POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kom inte hit och tro att du e nåt: välkommen till Malmö

Du vet att du åkt ned till Malmö – och bara till Malmö! – när du kommer till en presskonferens inför en fotbollslandskamp med händerna fulla av TV-utrustning och en nitisk vakt säger: “stopp, visa legitimation!”

Du möts ständigt av vänliga, öppna, glada, trevliga och fotbollsintresserade på Råsunda, Ullevi, Olympia, Kalmar, Örebro…ja, det krävdes ingen uniformerad vakt för att släppa in oss genom mediaingången på Celtic Park i förra veckan när vi sa att vi var från Swedish Television.

Men i Malmö ska du inte komma och tro att du e nåt…det är någon sorts ohälsosam malmöitisk attityd gentemot omvärlden som jag har rätt svårt för.

Jag förstår att alla gör sitt jobb och kan radiostyras av order uppifrån…och jag har inga som helst problem att visa upp legitimation (“pressleg” som det anmodas ibland vet jag knappt någon som har längre, det är ett kort du får om du väljer att bli en del av ett förlegat fackförbund) för att det ska vara ordning och reda, det handlar mer om en attityd som jag bara stöter på i Malmö, oavsett om det är vid en Swedbank Stadion eller någon annanstans.

“Gå på fotboll i en sånn rockadjävul”, är fortfarande kul som en bra story från 50-talet.

Men det borde ha hänt lite sen dess, trots allt.

***

Sverige-Kina på ett kallt, regnigt och dödstyst Olympia kändes lite som en meningslös match i Karjala Cup: väldigt få brydde sig och det fick sluta lite som det slutade för det hade ändå inte spelat så stor roll.

***

…men det var kul att träffa trevliga malmöitiska profiler, väl inne på arenan: Per Ågren, Patrik Jandelin och Snällpostens veteran Richard Åkeson.

Per Ågren, förresten, mer lik Ivan Lendl som lite äldre än Ivan Lendl som något yngre.

***

Det blir svåranalyserat när motståndet var som det var. Och när matchen inget gällde. För det blir aldrig det samma, hur mycket man än vill att det ska vara det.

Vare sig Isaksson eller försvar sattes på några direkta prov, det blev rätt komiskt när kineserna tryckte upp höga och långa bollar mot Jonas Olsson/Andreas Granqvist som bägge kom sju meter högre upp i duellerna jämfört med sina nätta motståndare.

Det som sattes på prov var Sveriges förmåga att hitta kreativa lösningar, vilket vi kommer att få brottas med i en del av matcherna i den här gruppen.

Exempelvis redan på tisdag.

Det fungerade ibland, ibland inte.

Klart är att Ola Toivonen gillar att utmana och luckra upp kompakta försvar med snabba kort-korta lösningar, smarta instick och lurigt skott. Jag tycker definitivt Toivonen ska spelas, även om vi tappar en kant…vilket borde kunna kompenseras bättre av Behrang Safari, åtminstone mot ett motstånd som Kazakstan på hemmaplan.

I övrigt behöver vi självklart ett bredare spel överhuvudtaget.

Jag gillar att Pontus Wernbloom tar egna initiativ, kan flytta på folk och vända bort motståndare men jag vill fortfarande se mer av Rasmus Elm för jag vet att han har det i sig, nu rullar han mest bollen enligt Formulär 1A.

Men, som sagt, en träningsmatch är vad det är.

Det går sällan att dra några vettiga slutsatser.

***

Jäklar vilken flyt Irland hade borta mot Kazakstan.

Kazakerna ledde med 1-0 efter ett hörnmål fram till minut 88 då de tappade koncepten totalt. Gav irländarna en straff lite klumpigt och såg ut som ett pojklag när de 90 sekunder senare gjorde 2-1.

Kazakstan var nära en jätteskräll och Irland kom undan med blotta förskräckelsen, vilket kan vara varningssignal nog inför tisdagens match, men kazakerna är betydligt bekedligare på bortaplan.

***

Tänk att två av Sveriges VM-kvalmatcher spelas på konstgräs, den i Kazakstan och den på Färöarna.

***

Var det bara jag som kände att Mackan Berg kändes rätt mycket kvickare och mera distinkt än på ganska länge under sitt kort inhopp?

***

Ni som hänger med på bloggen minns att jag ställde mig frågande till Anders Svenssons roll redan inför matchen mot Kina.

Jag tycker inte att han ska vara med om han ska vara någon sorts farsa och fjärdealternativ på mittfältet, då måste det finnas utrymme för någon annan…exempelvis en yttermittfältare i innermittfältsträsket.

Å andra sidan syntes det ju lång väg i Ukraina att Anders Svensson fortfarande behövs på ett svenskt mittfält när det brinner som mest.

Nu är jag inte helt hundra på vad hans roll är i landslaget och den känns inte helt tydlig.

***

Mycket snack om att Emir Bajrami tillhör franska andraligan (Monaco).

Jag har inga problem med det, hellre spel i en större klubb som går bra i Ligue2 än att knappt spela alls i Holland.

Men hur mycket spel har det blivit, det är det ingen som ifrågasatt.

Ja, inte är det överdrivet mycket.

Bajrami har suttit på bänken, varit skadad och under de matcher han lirat från start så har han bytts ut, i en av matcherna redan i paus.

Det kan säkert komma att ta sig, det är en ny klubb, en ny liga.

Men Emir Bajrami (som nu varit sjuk) är inte direkt hundra procent igång i Monacos startelva.

***

Lördag gör jag comeback i BK Olympic…dock ej i seriespelet, även om det (nästan) hade behövts då Huldas lag rasat som en sten där..,när Oldboyslaget möter ett franskt lag på Lindängens IP kl 16:00.

Det ska bli en ära att få dra på sig den gröna tröjan igen.

***

Tidig svensk träning på Swedbank Stadion under lördagsförmiddagen.

Jag tar körkortet med mig för säkerhets skull.

 

Publicerad 2012-09-07 kl 23:53
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå