Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Holland tur och retur på 24 timmar

Ekwalls blogg

Holland in and out, ännu en 24-timmars i fotbollsreporterns tjänst.

Synd och klaga, även om jag tycker lite synd om AIK efter att ha gjort “en Celtic” i Eindhoven (och den här gav ju en poäng åtminstone).

Och det blev en ganska smidig visit: flightade Kastrup-Schiphol, upphämtad av min TV-lagskompis Geert den Ouden, bil till Rotterdam, packa in på hotell, vidare längs plattlandets motorväg till Eindhoven, middag på den svårare italienaren Antonios, på match, intervjuer, trevlig återträff med supersympatiske Atiba Hutchinson, bil tillbaka till Rotterdam i natten, sova, frukost, snabbtåget (23 min) Rotterdam-Schiphol och nu på flight mot Arlanda.

Ingenting att klaga på.

Annons

***

Mest bara nära, men ändå väldigt mycket NÄRMARE.

Allsvenska fotbollslagen har inget att skämmas för överhuvudtaget i europaspelet, sett till förutsättningar (ekonomisk verklighet i form av omsättning och skatteregler) är det storartat att spela jämnt med lag som Hannover 96, PSV Eindhoven, Dnipro, Levante och Twente.

Och vi är där, vi är åtminstone med i Europa League.

För inte särskilt längesen var vi inte ens där och fick nöja oss med att åka ut mot irländska publag och sånt i kvalspelet.

***

Det går inte att komma ifrån att Zlatan Ibrahimovic på många sätt bär Paris SG mot framgång.

Det hade inte varit ett dåligt lag utan honom, inte alls…men det hade inte varit det lag som det är idag.

Tänk själv ett PSG utan Zlatan så som det sett ut under hösten.

***

AIK parkerade bussen på Philips Stadion och vad annat fanns att göra?

Annons

Ni som sett ert PSV på hemmaplan vet att de flyger fram, på kanter (främst), i mitten, i luften – överallt.

Jag vet ju vad holländarna sa igår kväll om PSV:s insats men det förtar inte bedriften från Andreas Alms AIK.

Och ändå kändes det lite som att AIK kunde utnyttjat PSV:s nonchalans mer än vad de gjorde.

Dels genom chanserna på slutet (Celso Borges!) och dels genom att skapa mer av det som serverades då och då i den första halvleken när speedkulan Kwame Karikari lämnades som vind för vågen av det tokoffensiva PSV-försvaret.

Atakora helt misslyckad på en kant och det här var minst ett nummer för stort för unge Robin Quaison som Andreas Alm spelade från start.

Men mycket var otroligt bra och jag blir alltmer förtjust i Helgi Danielssons mittfältsspel, grym bollvinnare som blivit mycket bättre på at göra något bra med bollen när han väl vunnit den.

Annons

AIK har två hemmaatcher framför sig i Europa League och de är svåra nog eftersom PSV vet att de inte kan gå på halvfart och eftersom Napolis B-lag gjorde fyra mål senast. Men det känns inte alls särskilt omöjligt.

***

I Heinekens land så vet dom att det kan trycka på i samband md en fotbollsmatch, förmodligen har grannarna till Philips Stadion känt av det. Därav denna informativa skylt i området utanför arenan. 

***

Det går att förstås AIK-fansens ilska, trots allt, mot att inte få några fler biljetter även om det fanns en säkerhetsaspekt.

Arenan i Eindhoven var inte ens halvfull.

Enorma hav av sektioner var täckta av banderoller istället.

Det kan inte ha varit helt omöjligt lösa fler plåtar och att hitta en sektion för tillresta supportrar, nu var Philips Stadion provocerande tom.

Dock vann AIK-arna på plats kampen på läktarna med 10-0, i det fallet kändes som om PSV hade parkerat bussen.

Annons

***

…annars är det ju med “bollvinnare” som det är med en hund som jagar och skäller efter en bil…när bilen väl stannat har hunden inte en aning om vad den ska göra.

***

Som i alla andra länder så finner du ting som du som utomstående kan betrakta som något märkliga. Detta är ett sådant. På Rotterdams station (där du inte kan köpa tågbiljetter i biljettlkassan med kreditkort, på tal om underligt år 2012) finns det pelare utomhus som utgör rökzoner. Ska du blossa så måste du står vid den pelaren, böter om du går tre meter längre bort med din cigg i handen. Däremot har holländarna inga invändningar VAD du röker för något, bara du står vid din pelare…

***

Agent Patrick Mörk tog Atiba Hutchinson från Kanada till Sverige för 8-9 år sen.

Elfsborg nobbade honom efter provspel men Öster nappade på den unge mittfältaren och jag glömmer aldrig när jag besökte honom i Växjö…han hade fått en liten knapert möblerad lägenhet i ett hus med kontorslokaler och lager.

Annons

För att ta sig till träningarna fick han åka buss eller på den cykel han hade också hade försetts med.

Det gick rätt bra ändå.

Hutchinson värvades till Helsingborg, köptes sen av FCK och är nu så populär i PSV att han tecknat ytterligare två år med den holländska klubben.

Han var lika ödmjuk och trevlig nu som han var då.

Och vi pratade en del om den där “lägenheten” i Växjö, om fotbollen i Sverige, om svensk TV (han tittar fortfarande på fotboll via TV4, sa han) och om landskampen i Berlin.

“Vi i Kanada borde ha lärt oss av svenskarna. Vi behövde en poäng mot Guatemala för att gå vidare i vår grupp och i paus låg vi under med 4-0”, sa Atiba.

“Hur gick det då”, frågade jag.

“We lost”, sa han. “Med 8-1…”

Nu har jag inte den bästa kollen på den guatemelanska landslagsfotbollen, men det känns inte som om Kanada har något stort på gång, om vi säger så.

Annons

***

#SUPERLIVE på Harrys i Lund i onsdags var väldigt roligt.

Hoppas ni hade tid och möjlighet att haka på en stund.

***

Det måste förstås var oerhört bittert att göra 1-1 på övertid och sen ändå förlora.

Lite glad att man slapp springa på Stefan Schwarz driekt efter den matchen.

***

Höstens stora charm är förstås den allsvenska guldstriden och jag hinner inte ens landa förrän den tar fart direkt: Malmö FF-IFK Norrköping i kväll.

***

Jag fick avskräckande bilder hemifrån på snö i natt och det kändes lite som att få en klubb i nacken, medveten om vad det är som väntar framöver.

Men jag landar till hyggligt klar himmel, barmark och sol.

Du får glädjas åt sådant varenda liten dag framöver.

 

Publicerad 2012-10-26 14:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto