Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

HÖSTLOVSLÄSNING (favorit i repris): Husbilssemestern!

Ekwalls blogg

Det är ju höstlov (och om det tycker jag en hel del idag, när barnet är något äldre…).

Så varför inte lite höstlovsläsning i en “Favorit i repris”?

Husbils-semestern, när Wilma, idag 13 år, “tvingade” mig att fixa en husbil som jag lånade av Magdalena Graf/Magnus Hedman…och det blev som det blev.

När min bok “Svår, svårare, Ekwall” skulle ges ut förra året med en hel del bloggfavoriter så var detta ett inlägg som fick allra föest “röster” vid en förfrågan hos trogna läsare.

Hoppas det kan ge upphov till ett och annat leende i höstmörkret fortfarande.

(Boken finns att köpa via AdLibris 11 kr, Bokia 129 kr eller Bokus 129 kr)

HUSBILS-SEMESTERN

Annons

Fredag 13 (hu!) oktober

Man får lära sig så annorlunda saker när man är singelpappa. Som att vecka 44 är det höstlov och då MÅSTE man göra någonting. Jag föreslog Thailand men det dissades totalt eftersom ”där finns flodvågen”. Jag var inne på Kanarieholmarna, men där var vi förra året på hösten och…ja, roligare ställe har vi sett på våra semesterresor.

När förslagen slogs ned…ett efter ett…bad jag henne komma med en egen liten käck idé istället. Kanske någonstans i Sverige för ovanlighetens skull?

Det gick ett par dagar, kanske tre.

”Pappa, nu vet jag vad jag vill att vi ska göra på höstlovet”, sa Wilma, 7 år.

”Kanoners, låt höra?”.

”Jag vill att vi ska åka i en sådan där husbil”.

”Ehh, menar du allvar?”.

”Ja, jag vill åka i en husbil!”

Åh, herregud…jag skulle aldrig gett henne fria tyglar.

Annons

”Men vi har ingen sån”, sa jag o trodde på en liten öppning att ändå komma undan.

”Man kan hyra. Det har dom sagt i skolan”, svarade Wilma, 7 år, snabbt o bestämt.

Fast i ett skruvstäd.

De som känner mig förstår mina våndor, bland det sista jag har föreställt mig så är det med en färgglad träningsoverall i en husbil, för jag förmodar att overallen är ett krav för att få vistas en?

Men Wilma, 7 år, står på sig…jag känner att jag inte kommer komma undan, ett löfte är ett löfte och barn glömmer inte brutna sådana.

“Var ska vi åka då”, undrade jag.

“Vet inte”, sa Wilma, 7 år. “Till mormor kanske?”.

Till saken hör då att mormor bor en dryg kilometer härifrån…så jag insåg grejen här, det handlar mest om att bo i en sak som har hjul.

Vi skulle kunna åka till parkeringen på Solvalla och hon skulle vara nöjd, själva åkandet ses mest som ett nödvändigt ont.

Annons

“Kan vi inteflyga till Skåne och vara i Båstad några dagar”, testade jag i ett sista desperat försök.

“Husbil!”, kom svaret.

Så nu sitter jag där, fast i fällan, inlåst och nyckeln bortkastad.

Problem 1: Hur o var får man tag på en sådan sak som en husbil för några dagar? Var hyr man sådana bestar? Problem 2: Finns det TV? Trådlös uppkoppling? Plats för mycket diviga kläder? Problem 3: Jag har en rätt svår träningsoverall i marinblått, lite retro från Puma. Och en nyinköpt i stålgrå från Ed Hardy. Känns inte som det är mitt-i-prick, var hittar jag en grön från Bagheera i dessa dagar? Tacksam för alla svar till ekwall@tv4.se Ja, herregud…vecka 44 närmar sig.

På min tid fanns det tamejfan inga höstlov. Å andra sidan fanns det inga husbilar heller.

Fredag 27 oktober

Höstlovet är räddat, sägs det här hemma.

Annons

Jag och Wilma, 7 år, har blivit med husbil.

Jag trodde aldrig jag skulle skriva det, men så är det…vi ska dra på oss likadana lila träningsoveraller och sätta oss i en fucking husbil och susa iväg på några dagars semester.

Massor av tips från bloggläsare…tack för det, men lite läskigt att ni kan så mycket om husbilar…men till slut löste det sig via Målvaktens kontakter i husbilsbranschen.

Wilma, 7 år, säger nu att vi ska laga mat i husbilen, men någonstans måste jag väl ändå få lov att dra gränsen? Eftersom vi inte har en aning om var vi ska åka är nu mitt förslag att vi stannar utanför rätt diviga restauranger så att vi har nära till käket men Wilma, 7 år, dissar den idén fullständigt.

Ja, som sagt…vi vet inte vad som ska köras till. Det finns nämligen inget att köra till. Det handlar inte om det. Vi skulle lika gärna kunna åka bort till Statoil-macken i Alvik och ställa oss där…Wilma, 7 år, bryr sig inte så mycket om det, för henne handlar det bara om att bo i ett hem på hjul, så mycket har jag nu förstått. Och se på TV. Och äta då.

Annons

Det får bli max tre nätter. Jag vet inte vad Wilma, 7 år, har för tidsuppfattning men när jag såg henne börja planera sin packning fick jag en känsla av att hon skulle emigrera. Tre dagar. Ingen matlagning. Trådlös uppkoppling. Parkering i närheten av ansedda restauranger. Bara smyga ut urhusbilen när ingen ser. Det är mina enda krav. Men var ska vi åka? Vad ska vi göra? Hur kör man en sån där mackapär? Herregud, hur ska detta sluta?

Måndag 30 oktober

I morgon bär det iväg i den där Husbilen som jag ännu inte ens har sett…Målvakten ch jag hämtar upp den imorgon, han har sensationella connections i husbilsbranschen.

Målvakten har övertygat mig om att jag kommer att kunna manövrera en sån där mackapär och jag har idag varit nere på Telia-butiken här i Göteborg och införskaffat en mojäng som gör att jag kan koppla upp mig trådlöst både här och där, sannolikt även i Husbilen…fråga mig inte hur det fungerar, men så är det. Min huvudvärk nu är att det inte finns någon destination, jag reser ständigt i jobbet och på varenda biljett eller bokning så kan jag alltid utläsa till vilket ställe/stad/land jag ska till (det är inte alltid jag vet det ska gudarnaveta, en parentes men ändå). Nu har jag inte en aning.

Annons

Som ni kanske vet, ni som följt följetongen…Wilma, 7 år, ville först åka till mormor som bor en knapp kilometer från oss men jag lyckades övertyga henne om att vi i alla fall kunde ta oss till Kolmården. Hon köpte det till slut, men Kolmården har bara höstöppet från torsdag.

Mitt andra stora problem; kan man ställa en sån här sak precis var som helst?

Målvakten talar om campingplatser…men det är liksom inte min hemmaplan…hur ser en sådan ut, var finns de, är de öppna, måste man ha ljusblå träningsoverall?

Någon gång före lunch rullar vi söderut från Apple Bay, till slut ska vi hamna på Kolmården men dessförinnan…ingen aning.

Tacksam nu för alla råd o tips på 1) ställen att åka till på hösten som uppskattas av Wilmor, 7 år? 2) var kan man ställa en husbil på vägen ned mot Norrping? Alla bra tips belönas med autograf av Lets Dance-Peppe.

Annons

Tisdag 31 oktober-onsdag 1 november

Ja, herregud.

Det kunde väl vilket smartass som helst räkna ut att man inte åker iväg i en husbil i november eller i alla fall inte när det rapporteras om det värsta ovädret som drabbat Sverige sen Istiden.

Men Wilma, 7 år, hade aldrig blivit sig själv igen om inte jag stått vid mitt löfte och framåt fyratiden i eftermiddags rullade vi iväg med Målvaktens husbil, eller kanske snarare Målvaktens hustrus husbil…jag kommer till det sen.

Mitt största huvudbry var länge vad jag skulle ha på mig under mitt livs första äventyr som campingturist…jag valde jeans, ett par Re-Hash, en helt vanlig Rare kortärmad T-tröja från Irlandskollektionen, en munkjacka från Ed Hardy och ett par rätt svåra guldgympaskor som Alberto Guardiani gett ut…kändes ganska rätt ändå bakom ratten, även om jag kanske inte är helt säker på skorna.

Annons

Det kändes sen som vi körde genom ett evigt Göteborg…det regnade från en kolsvart himmel från början till slut…och hamnade till slut i Norrköping.

Wilma, 7 år, fortsatte länge sitt krav på att laga mat i Husbilen, men där viker jag mig aldrig så det blev den charmanta Restaurang Bomullsfabriken…jag tog en gös med grillade grönsaker och potatispuré, Wilma, 7 år, en pasta med kyckling, ett hav av Heinz ketchup och en Sprite…det får duga som mat för husbilstattare.

Så långt, allt frid o fröjd. Men sen.

Jag hade planerat in plats på campingplats som den perfektionist jag är, det vill säga jag ringde 118118 två mil utanför Norrping för att få nummer till ett gäng campingplatser i närheten…ingen var bemannad så här sent på eftermiddagen, ganska få var öppna när oktober skulle bli november. Vi var strandsatta, Målvakten hade upplyst mig om att vi behövde ström till kärran över natten.

Annons

Vi drog till Scandic strax utanför stan…jag tänkte stor parkeringsplats, jag tänkte folk dygnet runt, jag tänkte säkert hjälpsamma med litet strömuttag och jag tänkte även frukost när vi vaknade.

Jodå, damen i repan fixade snabbt fram både plats och hjälp med uttag för strömkabel.

Jag erbjöd ersättning, men nej, nej, nej. En halvtimme senare kom dock någon jag förmodade hade chefsgrad och sa strängt: ska ni stå här på vår parkeringsplats över natten och låna ström får ni betala, förslagsvis ett rumspris.

“Javisst,vi löser väl det”, sa jag o knallade in i receptionen för betalning av P-plats och el.

“Du får det för enkelrumspris”, sa tjejen i repan.

Jag fick pröjsa 1300 spänn, ett tusen trehundra, trettonfuckinghundra kronor!

Jag orkade verkligen inte bråka, men det måste varit den dyraste strömmen i världshistorien…så tänk gärna på det när ni funderar över hotell i Norrköpingstrakten, Scandic utanför Norrköping kan bli en dyr historia om du råka ta ett äpple för mycket i receptionen eller nåt.

Annons

Som om det räckte med det.

Husbilen blev snabbt som ett kylskåp, det kom isande pustar av svinkyla från väggar, golv och tak.

Jag drog på Wilma, 7 år, thermokläderna och gav mig i akt med att få igång elementet, drivet på gas. Fyra timmar senare var det om möjligt ännu kallare. Jag fick inte igång fanskapet. Målvaktens hustru menar att Målvakten gett mig fel instruktioner, att det är hon som kan Husbilen…och försökte förklara vänligt och enkelt men påpekade sen att hon hade dåligt minne.

Jag har skruvat och tryckt och lyft och vridit och knackat och läst instruktionsbok in och ut och svurit och bankat och petat och dragit och gasat och blåst och pratat i telefon med Målvakten och Målvaktens hustru och lyft på gastuber och pillrat och försökt allt…men värmefanskapet vid namn “Truma tic” vägrar blåsa ut något annat en väldigt mycket luft som är väldigt mycket kall.

Annons

Det fick bli en panikare.

På med spisen, full patte. Och nu kommer värmen smygande även om det känns som om det kommer ta en evighet att tina hela mig…Wilma, 7 år, ligger dock i sovsäck och sover som en stock, varm och go i pyjamas.

Själv drar jag nu på mig en ylletröja inför natten och funderar samtidigt på varför jag pröjsat trettonhundra spänn till ett hotell för att sova i en Glassbil tio meter utanför den varma entrén med de varma rummen.

Jag ska ta upp det med Wilma, 7 år, när hon blir äldre.

Nu kan det bli fel.

För just nu känns det mest som ett väldigt traumatiskt ögonblick i mitt fyrtio år långa liv.

Publicerad 2012-11-01 10:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto