecken.

22 mars 2011

Många undrar och här därför en rapport: Hålet… som grävdes alldeles lagom till att Konditori Park skulle sätta upp sin uteservering i solen… har stått orört idag. Självklart, eftersom jag tror att det måste luftas lite; en så kallad hål- luftning. Hur länge det ska vara så är svårt att riktigt besvara, men… du vet… sånt kan ta sin tid, svåra saker. Nu inväntas hålchef för inspektion, innan hålarbetarna kan göra jobbet. Men just idag har det mest varit ett hål.

23 mars 2011

Nyfikenheten sprider sig över landet om det hål som grävts på exakt samma ställe där det grävdes ett hål för bara någon månad sen.

Annons

Viss dramatik uppstod under dagen då två killar rätt högt upp i hålgrä- varrang (sades det) besökte hålet, lutade sig mot staketet, pekade ned mot hålets mitt, diskuterade och många var beredda på att NÅGOT var på gång att hända i det hål som grävts.

Men efter ett tag vände de sig om för att bära och transportera bort säckarna med gatsten som stod vid sidan om hålet. Det visade sig vara föra-bort-gatstenskillarna, så skenet bedrog något. Det var förstås den dagen; gatstenstransportdagen… den måste man ge sin tid.

Hålet står där det står. Uppgrävt och fint. Den spännande fortsättningen följer.

8 april 2011

BREAKING NEWS: Hålet är fyllt och asfalterat! Det rapporterades om aktivitet för ett par dagar sen och när jag svängde förbi så låg det asfalt över hela hålet. Kan möjligen vara för att undvika att folk slänger i bakelseunderlägg då själva hålet upptar stora delar av Konditori Parks uteservering, men det kan också bero på att de hårt ansträngda hålarbetarna gjort vad de ska och fyllt igen. Däremot är hålstaketen kvar och täcker upp hela ytan, vilket ju knap- past är för att skydda någon från att trilla i ett igenasfalterat hål. Snarare för att hålstaketkillarna har att göra på annat hål(l).

Annons

11 april 2011

Hålgrävarkillarna attackerar och gräver ett hål rakt ned i marken utan- för min dörr. Jag ser det som en ATTACK efter mina hålrapporter från Apple Bay; en schweizerost har färre hål idag.

Nu var det nog ett år sen exakt den här ytan var uppgrävd senast, så grävabstinens uppstod, vad vet jag? Hål ska det bli i alla fall och jag tror att det är en lömsk fälla, de vill att jag ska trilla i – men hur hålfyllningskillarna ska hinna dit innan jag är uppe igen, det är en gåta.

14 april 2011

Nu kom skylten fram; hålet utanför min dörr är grävt av samma anledning som hålet grävdes på exakt samma plats för inte så längesen och av exakt samma skäl som det grävdes innan dess: det arbetas med gasnätet. Jag ska villigt erkänna att jag inte har en aning om hur det går till när man “arbetar med gasnätet” och litar till hundra procent på gasarbe- tarkillarna och deras kunskap.

Annons

Det är nog också därför jag inte förstår varför hålet ska vara ett hål under “byggperioden” mars-juli. I hålet ser jag nämligen inte att det händer särskilt mycket mer än att det är ett hål. I fyra månader (ni som tror att det är klart i juli räcker upp en hand). Och jag förstår inte heller varför man inte gjorde gasnätsarbetet för ett gäng månader sen, när det var ett exakt likadant hål i ett drygt kvartal? Kanske är det bara någon som jävlas med mig, men hela min gata… som såg ut som ett lapptäcke redan innan… är uppgrävd och ser ut som en schweizerost. Alla hål luftas just nu.

29 april 2011

Nu har det grävts ett sidohål utanför min dörr. Ett sidohål är ett mindre hål vid sidan om det stora hålet och sådana är viktiga. Varför sidohålet inte grävdes samtidigt som det stora hålet beror ju helt enkelt på att sidohålsgrävarna har varit på andra uppdrag. “Jo, sörru, de’ e ju mycket sidohål nuförti’n, förstår’u”, har jag fått veta. Vad sidohålet har för direkt uppgift vet jag inte, men inget hål är ett riktigt hål utan ett sidohål. (Det har jag hört Tiger Woods säga, by the way) Grundhålet utanför dörren ligger annars där det ligger och har legat där ett bra tag nu och på skylten vid dess sida så står det att arbetet ska vara klart i juli. Men nu när sidohålet grävdes är det ju en helt annan story. Det förstår ju vem som helst.

Annons
Publicerad 2012-03-30 23:23

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto