Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

När landslaget jobbade lite mer med mode…

En fördel med att jobba hemifrån är alltid att vakna till en landskamp framför frukosten vid köks-TV:n.

En annan är att konstatera att det är så sjukt kallt att man kan stanna inomhus hela dagen med väldigt gott samvete, eftersom sibirisk kyla inte gör sig särskilt bra för människor som lever i civilisation.

En tredje är att jag blivit så “modern” att jag kan sitta vid mitt skrivbord framåt kvällskvisten för att mejla, blogga, planera och samtidigt se högklassig VM-handboll på min monitor via TV4 Play Premium.

Det duger.

***

Det nya svenska Adidas-dräkten är snygg tycker jag.

Framförallt gillar jag V-ringningen och den lite tajtare skärningen, vilket innebär att vi får lite sköna 70-talsvibbar.

Det finns de som gnäller över den gula färgen men hellre en lite ljusare än den senapsgula vi haft i perioder på senare år, däremot känns den blå byxan lite för mesig i färgkontrasten. Strumporna klart coolare nu än förut.

UI flera år valde förbundet (för det var de som valde, Umbro har väldigt snygga ställ, se England) en vansinnigt trist modell och när de väl skulle piffa till det så fick det bli kritstreck och den fulaste Bananer&Pyjamas-tröja Sverige någonsin spelat i.

Reservtröjan med gula strecket över bröstet var häftig, men då var det för sent.

Dessutom är Adidas andraställ väldigt snyggt i väldigt mörkt blå/svart.

***

Inget ska tas ifrån Jakob Johansson för han gjorde en stråland landslagsdebut, gillade att han omgående visade pondus och trygghet.

Men jag tror också att det kan vara “lättare” att glänsa i en central mittfältsposition i den här typen av matcher: Sverige med stort bollövertag, mot fysiskt svagare motstånd, med en hel tid med bollen.

Det ger inte så mycket att som mittförsvarare lätt trycka bort och dominera i luften mot små nordkoreaner.

Du får väldigt lite att göra i defensiven som ytterback.

Och det finns inte särskilt mycket utrymme att leka med offensivt. vare sig på kanter eller i djupled.

Just därför får du en större och “synligare” roll som central mittfältare i den här typen av matcher, du får fler kort att spela med – sen gäller det att ta vara på de möjligheterna och det gjorde Jakob Johansson.

***

Överhuvudtaget så jobbades det mycket mer med mode kring fotbollen och landslaget under 70-talet.

Se den här sköna bilden inför VM 1978 med dåtidens “Golden Boy”, Ralf Edström, i en lagbild där hela det svenska laget glänste i jeansjacka och tajta högt skurna brallor från klassiska Lee.

När Mackan Allbäck styrde upp EM2012-laget i nya svider från Cavaliere så var det ett steg i rätt riktning, men vi är fortfarande en bit från 70-talets flärd.

***

Jag gillar landskamper och jag har inga problem med januariturnén, det har jag gjort sen jag såg Stefan Schwarz sno en frispark (som han satte) i sin debut mot Förenade Arabemiraten (ianuari, 1990) eller när jag var på plats i Australien (januari, 1992) och såg Sverige spela tre landskamper mot hemmanationen – utan att göra ett enda mål.

Det finns förstås de som gnäller (det finns det alltid) över att det inte är ett “riktigt” landslag och bla, bla, bla…men det är en utmärkt plattform för kommande landslagsmän att ta sats från.

Danskarna har också kört med landskamper i januari genom åren och de kallar sitt landslag för “ligalandsholdet” och det kanske är en bättre benämning, typ “allsvenska landslaget”.

Nu verkar dessutom motståndet vara av hygglig kvalitet sen förbundet valt att styra upp Kings Cup igen, det har ju varit rent bedrövligt under några år.

***

Det här med att någon fotbollens räknenisse fått fram att Sverige skulle vara “världsmästare” var ju rolig kuriosa. En gång, kanske två.

Men det blir ju mest löjligt när man ska dra det vidare, som om det vore på riktigt.

***

För övrigt visade Pär Hansson vilken JÄTTE han är på straffsparkar när jag och Lundh ställdes mot honom på Olympia sent i höstas.

Jag satte åtminstone två, ett mer än nordkoreanerna (förvisso på fem försök, men ändå…).

Idag kom Offsides kultnummer, det andra (eller tredje?) med för detta allsvenska lirare.

Offside när den är som allra bäst.

Jag har medvetet lag undan, för att spara läsning och göra det till en högtidsstund.

Men har bläddrat och bland annat sett den här sköna bilden på Kejsaren, med bar överkropp och vapen (som om han var känd solsemestrande svensk man på Instagram):

***

Handbolls-VM!

***

I en tid då Erik Hamrén pratar om att satsa på mer idrott/rörelse i skolan så vill jag förstås gärna slå ettslag för den här lördagskrönikan från maj, förra året.

***

Det känns som om Erton Fejzullahu har rätt mycket av det som krävs för att slå sig fram i ett kommande landslag: muskler, attityd och en känsla för att göra mål.

Samt tatueringar.

***

Lördag förmiddag: frukostlandskamp igen.

Ser fram emot det.

Publicerad 2013-01-23 kl 22:51
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons