Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Han är det mest elaka jag sett i ett allsvenskt lag

Ekwalls blogg

Det bästa med träningsvärk är att du inser att du har muskler som är vid liv, om än hjälpligt.

Det sämsta är att du knappt kan röra dig. På en vecka.

Jag har testat tre träningspass med kampsportstjärnan Rickard Nordstrand och det har inte varit någon lek: jag har sparkat och slagit på en säck i någon sorts underliga formationer, knäböjt, armhävt, hoppat, situpat och garderat med händer framför huvudet så att det åtminstone har känts som om det var på riktigt.

Drillad av Nordstrand.

Och till viss del av Clabbe Rusk, min TV-lagskompis.

Det är ju en sak, väldigt kul och givande träning.

Träningsvärken en annan.

Ett pass med enbart sparkteknik slutade i så pass intensiv värk i skinkor och på insidor av lår att jag under en period hade så svårt att både böja mig nedåt och att sitta att jag fick köra toalettbesöken Arabian Stylish.

Annons

Och efter nästa benpass satte sig fanskapet i framsidorna.

Det räcker att jag trycker på gaspedalen på bilen så skriker det av smärta längs lårets främre del.

Men vem sa att träning bara skulle vara skönt?

***

De som nu skriker om att svensk fotboll inte håller ute i Europa har glömt att svensk fotboll är närmare än den varit på väldigt många år.

För inte särskilt längesen fick vi inte ens vara med att leka.

Och förra året kändes det som om Malmö FF inte riktigt visste vad som väntade och var aldrig på allvar med i matcherna (i en svår grupp, det ska sägas).

Nu tycker jag att Helsingborg har visat i två matcher att de inte är direkt chanslöst mot något motstånd och AIK gav sannerligen Dnipro en match igår på Råsunda.

Vi är ändå i närheten och då talar vi om motstånd som leder holländska ligan eller om motstånd som har en tränare vars lön är en tredjedel av AIK:s omsättning.

Annons

Med dom förutsättningarna i grunden och med tanke på hur det sett ut de senaste åren så ser jag ändå positivt på utvecklingen.

Det känns åtminstone som att vi närmat oss våra grannländer, trots Elfsborgs praktfulla fiasko mot danska Horsens i Europa League-kvalet.

Av alla nordiska lag i elden igår var det bara norska mästarna Molde som vann, 2-0 hemma mot ett Stuttgart som är välldigt svagt just nu. FCK förlorade , Rosenborg förlorade.

HIF var nära att besegra Hollands nr 1, AIK hade Ukrainas tredje bästa lag i gungning (de har Shaktar Donetsk och Dynamo Kiev före sig, Metalist bakom sig).

Det var trist att det inte höll hela vägen, men det har sett väldigt myccket värre ut.

***

Ja, jag står för varenda ord och stavelse som var citerat i Bladet i samband med artikeln om att TV4 valt att sälja VM-kvalets godbit, Tyskland i Berlin, till Kanal 5. Tio dagar innan matchen spelas.

Annons

Det känns inte OK för mig som jobbar med landskamperna på TV4, jag tror inte att det känns OK för någon på TV4:s sportredaktion och jag tycker att man bör säga vad man tycker…så som vi journalister kräver av andra att säga vad de känner…och inte linda in det i något förskönande, för det tror jag lyser igenom och istället slår tillbaka.

Men alla är vi olika.

Andra får göra som de vill. Eller får göra som de blir tillsagda att göra, om de hellre vill det. Det står helt fritt.

Men att bara hävda att en försäljning av en stor match/sändning av den här karaktären, som du sett fram emot att jobba med, är “sådant som händer i branschen” och sen låtsas som det regnar får andra sköta.

Jag säger hellre vad jag känner.

***

Så snart Peter Larsson tvingades utgå i paus med skadebekymmer så insåg alla att det skulle bli problematiskt för HIF att hålla undan.

Annons

Alla motståndare vet att Helsingborg utan Peter Larsson är sårbart i duellspelet i straffområdet, jag vet ju vad Johan Mjällby kände när han hade scoutat HIF inför Celtics möten.

Walid Atta och Joseph Baffo är inte lika obekväma och Pär Hansson är en gudabenådad målvakt på många sätt (han räddade HIF flera gånger igår) men han är sällan någon maktfaktor i höjdspelet på fasta situationer.

***

Valde Andreas Alm AIK:s startelva för att medvetet rotera (och vila) några nyckelspelare eller för att hitta ett lag med rätt balans mot erkänt skickliga Dnipro?

Borges, Mutumba, Bangura, Lundberg – alla nyckelspelare i höstens AIK, alla på bänken.

Nu blev det rätt bra ändå och det säger en hel del om AIK:s bredd.

Ibrahim Moro eller Moro Ibrahim (vet någon ordningen här?) är bland det mest elaka vi sett på ett allsvenskt mittfält, han får Helgi Danielsson att framstå som skönspelande, och han fungerar extremt bra i den här typen av matcher.

Annons

Och Henok Goitom, som sett lite tung ut i sina allsvenska inhopp, var förvånansvärt stark i anfallsspelet.

Men bakåt är det inte vad det har varit.

Nu sprang Dnipros Kalinic lite in och ut som han ville bakom Gnagets försvarslinje och det var bara oskärpa och några svettiga räddningar från Ivan Turina som räddade målet från ytterligare påhälsning.

***

Nikola Djurdjic kan vara allsvenskans bästa anfallsvärvning i år.

Och då är kanske Finnbogason den nästa bästa…

***

Den här gången var Andreas Alm övertygad om att det var frispark i samband med Dnipros 1-1-mål (vilket det förmodligen var).

På ämnet om tränare som alltid är sig själv närmast.

***

Vi kan tycka vad vi vill om att två allsvenska lag stångas i Europa League, men vi är åtminstone där och ger motståndare en match.

Det är bättre än inte vara med alls.

Annons

***

Det är klart att du inte spelar ditt bästa lag om du lämnar Celso Borges utanför startelvan.

Och jag hade ju gärna sett Viktor Lundberg i väldigt bra form, i alla fall i ett inhopp.

***

Ja, TV4 säljer eller “blir av” med rättigheter. Det händer alla TV-kanaler.

Och jag säger inget om det, för jag vet hur det fungerar.

Men den här försäljningen som en enstaka match och som en blixt från klar himmel är ju inte i närheten av vanlig business med TV-rättigheter.

Den handlar bara om att allting är till salu och vill du köra så får du göra det bara pengarna är rätt – oavsett hur bra rättigheten är, oavsett hur mycket man än talat sig varm om att vårda en rättighet.

Därför känns det förstås annorlunda. Och lite oroväckande: vad är nästa försäljning, vad är till salu nästa gång? Sverige-Finland i en hockey-VM-final. Två sista avsnitten av Så mycket bättre? 22-Nyhteterna de gånger Anna Lindmarker är programledare? Olof Lundh?

Annons

Jobbar du med sändningar av inköpta VM-kval den här hösten så blev det alltså Kazakstan och Färöarna och inget fel i det. Men alltså inte Tyskland i Berlin.

***

Stort att TV-lagets Jonas Lundén blir allsvensk tränare i höst.

Med tanke på hur det har sett ut för Gais och med tanke på Lundéns kännedom så är det möjligt att man blir inringd för en mittfältsplats mot Elfsborg?

***

Hade en journalist sagt, skrivit eller sjungit om spelare så som Tom Pettersson sjunger om journalister i sin låt från Superlive så hade det blivit ett jävla liv.

Och talats om konstruktiv kritik.

Nu tycker många det är roligt att han sjunger att en kollega är tjock.

Man får leva med det och bita hårt i kulan, om man ger får man ta…och – tvärtom.

Kritiken var åtminston inte anonym den här gången.

***

Jonas Eriksson hade varit på Uefa-kurs och kunde inte döma annat än en match i närheten av Arlanda, det fick bli Gefle-Kalmar senast. Och fick inte döma senare för att han skulle iväg på Champions League (Ajax-Real).

Annons

Men i nästa omgång har han – Örebro-Gif Sundsvall…

Herregud, släpp in allsvenskans bästa domare i guldstriden. Det behövs.

***

Någon sparring med Rickard Nordstrand och Co blir det däremot inte i kampsportlokalen.

På så vis är jag ändå rätt nöjd med lite träningsvärk i låren.

 

Publicerad 2012-10-05 12:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto