Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Har AIK plottrat för mycket med laget?

Ekwalls blogg

Friends Arena igår och klart nöjd med arenan: här har Sverige äntligen en ny modern arena som håller för riktigt stora evenemang.

Det är en ståtlig arena, magnifik i sitt slag, lite av nya Wembley i ett mindre format.

Det finns all anledning att se fram emot ganska mycket i det arenan framöver och det blir mäktigt med Sverige-England inför 60 000 den 14:e november.

Det har tagit sin tid och Stockholm har legat sjukt långt efter i stort sett varenda europeisk huvudstad men nu har Sverige hunnit ifatt, nu gäller det att fylla arenan med också…det är förstås en helt annan problematik, men hellre en vettigt modern arena än ingen alls.

***

Häcken lyckades inte ta chansen när den var som allra bäst.

Och AIK har nu tagit en poäng av sex möjliga på hemmamöten med Gefle och Syrianska.

Annons

Det är Malmö FF som visar upp den allra bästa formen i den allsvenska guldstriden.

Men det är fortfarande så att Elfsborg har det klart bästa läget.

Sett till avslutningsprogrammet borde Borås-laget normalt räkna in nio poäng på de tre matcher som återstår för dom.

Men ingenting är givet i den här guldstriden, framförallt inte för Elfsborg som under hela hösten haft problem att vinna mot allt de har mött.

Mitt tips har varit Elfsborg från första början, jag får hålla fast vid det…men det känns som om det kan sluta precis hur som helst.

Framförallt handlar det uppenbarligen inte om att vinna guldet, snarare om att inte förlora det.

***

Imponerande av Syrianska att åka till Råsunda och göra en sådan match i det läget som laget befinner sig.

De kunde mycket väl ha vunnit matchen, Sharbel Touma hade ett skott i insidan av stolpen i andra halvlek.

Annons

***

Men:

Ska du ha en modern arena på den här sidan 2000-talet så är det förstås nödvändigt att det finns en infrastruktur som tar folk till och från arenan på ett hyggligt sätt. Eller åtminstone möjligheterna.

Jag utgår från att det blir bättre när allt blir klart, nu blev det ett infrastrukturfiasko av sällan skådat slag.

En enda väg öppen till arenan (det är som till Mjällbys hemmamatcher i Hällevik på vischan) för taxibilar, bussar som inte kom eller kom fram någonstans, pendeltåg som var överfulla och gator runt hela Solna som proppades igen.

Jag har varit på nya arenor runt hela världen med betydligt fler åskådare än de 35-40.000 som fanns på Friends igår och det handlar så väldigt mycket om infrastruktur: du ska ta dig fram och tillbaka enkelt, snabbt och smidigt. Av flera skäl. Inte minst sett till säkerheten, men också för att det är ett avgörande argument för att man ska välja att ta sig till arenan eller inte nästa gång och nästa gång.

Annons

Jag var snabbt ute och satte mig i en taxi. Den stod på 300 spänn när den hade kommit ut från arenaområdet eftersom det inte gick att komma fram på den enda väg som var öppen och som proppades igen av ett lämmeltåg människor som gick och gick för att hitta alternativ att ta sig vidare. Jag får förstås skylla mig själv, mitt nöt.

Men tänk en olycka, en utryckning eller hetsiga fotbollsfans i det kaoset.

Folk (många familjer med barn) gick och stod sen på gatorna runt arenan och väntade på transporter som inte kom, inte fanns.

Någon i Getingen beskrev det som att “festen fortsatte på gatorna”…ehh, vilken fest åsyftades från början (det var stendött på läktarplats) och var det möjligen partyt i oändliga bussköer eller proppfulla transporter som var så festligt?

Infrastrukturen ska bli bättre 2015, sägs det.

Annons

Ofattbart att ingen tänkt att just infrastruktur är en stor och viktig del av ett arenabygge.

***

Malmö FF har Örebro SK hemma i nästa möte, det kan de väl aldrig missa med den form de har nu?

***

Det är aldrig fel att ha en stor och bred trupp med kvalitet, men jag får en känsla av att AIK plottrat lite väl mycket med sina startuppställningar på sista tiden i någon form av rotationssytem.

Andreas Alm väljer förstås de lag som han tror ska vinna matcherna men det känns som man tappat en del som enhet med ständigt nya startformationer, det har framförallt visat sig på hemmaplan när det handlat om att visa upp större kreativitet än att ligga och fiska i Eindhoven.

Och hur du än vänder och vrider på det så tär europaspelet, inte minst mentalt…det går aldrig att komma ifrån att det är en omställning som är jobbig att ena dagen spela mot PSV och den andra mot Syrianska.

Annons

Det tror jag är slitsamt för enspelare, oavsett om man har spelat i själva matchen eller inte.

Det var ju inte direkt så att spelare som vilade från början i Holland (Bangura, Viktor Lundberg, Goitom, Moro) kändes piggare i ben och knopp än de som startade på Philips Stadion.

***

Själva underhållningen inne i Friends var ju som det var, rätt seg och trist med låtar staplade efter varandra och ibland en och några raggarbilar som rullade in på enormt stora tomma ytor.

Några stora artister körde låtar som väldigt få i den här typen av publik hört tidigare, det var Tommy Körberg och Roxette som lyfte med klassiker.

Och du vet vilket drag det är när studioman Henke von Zweigbergk fick gå runt på innerplan under slutskedet och mana varenda en i publiken att resa sig upp.

***

Varför. varför, varför måste Hovet spela in sådana där filmer?

Annons

Och – i sådana fall – varför inte ta proffshjälp med att göra det?

Tihi.

***

Zlatan Ibrahimovic är sannerligen Paris Saint Germain.

***

Min lördagskrönika i Getingen handlade om det fina snövita svenska samvetet i cykelhärvan.

Läs den HÄR.

***

Jag som var på Friends som en dödlig och inte likt VIP-inbjudna smörjde krås före och efter skulle köpa en korv i en av kioskerna.

Korvjäveln var rå och de tog inte kreditkort.

Att infrastruktur haltar vid nybygge är en sak och att det kanske är svårt att koka en korv får väl vara en sak.

Men att inte ta kort i kioskerna på en arena fylld med folk är ju inte bara korkat, hur svårt kan det vara att ha det klart år 2012?

***

Maudan, en så klippa!

***

Det bästa med vintertid är att du vaknar kl 09.00 och har sovit till 10.00.

Det värsta är att du ska göra Fotbollskanalen Europa vid 23-snåret, men att klockan egentligen är över midnatt.

Annons

**

Mitt bestående minne dock och det är viktigt, trots allt:

Friends är en fantastiskt fin arena och det är förstås det viktigaste att konstatera.

Publicerad 2012-10-29 09:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto