Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Regel 1 måste ha varit given i Hamréns omklädningsrum

Ekwalls blogg

Inte ens Argentinas flygande vänsterkant i en blixtrande omställning hade lyckats navigera sig fram i ett blött snöfall utanför Friends Arena för att lätt ta sig fram till något som sades heta GATE 3 inför matchen eller ta sig från samma arena i det ständiga kaos som fortfarande råder (och kommer att råda i år framöver) efter fullsatta fotbollsmatcher i ett logistikfiasko utan dess like.

Om Solnasonen Hasse Backe sågade det svenska mittfältsspelet så var det ingenting…vi talar ING.EN.TING!…jämfört med vilka glosor som kom ur hans mun sedan han vandrat runt i en halvtimme utanför arenan för att hitta ingången GATE 3.

Den som ligger “runt hörnet”, bakom arbetsbaracker och som är skyltat bakom själva “gaten” – när man väl är framme.

Och då tror jag ändå Backe låg i lä jämfört med de lirare som långt efter matchen stod och hackade tänder utanför arenan i väntan på de taxibilar som inte existerade.

Återigen: Friends Arena är en fantastisk skådeplats, bara det att du kan sitta i en tunn tröja och se högklassiga fotbollsspelare när snön yr utanför i februari, men att helt ha ignorerat vettiga logistiklösningar till en sådan här jättearena är ett praktfullt fiasko.

Annons

Faktum är att landslagets egen transport hade svårigheter att komma i tid TILL arenan och då hade de ändå poliseskort, de kom ändå fram något försenade.

“Men allt ska vara klart 2015”, säger ansvariga.

Jag måste erkänna att det är en tröst som är rätt svår att ta till sig i väntan på en taxi runt en byggarbetsplats i en mörk avkrok till Solna, runt midnatt med minusgrader och snö som faller tungt.

***

Det gick som det gick, inte särskilt oväntat.

När Argentinas världsstjärnor satte allra högsta fart så hade vi ibland inte skuggan av en chans att hänga med.

Och även om det slutade med lite smickrande 2-3 och även om många i det svenska lägret talade om offside vid Argentinas andra mål (vilket det var, ska poängteras) eller flyt vid det första eller svenska möjligheter i ett par fina anfall så ska vi inte glömma de tillfällena då Argentina var oerhört nära att göra ytterligare mål.

Annons

För de var ganska många.

Vi kan förstås tala om att Sverige har problem med den här typen av motstånd; snabba, temposkiftande, posessionsäkra (det såg likadant ut mot Brasilien, mot Holland borta, mot Tyskland i första halvlek).

Men framförallt kan vi tala om att Sverige ställdes mot ett av världens i särklass bästa landslag.

Då räcker vi inte riktigt till.

Och när man inte riktigt räcker till i vare sig speed, tanke, bollsäkerhet, teknik, kvalitet…ja, då ska du inte skänka bort bollen när du är på väg framåt.

Det måste vara regel 1, uppskrivet på stora bokstäver inne i Hamréns omklädningsrum.

Jag tror att det hände tio gånger i första halvlek och det är som att kasta sig rakt in i lejonets vidöppna gap och hoppas på det bästa.

***

Det var förstås kul att se Alexander Kacaniklic, så skönt framfusig och respektlös på planen, så timid och väluppfostrad utanför.

Annons

Och även om Alex också tappade bollen i ett par avgörande moment så visade han återigen att han alltid är ett hot mot ett motståndarförsvar, oavsett vilket.

***

Nästa match är alltså den 22 mars mot Irland.

Då är det VM-kval och då är det landskamp “på riktigt”, med en annan nerv, ett annat allvar. Och ingen Aguero, ingen di Maria, ingen Gago, ingen Messi, ingen Higuain.

Förvisso en Shane Long (West Bromwich) som inte ska föraktas men också ett landslag som avslutade träningsmötet med Polen igår med Connor Sammon (Derby County) och Wesley Hoolahan (Norwich City) på topp.

Det skrämmer inte riktigt på samma sätt, även om 2-0-segern över Polen är ett bra resultat.

***

Ska vi vara helt ärliga var Sverige hundra gånger mer utspelat i den där VM-matchen 2002, som slutade 1-1 och som tog Sverige vidare från Dödens Grupp och skickade hem Argentina.

Annons

***

Jag gillar att Rasmus Elm tog frisparken för att han var “lite arg”.

Jag trodde inte han kunde bli det.

Men det får ju gärna hända igen, Elm har förmågan att stå för den här typen av helt avgörande passningar (såg ni den till Hysén!) och avslut – även om han inte alltid visat det i landslaget.

***

I andra halvlek spelade Sverige med Tobias Hysén och Mathias Ranegie längst fram.

Med noll naturliga forwardsalternativ på bänken.

Jag tyckte Tobias Hysén gjorde det bra med sina föutsättningar, men jag tror ändå att han ses som en nödlösning i nuläget.

Jag är klart orolig för Johan Elmanders status med skadeproblem och en osäker framtid i Galatasaray när Drogba skeppats in till Istanbul.

Och Mathias Ranegie, som måste ha tappat väldigt mycket självförtroende, såg inte direkt ut som om han kommer att storma tillbaka in i Udineses startleva de närmaste veckorna.

Annons

Erik Hamrén har ett problem där.

I dagsläget är förmodligen Alexander Gerndt det bästa alternativet, men det är uppenbarligen för kontroversiellt.

Vi kan hoppas på att Ola Toivonen kommer tillbaka, men det är att begära för mycket att han ska hitta form så snabbt efter sin skada.

Eller så kan vi kanske chansa med John Guidetti om han får ytterligare ett par B-lagsmatcher i kroppen (ett problem: de spelar väldigt få matcher).

***

Jag kan inte på något vis se att det skulle vara “bättre” eller “nyttigare” för Sverige att spela en match mot ett lag som anses vara sämre eller jämnbördigt.

Nu fick vi återigen se brister i försvarsspelet ÖVER HELA PLANEN, hade vi mött Bulgarien hade det förmodligen sett tätare ut – och vad hade Sverige lärt sig av det? Att allt är bra?

Vi fick dessutom ett bevis på att vi gör mycket mål, i mötena med England, Tyskland och Argentina är målskillnaden 10-9.

Annons

Det kan man tolka lite som man vill. Hur man vill.

Jag tror inte att Danmarks fotbollsfans kände att det var kul att åka till en träningsmatch mot “sämre” Makedonien.

Och få stryk med 3-0.

Överhuvudtaget är Sverige ofta rätt uselt i den här första landskampen på året i början på februari, vi har förlorat till sämre motstånd än Argentina genom åren och ändå gjort bra kvalresultat.

Eftersom en träningsmatch är en träningsmatch är alltid en träningsmatch.

Kval är något helt annat.

***

Nu ska jag ringa Backe och höra om han hittat hem.

 

 

Publicerad 2013-02-07 10:21

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto