Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Därför (tror jag) Hamrén vill hålla ett tal till nationen

Ekwalls blogg

Laddning för SUPERLIVE  och det har blivit en del planering på alla tänkbara olika nivåer och plattformar inför detta enkla lilla ihopsnickrade program.

Jag ska inte tala om målsättningar och drömmar här…för riktigt så stort är det förstås inte…men jag är jäkligt nöjd med att vi jobbat fram en möjlighet att sända ett smalt och lite halvnördigt program som varit väldigt efterfrågat hos tittare och läsare.

Vi kör varie onsdag under Champions League-dagar och vi sänder direkt från Harrys sportbarer ute i landet, med start i kväll kl 20:00 (till 23:00) från Norrköping. Du är varmt välkommen att dyka ned och vara med när vi kör vår direktsändning om du bor eller är i krokarna (ja, du får komma från Haparanda också, om du vill…alla är välkomna).

Annons

Det blir fotbollssnack. Ungefär så.

Ett aktuellt fotbollsmagasin där vi diskuterar fotbollsfrågor, följer kvällens matcher, blickar framåt, bakåt, tävlar om lite sköna priser, kör lite sköna bilder och DU kan vara med via Twitter med hashtag #superlive (gå även via @ekwall eller @oloflundh) eller via Facebooksidan Fotbollskanalen Europa.

Kvällens gäst är U21-landslagets mittback Tom Pettersson, som vi hoppas tar gitarren med sig.

SUPERLIVE sänds här på fotbollskanalen.se, vilket innebär att alla kan se det och det kostar inte en spänn att ta del av – perfekt att använda som ett komplement vid sidan av din TV-apparat.

Vi hoppas – på alla sätt – att du kan och vill vara med oss i kväll.

***

Erik Hamréns “tal till nationen” har ni förstås redan tagit del av.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, skriva eller tycka…det var i alla fall någonting nytt och annorlunda men det var också i affekt och lite för manusbundet för att det skulle vara tillräckligt kontrollerat.

Annons

Det jag vet är däremot är att det aldrig spelar någon större roll vad du gör som förbundskapten när smekmånad(erna) har tagit slut, det spelar ingen roll och vilket håll du står – du pissar alltid i motvind.

Oavsett vad Erik Hamrén säger eller gör så kommer det alltid finnas någon som tycker det är “fel”.

Om han väljer att trycka in helt nya friska namn som gått bra för stunden så kommer några tycka att det är kanon och efterlängtat, andra att det är för tidigt och populistiskt.

Och om man han väljer att hålla någon sorts Winston Churchill-speach framför webb-TV-kameror så tror jag en del känner att det var starkt och inspirerande, allt medan det finns en del som tycker att det var pateteiskt och sträckte sig efter skämskudden…som om de drömde tillbaka Lasse Lagerbäcks presskonfenser, de som alltid fick skit för att de var “för trista”.

Annons

Så här: det var modigt av Erik Hamrén.

Men.

Jag får en känsla av att vår förbundskapten slukar allting som skrivs om honom. Och tar åt sig.

Det sistnämnda är förståeligt, det gör nämligen alla som läser någonting om sig själv och de som inte erkänner det, de ljuger tjockt.

Enda sättet att undvika det är att undvika läsa.

Inte så mycket när det handlar om vad vi i mediapacket tycker och tänker eftersom det – i jämförelse – ändå är kritik som hyggligt nyanserad.

Värre då med fega anonyma kommentarer, det som skulle vara “fansens” och “folkets” röst och som styrs av vad någon i en mörk källare väljer att vräka ur sig utan att bry sig ett skit om konsekvenserna (en journalist kan åtminstone ställas till svars om han/hon skriver något urskiljningslöst vidrigt och ska ha det i beaktning inför framtida bevakning).

Annons

Jag tror att Erik Hamrén inte kan låta bli att läsa dom.

Och därför tror jag att han inte kan låta bli att hålla ett brandtal som detta.

Inga som helst jämförelser i övrigt, men jag vet hur det är att blir nerspydd av anonyma nätfegisar som gladeligen fått sina åsikter saluförda utan utgivaransvar hos seriösa medier som Aftonbladet, Expressen, DN, Resumé, fackförbundsblaskan Journalisten (värsta av alla), TV4 och så vidare, och så vidare.

Sen över ett år tillbaka tvingade jag mig själv att sluta läsa, slutade att scrolla ned. Det har varit befriande.

Om jag har överhuvudtaget ska ha något råd att komma med till Erik Hamrén nu när smekmånaden tog slut efter EM, så är det att sluta läsa skiten. Inte att sluta ta till sig, för det kommer han inte att klara av.

Koncentrera dig på att jobba efter din idé om att forma ett tillräckligt bra landslag, det kommer ändå ALLTID finnas de som tycker att det är fel, hur det än går.

Annons

Det kommer alltid finnas de som känner sig ha rätt att bedöma vad som är bra eller dåligt om de pröjsat någon tusenlapp för familjen en regnig tisdagkväll mot Kazakstan.

Det kommer alltid att finnas runt nio miljoner förbundskaptener och det går säkert att övertyga någon om allting alltid är bra.

Men det går aldrig att undvika kritik, saklig såväl som osaklig.

Inte ens ett tal till nationen kommer att vara till någon hjälp i det sammanhanget.

***

Hur länge sen var det jag skrev i den här bloggen att Mathias Ranegie kan vara ett starkt vapen att använda mot Färöarna på bortaplan?

***

Att Hamrén nu väljer att ta in tre nya kantspelare i truppen (Chippen, Sana och Kacaniklic) i utbyte mot en (Bajrami) är förstås ett tydligt tecken på att han måste ha känt att han saknade kantalternativ i den senaste, mittmittfältcentrerade, truppen.

Annons

***

Celtic kanske inte var så dåliga, trots allt?

0-0 hemma mot Benfica och nu 3-2 borta mot Spartak Moskva.

Tre mål på bortaplan gjorde de inte ens mot Helsingborg.

***

Det kan inte vara lätt att var Albin Ekdal.

Men när Kim Källström är tillbaka i matchen fanns det inte plats, även om många anser att det borde finnas plats för Ekdal istället för Samuel Holmén.

***

Konstgräs väntar i Torshavn och jag möter hellre ett rådefensivt Färöarna på det underlaget än på en sumpig åker av naturgräs.

Konstgräs gynnar nämligen alltid spelare som är skickliga på att behandla bollen, de som är snabbare i fötter och tankar.

Tjatigt, men ändå: när Elfsborg fått besök av Valencia och Napoli så har motståndarna aldrig haft några problem att manövrera ut boråsarna…är du tillräckligt bra så är konstgräs inga problem.

Annons

Och jag vet inte hur ofta Celtic lirar på konstunderlag, men Spartak Moskva gjort det ganska ofta och det spelade ingen roll i Moskva.

***

Varför ska förbundets informationschef agera “utfrågare” av U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericsson när han står på en presskonferens inför en samling – fotbollsjournalister?

***

Jag tror, till exempel, att spelare som Zlatan, Toivonen, Chippen, Anders Svensson (såklart) och Rasmus Elm fungerar väldigt bra på konstgräs.

***

Allt är till salu, lite som på Reeperbahn.

Det går aldrig lita på någon eller någonting i den här branschen.

Man borde ha lärt sig att förstå det, men icke.

(Får anledning att återkomma i ämnet)

***

Om jag har förstått allting rätt så ALLTING frid och fröjd i U21-landslaget.

***

Helsingborgs IF agerande mot sajten Fotbolldirekt känns inte rimlig någonstans.

Annons

Och att tysta landets mest underhållande spelarblogg, Mattias Lindströms, är ju bara elakt och drabbar BARA Helsingborgs IF.

***

Sen vet jag inte hur mycket “tillsammans” som landslagets fans känner sig med ett landslag.

Det är ju inte riktigt som med ett klubblag, där jag utgår från att fans känner en helt annan tillhörighet och närhet.

Jag har ingen anledning att undervärdera “landslagsfans” eftersom alla som älskar fotboll och väljer att lägga pengar, tid, kraft och glöd på den i någon form är lika mycket värda som alla andra.

Men de stora skaror som drar till Kiev eller till Holland eller till Färöarna till Solna eller till Berlin på sina landslagsresor gör ju inte enbart det för kärleken till ett landslag, utan snarare som en helhetsupplevelse av rätt mycket.

Jag tror de älskar när Sverige vinner fotbollsmatcher. Lika mycket som de tycker det är trist när matcherna ser ut som de mot Kazakstan.

Annons

Men jag tror inte att de känner sig  “tillsammans” så som de gör för ett klubblag.

***

Det går inte att komma ifrån…och det har alltid varit så, oavsett ledning…att det är lättare att bli landslagsman så snart man flyttar utanför Sveriges gränser.

Till viss del handlar det om att man visar att man kan prestera under en period i en bättre miljö mot bättre motstånd, i det sammanhanget är Tobias Sana ett typiskt exempel.

Jag var tveksam till hur han skulle lyckas i Ajax. Men tar man en plats i det laget och gör det bra så blir det förstås skillnad. Därför överbevisade han mig rätt snyggt. Liksom uppenbarligen Hamrén.

Jimmy Durmaz, undrar många.

Han har ännu inte tagit en ordinarie plats i Genclirbigli i turkiska ligan och då faller han förstås på samma kriterier som gjorde att Emir Bjrami föll bort.

Annons

***

Det är inte live.

Det är SUPERLIVE.

Kl 20:00 i kväll.

Hoppas du vill vara med oss, för tillsammans är vi…jävligt starka!

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 2012-10-03 11:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto