Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sista Råsunda-besöket känns som en av årets höjdare

Ekwalls blogg

I en hyrbil bakom en tjugometers-lastbil i ett regnigt och grått november på väg 27 mellan Värnamo och Alvesta, du kommer inte närmare ett tillstånd som börjar på ång- och slutar på gest.

När höjdpunkten på den fem mil långa resan är att passera förbi samhället Bor med Pizzeria Kreta, en kombinerad speceri- och secondhand-butik (typ, två liter mjölk, ett halvt kilo köttfärs och ett par begagande jeans, tack) kantat av mexitegelhus som missfärgats av ständig biltrafik.

Och en skylt som förkunnar att Bors SK har hemmamatch, ingen har orkat ta ned den ännu, kanske får den sitta kvar till nästa säsong.

November är förstås alltid november, men mer november än en dystergrå morgon på väg 27 mellan Värnamo och Alvesta blir det sällan.

***

SUPERLIVE med hemmasonen Niklas Hult som gäst var – som alltid – en höjdare.

Annons

Sällan har du så kul på jobbet.

HÄR har du hela programmet, det ger dig mina och Lundhs straffar på Pär Hansson, telefonintervjuer med Micke Lustig (om Celtic i Champions League), Nordsjällands Joe Sise (om Adriano-skandalen), och Lasse Nilsson (om hans gangsta’-rap på Elfsborgs segerbankett), sköna fotbollsklipp (bland annat Nilssons och Ishizakis sånginsats, fullständigt osannolika mål, kpaningar och tränarjackor).

***

Jag ser mycket fram emot sista besöket på Råsunda, hoppas en hel del på att publiktrycket kommer att vara värme nog när temperaturen närmar sig nollan.

Nästan fullsatt, nostalgivibbar och ett hemmalag som fortfarande har chansen att ta sig vidare i Europa League-spelet mot ett lag med världsspelare som Cavani.

Det känns som att det kan bli en av årets absoluta höjdare i svensk fotboll under 2012.

Annons

***

Uefa är ju för sköna när de går ut och hävdar att de vill utreda Adrianos stöld i Köpenhamn.

Ja, moraliskt sett gjorde brassen något av det vidrigaste jag har sett och det gäller förstås för hela Shaktar som valde att ta emot målet med öppna armar – men han bröt inte mot andra regler än de som är oskrivna och självklara för de allra flesta fotbollsspelare i hela världen.

Vad jag menar är att Uefa inte kan börja bestraffa spelare och ledare som gör “moraliska” fel, då hamnar de i en situation som kan bli väldigt snurrig.

Adriano och Shaktar blir idag bespottade över hela fotbollsvärlden för sitt erbarmliga upträdande, så långt från Fair Play man kan komma – det är förstås ingen tröst för Nordsjälland, men det är ett “straff” som inte kommer vara lätt att leva med någon gång framöver.

Annons

Ungefär som att vi alltid kommer att minnas Rivaldo för den där pinsamma filmningen, när han fick en boll på knät och tog sig för ansiktet.

Och än en gång, om Adriano inte förstod någonting…han kanske agerade instinktivt och kanske är så korkad att han trodde att Nordsjällands spelare stod stilla och tittade på för att de fått solsting i kvällsmörkret…så gjorde ju alla andra det i Shaktars lag och ledning.

Men de valde att ta emot målet med öppen famn.

Det var vidrigt och vi ska aldrig glömma det.

Men det var inget regelbrott.

***

Radiosporten måste ha tappat det fullständigt när de på allvar vill göra en grej av att Bladets Laul och Co gör en skämtfilm om så kallad rövbombning med AIK:s spelare.

Har de helt tappar det?

Finns det ingen som helst distans eller sinne för vad som är på riktigt eller inte, vad som “mobbning” eller inte “mobbning”?

Annons

Det finns rätt mycket elände i idrottens värld att ta tag i och lägga ned kraft på. Det här är inte ett sådant.

Det var ett skämt. I dubbel bemärkelse.

***

Måste ändå berömma Lasse Nilssons för hans talanger som rappare, även om jag inte “kan” musik.

Jag är ju mer för stenålderstidens rap, som Grandmaster Flash och Sugarhill Gang, på den tiden när man faktiskt hann upptäcka VAD de sa/sjöng och inte bara sa/sjöng någonting väldigt snabbt.

Lite som Nilsson, se videon.

***

I Chelseas är det – uppenbarligen – tränarens fel. Alltid bara tränarens.

Men tränare världen över kommer alltid att ta det jobb som erbjuds i klubben, så länge cashen är vad de är, oavsett hur andra tränare behandlats genom åren.

Lojalitet gentemot kollegor och sånt finns inte, alla är sig själva närmast.

***

Annons

Pär Hansson är en jävel på straffar, det ska jag erkänna.

Mer om dramat på Olympia HÄR.

***

Levante är faktiskt fyra i La Liga och finns på plats i Helsingborg i kväll.

Det blir något att bita för HIF, med Baffo och Hanstveidt som mittbackor för avstängda Atta/Larsson, som bör vara hyggligt revanschsuget efter skandalen i Hannover senast.

Och jag såg Helsingborgs match i Valencia, de kunde ha fått en pinne där.

***

Med sanden under fötterna, kylan i luften och publiken i ryggen så tror jag faktiskt att AIK har en möjlighet att rubba Napoli på Råsunda, även om Serie A-laget kommer hyggligt ordinarie den här gången.

***

Tågresan Alvesta-Stockholm bjöd inte heller den på så särskilt mycket solsken, det ska erkännas.

I stället så gav den en bullrig skånsk whiskyprovare som pratade högst och intensivt i tre timmar i sträck, tyst endast de få sekunder han och hans kollega valde att utöva yrket, så att säga.

Annons

Väg den tortyren mot tystnaden en novemberförmiddag ute i skogarna runt Bor, det är inte lätt, det måste jag erkänna.

 

 

Publicerad 2012-11-22 12:49

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto