Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Om språk på läktare - läsare tycker till

Ekwalls blogg

Min lördagskrönika i Getingen handlade om att det finns värre saker som sägs på fotbollsläktarna än Bosse Hanssons idioti, men i det fallet är tystnaden total.

Du läser krönikan här.

Krönikan har fått ett stort gensvar i min mejlbox – uppenbarligen petade jag i någonting som många känner är ett problem.

Här några mejl:

 

“Läste din artikel och tyvärr så har du helt rätt. Har själv inte gått på hockey eller fotboll på flera år. Varför??? Därför att läktarkulturen är så negativ. Det finns ingenting positivt med att gå på fotboll man blir faktiskt bara förbannad och att ta med sig barn är inte att tänka på. Jag vet ingen som vill att ens barn ska få höra detta. Varför är det så lite tjejer på dessa evenemang? Vad tror du? Obs jag menar nu inte läktarbråk. Klubbarna förlorar miljoner på detta. Men ta t ex. AIK inte tar dom avstånd ifrån detta? Ska väl kanske tillägga att de andra Klubbarna inte är så himla mycket bättre. Men i detta så sticker faktiskt AIK ut. Titta på stockholmsklubbarnas publiksnitt, är idrottsintresset så lågt i stan??(Hur många bor i länet? snart 2 miljoner). Nehej det är ganska stort, det snackas sport överallt men är vi bara lata då? Ja kanske men om det vore kul och positivt att gå på idrottsevenemang så är jag övertygad om att det skulle komma fler och slöddret och neandertalarna fick hålla sig till SD demonstrationer där dom kan skrika ut sitt hat (skoja bara, vi låser in dom) nehee dom kan ju alltid näthata.

Annons

Hoppas att de nya arenorna i Stockholm ger klubbarna en chans att börja om och att det kan ge Stockholmsidrotten en ny start. Bara en fråga hur är läktarkulturen i USA?? Man får i alla fall uppfattningen att det går ganska lugnt till och att det är folkfester eller har jag fel??”

Med vänliga hälsningar 

Thomas Karlsson

***

Hej Patrik!
Jag är bara tvungen att berömma dig för detta inlägg, fantastiskt väl skrivet och tyvärr lika sant som att snart e de vinter.  Det du belyser har jag funderat på så många gånger… Man tar med sin son till diverse idrottsliga arrangemang och får stå på en läktare och inte veta om man ska gå därifrån eller hålla för öronen på grabben. På en läktare råder anarki, du får ta mig tusan göra vad som helst utan att du så mycket som får en tillsägning (å vem skulle förresten dela ut den?). Jag själv upplever att ”stämningen” har förvärrats de sista åren, kanske börjar man å bli gammal men tyngden på orden har blivit grövre. Vem ”äger problemet”? Klubbarna, publiken, samhället? Svårt att säga men var är debatten! Jag måste erkänna att jag inte har varit ditt största fan, men nu är jag tvungen att omvärdera… jag har förmodligen haft fel!Fortsätt att driva det här Patrik, du har möjligheten och bevisligen helt rätt inställning. Tack för ditt inlägg, bra jobbat!
Annons
 //Pär Stenlund, Östersund
***
Hej Patrick
Bra skrivet, mitt i prick. Jag är en 64 årig kriminalpolis i Södertörns Polismästardistrik, har gått på idrottsevenemang i hela mitt  liv och har haft säsongsbiljett i flera år på Söderstadion. Inte nu länge. Bedrövligt det som skriks på läktarna och man skäms som människa. Bedrövligt att vi (den anonyma massan) accepterar det och bedrövligt att inte spelare,ledare och ansvariga gör någonting åt det, protesterar. 
Vad gäller Bosse Hansson och hans kolleger som försvarar hans uttalanden så känner jag mig kränkt. Kränkt eftersom jag är 64 år och de pratar om att vi äldre sade så där förr och det är väl inte så farligt. Det räcker väl för f-n att vi idag är så pass upplysta och informerade på alla sätt att man inte använder vissa ord, benämningar mot / åt andra människor. Det borde räcka.
Annons
Har inte skrivit något förut till någon journalist / tidning men nu vill jag tacka dig för en jättebra krönika.
Med vänlig hälsning
Jan Nordkvist
***

Bra Patrick!

Det behövs fler av er yngre sportjournalister som reagerar på dessa eländiga rasistiska gamla gubbjävlar. Tommy Engstrands debatt mot Erik Niva i Aktuellt visade ju tydligt att de inte fattar mycket av de säger. Engstrand fick väl till något liknande som “Jag kan försäkra att Bosse Hansson inte är rasist”, men… Ja, du vet ju hur fortsättningen brukar låta.
Släpp inte det här nu utan fortsätt peka på det eländiga språkbruk och hat som förekommer överallt inom idrotten. Det är så förbannat tråkigt att stå/sitta på läktaren och höra all skit publiken. Finns den ingen som hejar på sitt lag? Är smutskastning av motståndaren hela behållningen med idrotten? För egen del har nästan slutat besöka idrottsarenor då det inte känns bra att behöva utstå att höra allt skitsnack på läktare och i hejaramsor.
Annons
Fortsätt kämpa!
/Urban
***
Hej Patrick!

Tack för din krönika idag. Bra rutet!
Klubbledningar, spelare och media bör göra mer i den riktning du beskriver. Det är här möjligheten till förändring finns.
Jag är Stockholmsöisare och besöker stockholmsarenorna när ÖIS är i stan. Det är en glädje att se ÖIS men ingen glädje att besöka arenorna.
Vill du ha en beskrivning av hur det är att vara där så hör av dig.
Varma ÖIS-Hälsningar
Bengt Bengtsson
***

 

Publicerad 2012-10-14 13:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto